beskidek2513 Posted April 28 Posted April 28 Aktualizacja 28. kwietnia - teraz to w ogóle mam ciekawą sytuację: zablokowali mi czat i głosowy i pisemny 😄 Teraz dostanę bana, że nie ma ze mną kontaktu, jak jakiś gracz mnie będzie wywoływać. Miałem tak dziś na Dorocie - gracz na pociągu 445019 się denerwował, że mu nie odpowiadam, a on stoi pod S1, a ja nie mogę ani odpisać, ani odpowiedzieć mu. Teraz to dopiero paranoja jest.... PS. Przepraszam gracza, któremu dziś nie odpowiadałem na Dorocie - zamknęli mu usta i obcięli ręce. Ani mówić, ani pisać, 7
Un4givenPG Posted April 28 Posted April 28 Opowiedz lepiej, co uczyniłeś, że taką nagrodę dostałeś? Wiadomo bowiem od dawna, bany dają za nic... 1
beskidek2513 Posted 10 hours ago Author Posted 10 hours ago W dniu 28.04.2025 o 22:54, Un4givenPG napisał(a): Opowiedz lepiej, co uczyniłeś, że taką nagrodę dostałeś? Co uczyniłem? Ano wkur... mnie dyżurny ruchu, wywiązała się utarczka słowna, a że ja jestem wyjątkowo spokojny gość, ale do czasu, to mu powiedziałem trochę w mocniejszych słowach, co o tym myślę 🙂 A że ten dyżurny był święty, jak większość graczy idealnych tu, to mnie zaraportował.
adamets2 Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago Może głupio pytam bo na multiku byłem może kilka razy, ale nie rozumiem po co musisz coś odpowiadać czy głosowo czy tekstowo? Maszynista czeka na zielone światło i nie musi znać powodów czekania. Czeka póki mu się nie zmieni. To dyżurny decyduje. Chyba głównie dyżurni i maszyniści komunikują się ze sobą systemem oznaczeń na semaforach? A jak komuś się spieszy i nie chce czekać to niech wyloguje się z sesji, zmieni serwer i gra sobie gdzie indziej... ? Ma jeszcze też singla... 2
beskidek2513 Posted 6 hours ago Author Posted 6 hours ago 2 godziny temu, adamets2 napisał(a): Może głupio pytam bo na multiku byłem może kilka razy, ale nie rozumiem Głupio nie pytasz - pytania są ważne tu - ale nie zrozumiesz, skoro tak myślisz, co napisałeś. Nie ma czegoś takiego, jak S1 bez odpowiedzi od dyżurnego. Maszynista pyta o powód i dyżurny mu odpowiada. To jest normalna kolej rzeczy. Nie ma czegoś takiego, jak Ty piszesz, że jak jest S1, to nie pytaj dyżurnego, tylko stój w nieskończoność. 1 2
Grandal74 Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago (edited) @adamets2 no nie jest to do końca prawda. Komunikacja dyżurnego z mechanikiem jest w wielu przypadkach niezbędna i działa to w dwie strony. Jasne, jest nadużywana i ciągle słychać to przy "Zawiercie będzie przelot dla XXXYYY?" albo na gadki szmatki o du... Maryny, ale są sytuacje gdzie trzeba/dobrze byłoby wymienić parę słów pomiędzy dyżurnym, a mechanikiem. Ja mam prostą zasadę, komunikacja ograniczona do niezbędnego minimum w rzeczowym, kulturalnym tonie zgodnie z przepisami... głównie głosowo, a jak na radiu rwie się jak stare gacie to na czacie. Niezbędne minimum to podstawa. Edited 6 hours ago by Grandal74 1 1
azzorekk Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 3 godziny temu, adamets2 napisał(a): Może głupio pytam bo na multiku byłem może kilka razy, ale nie rozumiem po co musisz coś odpowiadać czy głosowo czy tekstowo? Maszynista czeka na zielone światło i nie musi znać powodów czekania. Czeka póki mu się nie zmieni. To dyżurny decyduje. Chyba głównie dyżurni i maszyniści komunikują się ze sobą systemem oznaczeń na semaforach? A jak komuś się spieszy i nie chce czekać to niech wyloguje się z sesji, zmieni serwer i gra sobie gdzie indziej... ? Ma jeszcze też singla... No właśnie komunikacja między maszynistą a dyżurnym jest ważna, dobrze jest wiedzieć z jakiego powodu się czeka czy ile będzie się czekać. Komunikacja to też taki znak że dyżurny naprawdę gra, chodzi mi o to że jeśli się nie zgłasza i na nic nie odpowiada to zwykle znaczy że albo jest trollem, albo afczy. W obu przypadkach kończy się to zwykle raportem. 1
beskidek2513 Posted 5 hours ago Author Posted 5 hours ago 29 minut temu, azzorekk napisał(a): Komunikacja to też taki znak że dyżurny naprawdę gra, chodzi mi o to że jeśli się nie zgłasza i na nic nie odpowiada to zwykle znaczy że albo jest trollem, albo afczy. W obu przypadkach kończy się to zwykle raportem. No właśnie, ale raportowanie trolli nie działa. Wielokrotnie zgłaszałem graczy, którzy notorycznie celowo blokują stację lub szlak i nic to nie dało. Ale jak ja wysłałem pociąg towarowy po podmiejskiej linii z Grodziska do Pruszkowa (sceneria sprzed dlc Łódź), bo LK4 była zajęta, to dyżurny z Pruszkowa zgłosił mnie, że nie stosuję się do rozkładu jazdy i dostałem za to bana. Tak! Dostałem bana na 3 dni, powód - niestosowanie się do rozkładu jazdy. Paranoja jakaś... Trolli nie wyrzucają, a normalnych graczy banują.
misiek_131415 Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 22 minuty temu, beskidek2513 napisał(a): Trolli nie wyrzucają, a normalnych graczy banują. Banują. Czasami poślizg dzień dwa ale banują. A jak masz wątpliwość czy ban poszedł napisz na kanale na discord.
Recommended Posts