SIMRAIL Team Eridor Posted Wednesday at 08:05 PM SIMRAIL Team Posted Wednesday at 08:05 PM (edited) Cześć! Mały sneak peak, tyczący się singleplayera. Od początku tworzenia scenariuszy zawsze był problem sztywnej konfiguracji danej misji. Trochę w Krakowie okno dialogowe pozwoliło na oddech, ale.. teraz dopiero możemy się pobawić 🙂 Oto przykład z misji Cargo-kontenerowej. Mnożąc wszystko - scenariusz można odpalić na 4320 różnych wariantów. Część jest bardziej realna, część - mniej. Ale sumarycznie powinno to zaspokoić większość pomysłów na przejazd trasą w innych warunkach! Podobne opcje będzie miała cała ósemka scenariuszy, które pojawią się w Łódzkim DLC - z wyłączeniem ładunków dla pasażerskich oraz zimnego startu dla przejmowanych pociągów w biegu. I jeszcze na dokładkę - przykład wyboru taboru w misji pasażerskiej, regionalnej: Odpowiadając od razu na kilka pytań: Gwiazdki w taborze wskazują skład projektowany dla tego scenariusza (pełna gwiazdka) oraz ewentualne zalecane alternatywy (puste gwiazdki) - legendę wrzucę do opisu nad dropboxem Gwiazdki w ładunkach określają poziom trudności (choć trzeba mieć na uwadze że taki parowóz nie poradzi sobie z 3200t na haku!) Chciałbym również dorzucić te opcje do scenariuszy Krakowskich - ale na to na razie niestety za dużo czasu nie mam. Może po dlc! No.. to chyba tyle 🙂 Chętnie poczytam wasze komentarze/uwagi/sugestie! Edited Wednesday at 08:14 PM by Eridor 23 2 4
KOlorowy Posted Wednesday at 08:11 PM Posted Wednesday at 08:11 PM Polecę klasykiem. Bardzo dobry wybór! 4 9
www.darek_1964 Posted Wednesday at 08:13 PM Posted Wednesday at 08:13 PM 7 minut temu, Eridor napisał(a): Cześć! Mały sneak peaka, tyczącego się singleplayera. Od początku tworzenia scenariuszy zawsze był problem sztywnej konfiguracji danej misji. Trochę w Krakowie okno dialogowe pozwoliło na oddech, ale.. teraz dopiero możemy się pobawić https://discord.com/assets/0424e06a82d250e2.svg Oto przykład z misji Cargo-kontenerowej. Mnożąc wszystko - scenariusz można odpalić na 4320 różnych wariantów. Część jest bardziej realna, część - mniej. Ale sumarycznie powinno to zaspokoić większość pomysłów na przejazd trasą w innych warunkach! Podobne opcje będzie miała cała ósemka scenariuszy, które pojawią się w Łódzkim DLC - z wyłączeniem ładunków dla pasażerskich oraz zimnego startu dla przejmowanych pociągów w biegu. I jeszcze na dokładkę - przykład wyboru taboru w misji pasażerskiej, regionalnej: Odpowiadając od razu na kilka pytań: Gwiazdki w taborze wskazują skład projektowany dla tego scenariusza (pełna gwiazdka) oraz ewentualne zalecane alternatywy (puste gwiazdki) - legendę wrzucę do opisu nad dropboxem Gwiazdki w ładunkach określają poziom trudności (choć trzeba mieć na uwadze że taki parowóz nie poradzi sobie z 3200t na haku!) Chciałbym również dorzucić te opcje do scenariuszy Krakowskich - ale na to na razie niestety za dużo czasu nie mam. Może po dlc! No.. to chyba tyle 🙂 Chętnie poczytam wasze komentarze/uwagi/sugestie! Super funkcja i ciekawa szacun brawo eridor 3
SIMRAIL Team Eridor Posted Wednesday at 08:18 PM Author SIMRAIL Team Posted Wednesday at 08:18 PM Dokładając opis do wyboru taboru 🙂 11 1 1
Un4givenPG Posted Wednesday at 09:21 PM Posted Wednesday at 09:21 PM (edited) Chwalebnie! Nie mogę się doczekać Edited Wednesday at 09:21 PM by Un4givenPG 1
Szigo Posted yesterday at 01:31 AM Posted yesterday at 01:31 AM (edited) Zamiast sztywnego +10 minut dla wygaszonej maszyny lepiej by było zacząć odliczać czas od zgłoszenia gotowości. Inaczej początkującym czasu może i tak zabraknie, a dobrze obyci z danym lokiem stoją bez sensu. Edited yesterday at 01:36 AM by Szigo 2
Tomek11_YT Posted yesterday at 05:36 AM Posted yesterday at 05:36 AM (edited) Dobrze się zapowiada , a czy będzie można wybrać konkretnie to co będziemy wozić na towarowych np. drewno , węgiel , piach , tłuczeń itp. ? Edited yesterday at 05:36 AM by Tomek11_YT 1
