Jump to content

Recommended Posts

Posted

Aktualizacja 28. kwietnia - teraz to w ogóle mam ciekawą sytuację: zablokowali mi czat i głosowy i pisemny 😄 Teraz dostanę bana, że nie ma ze mną kontaktu, jak jakiś gracz mnie będzie wywoływać. Miałem tak dziś na Dorocie - gracz na pociągu 445019 się denerwował, że mu nie odpowiadam, a on stoi pod S1, a ja nie mogę ani odpisać, ani odpowiedzieć mu. Teraz to dopiero paranoja jest....

PS. Przepraszam gracza, któremu dziś nie odpowiadałem na Dorocie - zamknęli mu usta i obcięli ręce. Ani mówić, ani pisać,

• Haha 7
Posted

Opowiedz lepiej, co uczyniłeś, że taką nagrodę dostałeś?
Wiadomo bowiem od dawna, bany dają za nic...

• Thanks 1
Posted
W dniu 28.04.2025 o 22:54, Un4givenPG napisał(a):

Opowiedz lepiej, co uczyniłeś, że taką nagrodę dostałeś?

Co uczyniłem? Ano wkur... mnie dyżurny ruchu, wywiązała się utarczka słowna, a że ja jestem wyjątkowo spokojny gość, ale do czasu, to mu powiedziałem trochę w mocniejszych słowach, co o tym myślę 🙂 A że ten dyżurny był święty, jak większość graczy idealnych tu, to mnie zaraportował.

Posted

Może głupio pytam bo na multiku byłem może kilka razy, ale nie rozumiem po co musisz coś odpowiadać czy głosowo czy tekstowo? Maszynista czeka na zielone światło i nie musi znać powodów czekania. Czeka póki mu się nie zmieni. To dyżurny decyduje. Chyba głównie dyżurni i maszyniści komunikują się ze sobą systemem oznaczeń na semaforach? A jak komuś się spieszy i nie chce czekać to niech wyloguje się z sesji, zmieni serwer i gra sobie gdzie indziej... ? Ma jeszcze też singla...

• I disagree 2
Posted
2 godziny temu, adamets2 napisał(a):

Może głupio pytam bo na multiku byłem może kilka razy, ale nie rozumiem

Głupio nie pytasz - pytania są ważne tu - ale nie zrozumiesz, skoro tak myślisz, co napisałeś. Nie ma czegoś takiego, jak S1 bez odpowiedzi od dyżurnego. Maszynista pyta o powód i dyżurny mu odpowiada. To jest normalna kolej rzeczy. Nie ma czegoś takiego, jak Ty piszesz, że jak jest S1, to nie pytaj dyżurnego, tylko stój w nieskończoność.

• Thanks 1
  • I agree 2
Posted (edited)

@adamets2 no nie jest to do końca prawda. Komunikacja dyżurnego z mechanikiem jest w wielu przypadkach niezbędna i działa to w dwie strony. Jasne, jest nadużywana i ciągle słychać to przy "Zawiercie będzie przelot dla XXXYYY?" albo na gadki szmatki o du... Maryny, ale są sytuacje gdzie trzeba/dobrze byłoby wymienić parę słów pomiędzy dyżurnym, a mechanikiem.

Ja mam prostą zasadę, komunikacja ograniczona do niezbędnego minimum w rzeczowym, kulturalnym tonie zgodnie z przepisami... głównie głosowo, a jak na radiu rwie się jak stare gacie to na czacie. 

Niezbędne minimum to podstawa. 

Edited by Grandal74
  • Thanks 1
  • I agree 1
Posted
3 godziny temu, adamets2 napisał(a):

Może głupio pytam bo na multiku byłem może kilka razy, ale nie rozumiem po co musisz coś odpowiadać czy głosowo czy tekstowo? Maszynista czeka na zielone światło i nie musi znać powodów czekania. Czeka póki mu się nie zmieni. To dyżurny decyduje. Chyba głównie dyżurni i maszyniści komunikują się ze sobą systemem oznaczeń na semaforach? A jak komuś się spieszy i nie chce czekać to niech wyloguje się z sesji, zmieni serwer i gra sobie gdzie indziej... ? Ma jeszcze też singla...

No właśnie komunikacja między maszynistą a dyżurnym jest ważna, dobrze jest wiedzieć z jakiego powodu się czeka czy ile będzie się czekać. Komunikacja to też taki znak że dyżurny naprawdę gra, chodzi mi o to że jeśli się nie zgłasza i na nic nie odpowiada to zwykle znaczy że albo jest trollem, albo afczy. W obu przypadkach kończy się to zwykle raportem.

• I agree 1
Posted
29 minut temu, azzorekk napisał(a):

Komunikacja to też taki znak że dyżurny naprawdę gra, chodzi mi o to że jeśli się nie zgłasza i na nic nie odpowiada to zwykle znaczy że albo jest trollem, albo afczy. W obu przypadkach kończy się to zwykle raportem.

No właśnie, ale raportowanie trolli nie działa. Wielokrotnie zgłaszałem graczy, którzy notorycznie celowo blokują stację lub szlak i nic to nie dało. Ale jak ja wysłałem pociąg towarowy po podmiejskiej linii z Grodziska do Pruszkowa (sceneria sprzed dlc Łódź), bo LK4 była zajęta, to dyżurny z Pruszkowa zgłosił mnie, że nie stosuję się do rozkładu jazdy i dostałem za to bana. Tak! Dostałem bana na 3 dni, powód - niestosowanie się do rozkładu jazdy. Paranoja jakaś... Trolli nie wyrzucają, a normalnych graczy banują.

Posted
22 minuty temu, beskidek2513 napisał(a):

Trolli nie wyrzucają, a normalnych graczy banują.

Banują.  Czasami poślizg dzień dwa ale banują. A jak masz wątpliwość czy ban poszedł napisz na kanale na discord. 

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy