bartbus Posted March 22, 2025 Posted March 22, 2025 (edited) Powie mi ktoś co robię nie tak? Rozłączam skład. Wchodzę do pierwszego i załączam baterię i przekaźnik różnicowy. Wchodzę do kabiny odluźniam hamulec. Włączam rozrząd , pantograf , wyłącznik szybki , przetwornicę ( jest dźwięk że działa) ale jak włączam sprężarkę , to nic się nie dzieje. Daję nastawnik do przodu, luzuje ale jak chcę ruszyć to nie reaguje. Co robię źle? EDIT: Jak w plikach ustawiłem jeden EN57 udało się ruszyć. EDIT nr2: Niby udało się ruszyć ale... Po zmianie kabiny zmieniam pantograf i resztę tak jak trzeba. Strasznie powoli nabija powietrza i jak już nabije i daje nastawnikiem kolejne pozycje to zero reakcji. Edited March 22, 2025 by bartbus
DeDe ツ Posted March 22, 2025 Posted March 22, 2025 (edited) Przed wjazdem do Katowic, Dyspozytorka oznajmiła, że trzeba będzie poczekać na wyjazd osobowego z peronów. Czekam 20m przed semaforem. Cierpliwości, kiedyś wyjedzie, Dajcie mu pół godziny. Pogoda piękna... Edited March 22, 2025 by DeDe ツ 2 2
patwrobel Posted March 22, 2025 Author Posted March 22, 2025 @DeDe ツ tyle na pewno nie trzeba czekać daj log sprawdzę ale pewnie silnik gry przestał działać i osobowy nie rusza. Czas oczekiwania robiłem max 5 min 1
DeDe ツ Posted March 22, 2025 Posted March 22, 2025 @patwrobel Nie mam niestety. No ale doczekałem się po 32 minutach 😄 1
patwrobel Posted March 22, 2025 Author Posted March 22, 2025 2 godziny temu, DeDe ツ napisał(a): @patwrobel Nie mam niestety. No ale doczekałem się po 32 minutach 😄 Ooo i to jest istotna informacja. Był ustawiony start EN57 za późno z Katowic. Robiłem ostatnio UpdateStartDate i to rozwaliło. Już poprawiłem w nowej wersji 1.0.5 z 2025.03.22 20:30. Pobierz tu: Link do pobrania: 44_patwrobel.7z (Aktualizacja: 2025.03.22 20:30) 2 1
darian123 Posted March 31, 2025 Posted March 31, 2025 W dniu 22.03.2025 o 20:31, patwrobel napisał(a): Ooo i to jest istotna informacja. Był ustawiony start EN57 za późno z Katowic. Robiłem ostatnio UpdateStartDate i to rozwaliło. Już poprawiłem w nowej wersji 1.0.5 z 2025.03.22 20:30. Pobierz tu: Link do pobrania: 44_patwrobel.7z (Aktualizacja: 2025.03.22 20:30) Udało mi się zrobić cały scenariusz bez żadnego błędu, rewelacja. Czekam na więcej. Świetna robota. 1
eSPeIKaE Posted March 31, 2025 Posted March 31, 2025 Potwierdzam, scenariusz bez żadnych błędów. Przejechany czyściutko.
Samolotnik Posted April 1, 2025 Posted April 1, 2025 A ja mam taki problem i nie wiem czy ja coś robię źle czy to może jakiś błąd? Na samym początku scenariusza rozłączam składy ( klikam rozłącz wszystko) Wsiadam do pociągu, aktywuje baterie, następnie zamykam różnicowy. Później po kolei aktywacja kabiny, zbijam czuwak, włączam radio, dostaje zgodę na manewry i pojawia się problem, bo nie mogę załączyć przetwornic ani zamknąć wyłącznika szybkiego. Cały czas świecą się te dwie kontrolki. Próbowałem już na wszystkie sposoby, nawet po kolei uruchamiałem z poradnikiem EN57. W innych scenariuszach nie miałem podobnych problemów. To może być błąd scenariusza, czy ja coś pochraniłem ?