SIMRAIL Team Eridor Posted yesterday at 07:34 AM Author SIMRAIL Team Posted yesterday at 07:34 AM Trochę mieliśmy dyskusji na temat: ile dać czasu wygaszonej jednostce, te 10min to właściwie taki wypracowany kompromis, który powinien wystarczyć na każdy typ taboru. Ktoś zrobi szybciej - może ruszyć szybciej. Aczkolwiek rozkład pasażerski go wstrzyma. Ktoś zrobi wolniej - łapie opóźnienie. Tak jak w realu! Ale dzięki treningowi - będzie w tym coraz lepszy. Wybór konkretnego przewożonego towaru odpuściłem - bo to tylko kwestia kosmetyczna, podobna do wyboru malowania. Są tu gotowe presety które mają różne parametry fizyczne. Wyjątkiem jest w scenariuszu nie-intermodalnym możliwość wyboru pomiędzy materiałami stałymi a płynami. Pójście w dalszą customizację... no cóż, ilość tych boxów na starcie rozrosłaby nam się aż za bardzo. Musiałby powstać inny mechanizm do takiego definiowania składu 2 7
LycanAnanas Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago Nadal to jest proteza napisana w LUA. Zamiast mechanika silnika. Na dodatek to żaden framework wiec każdy twórca bedzie musiał sam to implementować.. 2
adisuper Posted 12 hours ago Posted 12 hours ago Co do wyboru pogody dodałbym jescze opcje gradobicia i nawałnic
Szigo Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago (edited) 17 godzin temu, Eridor napisał(a): Ktoś zrobi szybciej - może ruszyć szybciej. Aczkolwiek rozkład pasażerski go wstrzyma. Ktoś zrobi wolniej - łapie opóźnienie. Tak jak w realu! W realu za jazdę otrzymuje się pieniądze, nie można także wcisnąć ESC jadąc 70km/h i wyjść po bułki do sklepu. Wiszenie nad klawiaturą i czekanie aż upłynie czas to rozrywka co najwyżej dla tych, którym już farba wyschła i trawa urosła. Jest to wręcz kara dla lepiej ogarniających graczy, podobnie jak postoje po kilkanaście minut, których nie da się pominąć. Chyba, że sprowadzamy całość do realistycznego absurdu. W takim razie należy dodać jeszcze czas na dojście od dyspozytora* i do tego realny czas przyjęcia pojazdu*. Zresztą po co się ograniczać, można przecież zaczynać w domu i dojeżdżać jako pasażer do pracy! Mogę tak jeszcze długo, ale chyba już widać co mam na myśli. * - do kilkudziesięciu minut, załóżmy 30 Edited 7 hours ago by Szigo 2
adisuper Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) 6 godzin temu, Szigo napisał(a): W realu za jazdę otrzymuje się pieniądze, nie można także wcisnąć ESC jadąc 70km/h i wyjść po bułki do sklepu. Wiszenie nad klawiaturą i czekanie aż upłynie czas to rozrywka co najwyżej dla tych, którym już farba wyschła i trawa urosła. Jest to wręcz kara dla lepiej ogarniających graczy, podobnie jak postoje po kilkanaście minut, których nie da się pominąć. Chyba, że sprowadzamy całość do realistycznego absurdu. W takim razie należy dodać jeszcze czas na dojście od dyspozytora* i do tego realny czas przyjęcia pojazdu*. Zresztą po co się ograniczać, można przecież zaczynać w domu i dojeżdżać jako pasażer do pracy! Mogę tak jeszcze długo, ale chyba już widać co mam na myśli. * - do kilkudziesięciu minut, załóżmy 30 Najpierw musiałoby być to dojście do dyspozytora po kluczyki do kabiny i książkę pokładową dodane, nie mówiąc już o teście radiostopu chociaż to chyba można akurat zrobić czy o uproszczonej próbie hamulców bo to na razie jest jako część scenariusza w singlu a mi chodzi na zasadzie odruchu a nie z góry komunikat, zmień kabinę, zrób próbę i zgłoś gotowość jak na singlu. I żeby ten dyspozytor to nie był pusto zaprogramowany Npc ,że się tylko klika na niego i magicznie reszta się pojawi, tylko,że wtedy byłoby mówienie ,ze przecież to symulator jazdy pociągiem a nie i po co to potrzebne. No własnie ja bym się nie obraził jakby kiedyś simrail był wzbogacony o elementy symulacyjne tego typu. Edited 57 minutes ago by adisuper
Recommended Posts