Jump to content

Recommended Posts

Posted

Pytanie zasadniczo do developerów: Czy w planach jest ogarnięcie silnika audio, aby dźwięki np. kranu hamulca nie były zrywane, jak w grze z lat 90 odpalonej na Pentium 100? Pomijam kwestie jakiejś lepszej symulacji odbić dźwięków, opóźnień i zniekształceń związanych z odległością (np. rp1 słyszane z kilkuset metrów), bo to w sumie kosmetyka w kontekście samego zrywania dźwięków.

Domyślam się, że temat podchodzi pod szerszy, tzn. optymalizacja (FPS po stronie klienta, serwery), ale zwraca to jednak uwagę przy każdej rozgrywce.

• Like 3
  • I agree 3
Posted (edited)

I możliwość odseparowanie kanału audio dla radia na inną karte dzwiękową bym poprosił. Tak jak jest to rozwiązane w ETS2.

Edited by Conrad
  • I agree 1
  • SIMRAIL Team
Posted

Ogółem jest w planach, niejako przy okazji do ogarnięcia są inne tematy z tym związane. Jak będzie coś więcej wiadomo, które planowane funkcje faktycznie zadziałają, damy znać.

• Like 7
  • Thanks 3
Posted
22 godziny temu, Królik Uszasty napisał(a):

Ogółem jest w planach, niejako przy okazji do ogarnięcia są inne tematy z tym związane. Jak będzie coś więcej wiadomo, które planowane funkcje faktycznie zadziałają, damy znać.

Dzięki za odpowiedź. Mam nadzieję, że podołacie - razem z optymalizacją całości (w tym - serwerów).

Jeżeli chodzi o przestrzeń to nawet proste ściszanie z dystansem + jakiś mocno opóźniony reverb był by lepszy, niż zero efektów, a wydaje mi się, że to nie jest dramatycznie trudne do zrobienia.

Przeglądałem pobieżnie dokumentację Unity i ogólnie w kwestii audio szału tam nie ma, ale są choćby strefy pogłosu, więc coś powinno się udać zrobić (zresztą, doppler jest zaimplementowany).

Posted

Ostatni tydzień to jakaś paranoja z dźwiękiem na radiu. Kompletny bełkot i niezrozumiałe komunikaty u każdego. Serwer PL2. Nie sprawdzałem jeszcze na innych serwerach, ale nie wierzę, że wszyscy mają mikrofony najgorszej maści i do tego używając... trzymają je w szufladzie ze skarpetkami. 🤐

• I agree 3
Posted

Problemy z dźwiękiem radia to są od "wyjścia z EA", myślałem, że to tylko u mnie, ale ostatnio kilka osób na Discordzie potwierdziło, że w tym roku nie słyszeli jeszcze dobrze działającego radia.

• I agree 2
Posted

Potwierdzam jak najbardziej wcześniejsze wypowiedzi na temat tragicznej jakości odbioru radia...a czy jest coś ważniejszego od dobrej komunikacji w ruchu zbiorowym?? 😐

• I agree 2
Posted

Właśnie komunikacja na radiu to jedna z ważniejszych spraw w SimRail. Jeśli chodzi o dźwięk jest to dużo ważniejsze, IMO, niż dźwięki elektrowozu, składu, otoczenia. 

To podstawa, którą trzeba natychmiast poprawić, razem z koszmarnymi serwerami. 

• I agree 1
Posted
1 godzinę temu, Grandal74 napisał(a):

Jeśli chodzi o dźwięk jest to dużo ważniejsze, IMO, niż dźwięki elektrowozu, składu, otoczenia. 

Aż tak to bym nie przesadzał, ale na pewno jest ważne 😉

W temacie to dodam, że wczoraj grałem trochę na serwerze PL1, i przy kilkunastu graczach radio działało idealnie - czyli wychodzi na to, że problem wynika z obciążenia serwerów. Podobno jakieś prace w tym temacie są prowadzone, w ostatni piątek była wgrana poprawka na serwery, niestety na razie nie za bardzo to pomogło 😞

Posted
5 godzin temu, zbynak napisał(a):

Aż tak to bym nie przesadzał, ale na pewno jest ważne 😉

W temacie to dodam, że wczoraj grałem trochę na serwerze PL1, i przy kilkunastu graczach radio działało idealnie - czyli wychodzi na to, że problem wynika z obciążenia serwerów. Podobno jakieś prace w tym temacie są prowadzone, w ostatni piątek była wgrana poprawka na serwery, niestety na razie nie za bardzo to pomogło 😞

Ostatnio wszedłem o 2 w nocy na nastawnie i pociągi śmigały super bez szarpania. Prawdopodobnie serwery kuleją przy obciążeniu

• I agree 2
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy