Łukaszek Posted March 15 Posted March 15 Pytanie zasadniczo do developerów: Czy w planach jest ogarnięcie silnika audio, aby dźwięki np. kranu hamulca nie były zrywane, jak w grze z lat 90 odpalonej na Pentium 100? Pomijam kwestie jakiejś lepszej symulacji odbić dźwięków, opóźnień i zniekształceń związanych z odległością (np. rp1 słyszane z kilkuset metrów), bo to w sumie kosmetyka w kontekście samego zrywania dźwięków. Domyślam się, że temat podchodzi pod szerszy, tzn. optymalizacja (FPS po stronie klienta, serwery), ale zwraca to jednak uwagę przy każdej rozgrywce. 3 3
Conrad Posted March 15 Posted March 15 (edited) I możliwość odseparowanie kanału audio dla radia na inną karte dzwiękową bym poprosił. Tak jak jest to rozwiązane w ETS2. Edited March 15 by Conrad 1
SIMRAIL Team Królik Uszasty Posted March 15 SIMRAIL Team Posted March 15 Ogółem jest w planach, niejako przy okazji do ogarnięcia są inne tematy z tym związane. Jak będzie coś więcej wiadomo, które planowane funkcje faktycznie zadziałają, damy znać. 7 3
Łukaszek Posted March 16 Author Posted March 16 22 godziny temu, Królik Uszasty napisał(a): Ogółem jest w planach, niejako przy okazji do ogarnięcia są inne tematy z tym związane. Jak będzie coś więcej wiadomo, które planowane funkcje faktycznie zadziałają, damy znać. Dzięki za odpowiedź. Mam nadzieję, że podołacie - razem z optymalizacją całości (w tym - serwerów). Jeżeli chodzi o przestrzeń to nawet proste ściszanie z dystansem + jakiś mocno opóźniony reverb był by lepszy, niż zero efektów, a wydaje mi się, że to nie jest dramatycznie trudne do zrobienia. Przeglądałem pobieżnie dokumentację Unity i ogólnie w kwestii audio szału tam nie ma, ale są choćby strefy pogłosu, więc coś powinno się udać zrobić (zresztą, doppler jest zaimplementowany).
Grandal74 Posted March 19 Posted March 19 Ostatni tydzień to jakaś paranoja z dźwiękiem na radiu. Kompletny bełkot i niezrozumiałe komunikaty u każdego. Serwer PL2. Nie sprawdzałem jeszcze na innych serwerach, ale nie wierzę, że wszyscy mają mikrofony najgorszej maści i do tego używając... trzymają je w szufladzie ze skarpetkami. 🤐 3
zbynak Posted March 19 Posted March 19 Problemy z dźwiękiem radia to są od "wyjścia z EA", myślałem, że to tylko u mnie, ale ostatnio kilka osób na Discordzie potwierdziło, że w tym roku nie słyszeli jeszcze dobrze działającego radia. 2
memfis_s Posted Wednesday at 05:38 AM Posted Wednesday at 05:38 AM Potwierdzam jak najbardziej wcześniejsze wypowiedzi na temat tragicznej jakości odbioru radia...a czy jest coś ważniejszego od dobrej komunikacji w ruchu zbiorowym?? 😐 2
Grandal74 Posted Wednesday at 06:50 AM Posted Wednesday at 06:50 AM Właśnie komunikacja na radiu to jedna z ważniejszych spraw w SimRail. Jeśli chodzi o dźwięk jest to dużo ważniejsze, IMO, niż dźwięki elektrowozu, składu, otoczenia. To podstawa, którą trzeba natychmiast poprawić, razem z koszmarnymi serwerami. 1
zbynak Posted Wednesday at 08:42 AM Posted Wednesday at 08:42 AM 1 godzinę temu, Grandal74 napisał(a): Jeśli chodzi o dźwięk jest to dużo ważniejsze, IMO, niż dźwięki elektrowozu, składu, otoczenia. Aż tak to bym nie przesadzał, ale na pewno jest ważne 😉 W temacie to dodam, że wczoraj grałem trochę na serwerze PL1, i przy kilkunastu graczach radio działało idealnie - czyli wychodzi na to, że problem wynika z obciążenia serwerów. Podobno jakieś prace w tym temacie są prowadzone, w ostatni piątek była wgrana poprawka na serwery, niestety na razie nie za bardzo to pomogło 😞
Lonely is Good Posted Wednesday at 02:37 PM Posted Wednesday at 02:37 PM 5 godzin temu, zbynak napisał(a): Aż tak to bym nie przesadzał, ale na pewno jest ważne 😉 W temacie to dodam, że wczoraj grałem trochę na serwerze PL1, i przy kilkunastu graczach radio działało idealnie - czyli wychodzi na to, że problem wynika z obciążenia serwerów. Podobno jakieś prace w tym temacie są prowadzone, w ostatni piątek była wgrana poprawka na serwery, niestety na razie nie za bardzo to pomogło 😞 Ostatnio wszedłem o 2 w nocy na nastawnie i pociągi śmigały super bez szarpania. Prawdopodobnie serwery kuleją przy obciążeniu 2
Recommended Posts