vikingpn89 Posted May 2, 2025 Posted May 2, 2025 (edited) Czy u kogoś też ostatnio pojawiły się problemy z lagowaniem i to większym niż wcześniej(W-wa zawsze lagowała,Katowice i Kraków Gł też,ale nie aż tak)? Dziś chciałem przejechać zadanie regio W-wa Zachodnia-Skierniewice,ale lagi od W-wy Zachodniej były takie,że odpuściłem sobie jazdę.Zastanawiam sie czy to problem z podstawką Simrail-a,czy DLC? A może coś innego jest powodem? Edited May 2, 2025 by vikingpn89
KOlorowy Posted May 2, 2025 Posted May 2, 2025 U mnie też są częstsze przycinki (chociaż odnoszę wrażenie, że sama gra chodzi płynniej - ilość klatek na sekundę jest większa)
Rafał Posted May 2, 2025 Posted May 2, 2025 O ile ogólna wydajność wydaje się że się polepszyła o tyle losowe spadki fps'ów przybrały na sile. Przy wjazdach/wyjazdach do niektórych rejonów klatki spadają z okolic 100 do nawet 30. No wybitnie to nie jest i już chyba nigdy nie będzie bo nie wydaje mi się żeby były prowadzone jakiekolwiek próby uzyskania lepszej wydajności w grze.
azzorekk Posted May 2, 2025 Posted May 2, 2025 Mi się też wydaje że trochę się wydajność pogorszyła. Wcześniej Warszawa mi prawie wcale nie lagowała, teraz gdy jestem w jej obrębie mam częste przycinki. 7 minut temu, KOlorowy napisał(a): (chociaż odnoszę wrażenie, że sama gra chodzi płynniej - ilość klatek na sekundę jest większa) Wydaje mi się, że to takie złudzenie spowodowane właśnie tymi przycinkami. Jak wyjechałem z Krakowa który najbardziej mi grę laguje to od razu miałem odczucie że się zrobiła taka płynna jak nigdy.
marek.pyrgal Posted May 2, 2025 Posted May 2, 2025 Witam. Ja rozwiązałem trochę ten problem z lagami, choć nie wszystkie, zamieszczam ustawienia w Panelu sterowania Nvidia też posiadam RTX 3060 12GB. Dajcie znać czy pomogło.
KUSZUN Posted May 3, 2025 Posted May 3, 2025 U mnie niestety też po aktualizacji tak jak miałem wszystkie ustawienia na MAX i 60 FPS tak teraz mam 25fps. Nie wiem co sie stało.
Marcelek Posted May 3, 2025 Posted May 3, 2025 Witam, mam podobny problem. Posiadam kartę RTX 3050 i 8 GB RAM-u. Zwykle miałem około 60 FPS, ale ostatnio w trybie jednoosobowym – szczególnie w Warszawie i innych większych stacjach – liczba klatek spada do 20–30. Po wyjechaniu na szlak FPS-y wracają do poziomu 40–50, a bardzo rzadko do 60. Czy ktoś wie, co może być przyczyną?
Matys Posted May 4, 2025 Posted May 4, 2025 Gra po aktualizacji łapie straszne dropy, których wcześniej aż tylu nie było. U mnie gra potrafi się zamrozić na sekundę - na szczęście nie wyrzuca do pulpitu jak kiedyś bywało.
vikingpn89 Posted May 5, 2025 Author Posted May 5, 2025 W dniu 2.05.2025 o 22:33, marek.pyrgal napisał(a): Witam. Ja rozwiązałem trochę ten problem z lagami, choć nie wszystkie, zamieszczam ustawienia w Panelu sterowania Nvidia też posiadam RTX 3060 12GB. Dajcie znać czy pomogło. ustawiłem w grze tak jak pokazałeś,ale w panelu Nvidia nie mam tych opcji,bo używam linuxa i tu ten panel nie ma tylu opcji,niestety.Tak czy inaczej na dużych stacjach czy w W-wie,dalej laguje jak wcześniej,a zaznaczam,przed updatem pod ostatnie DLC,było lepiej,więc to chyba raczej nie kwestia sprzętu
Masterczulki Posted May 5, 2025 Posted May 5, 2025 Potwierdzam, u mnie też po wydaniu DLC Łódź jest gorzej. Mam stabilne 55-60 FPSów, ale dropy do 20 są bardzo częste, a były naprawdę sporadyczne.
Piotr ET22 Posted May 6, 2025 Posted May 6, 2025 Ja sobie na dwóch kompach grałem w SR i na obu szło 🙂 Po aktualizacji tej ostatniej na jednym potrafi zmrozić przed peronami w Katowicach lub w rejonie Józefinowa i Wschodniej na kilka sekund ale bywa i tak że trzeba kończyć grę bo SR staje...(lecisz z Warszawy na Katowice i po 3h przed peronami OUT 🙂. Odniosłem jednak wrażenie ,że najczęściej mrozi na Traksie i dziobaku a niejednokrotnie kiblem czy 7ką wpuszczało w perony bez większych problemów. Na tym drugim spore spadki ale jadę. Jak wyjeżdżam z Katowic lub z Warszawy to ok ale gorzej jest jak kończę na tych stacjach. Najpłynniej gra mi się obecnie na trasie z Sędziszowa do Krakowa wszystkimi pociągami na tej trasie i tu mi się poprawiło po aktualizacji. Nawet Kraków przejeżdżam płynnie( spadki są ale bez tragedii) gdzie przed aktualizacją szatkowało na Krakowie. ...najgorsze jest to ,że z perspektywy tych kilku lat i kilku patchy najlepiej grało mi się gdy SR był w EA 🙂 bo pierwsze problemy z płynnością przyszły wraz z wyjściem z EA. No i uparty jestem bo mam tylko podstawkę jak narazie bez DLC CARGO i ostatniego DLC Warszawa-Łódź.
Recommended Posts