SOCCER2019_m Posted April 1, 2025 Posted April 1, 2025 Godzinę temu, ILS_Cat3 napisał(a): A ja mam taki problem i nie wiem czy ja coś robię źle czy to może jakiś błąd? Na samym początku scenariusza rozłączam składy ( klikam rozłącz wszystko) Wsiadam do pociągu, aktywuje baterie, następnie zamykam różnicowy. Później po kolei aktywacja kabiny, zbijam czuwak, włączam radio, dostaje zgodę na manewry i pojawia się problem, bo nie mogę załączyć przetwornic ani zamknąć wyłącznika szybkiego. Cały czas świecą się te dwie kontrolki. Próbowałem już na wszystkie sposoby, nawet po kolei uruchamiałem z poradnikiem EN57. W innych scenariuszach nie miałem podobnych problemów. To może być błąd scenariusza, czy ja coś pochraniłem ? Ustaw nastawnik w pozycji neutralny i wtedy zamykaj wyłącznik szybki oraz załączaj przetwornice. W EN57 tak to działa.
Samolotnik Posted April 1, 2025 Posted April 1, 2025 3 godziny temu, SOCCER2019_m napisał(a): Ustaw nastawnik w pozycji neutralny i wtedy zamykaj wyłącznik szybki oraz załączaj przetwornice. W EN57 tak to działa. Kurcze, taki szczegół, a jakże istotny. Dzięki, pomogło! Biorę się za scenariusz 🙂
KIEROWNIK Posted April 21, 2025 Posted April 21, 2025 W dniu 14.03.2025 o 17:40, patwrobel napisał(a): Witam, na wstępie proszę o wyrozumiałość jest to moja pierwsza styczność z LUA. Przedstawiam mój pierwszy scenariusz pod SimRail: Instalacja Należy pobrać spakowany folder o nazwie 44_patwrobel.7z i wypakować go do głównego folderu scenariuszy gry SimRail: ..\SteamLibrary\steamapps\common\SimRail\SimRail_Data\StreamingAssets\Sceneries\ Etap startowy scenariusza Każda misja została podzielona na etapy, aby była możliwość grania fragmentami - dokończenia gry od pewnego miejsca. Po każdym uruchomieniu scenariusza użytkownik zostanie poproszony o wybór etapu - są one ułożone po kolei. Możemy zacząć grę od dowolnego etapu i grać do końca. Symulacja Scenariusze zawierają liczny ruch AI oraz zdarzenia losowe (w tym wygaszenia semaforów, uszkodzenia przejazdów, sygnały zastęcze, jazda lewym torem, itp.) Pogoda i pora dnia Każdorazowo gra prosi na starcie o określenie pogody (pora roku) oraz pory dnia. Mamy do dyspozycji: Pogowa (poda roku): Deszczowa (Wiosna) Słoneczna (Lato) Mglista (Jesień) Śnieżna (Zima) Pora dnia: Rano (07:00) Popołudniu (12:00) Wieczorem (18:00) Noc (22:00) Misja 1 - Strzemieszyce 3xEN57 Tabor: EN57 Kanał startowy: 2 Etapy: Dąbrowa Górnicza Ząbkowice (Początek) Start misji. Manewry na stacji Dąbrowa Górnicza Ząbkowice, aby skierować się w stronę Strzemieszyc. Dąbrowa Górnicza Ząbkowice (Wyjazd) Po manewrach gotowy do wyjazdu w kierunku Huty Dąbrowa Górnicza Strzemieszyce (Wyjazd) Po połączeniu z uszkodzonym składem na stacji Dąbrowa Górnicza Strzemieszyce. Jazda w 3xEN57 do Katowic jako osobowy 24901. Opis: Rozpoczynamy rozgrywkę na stacji Dąbrowa Górnicza Ząbkowice pod nastawnią DZB. Udajemy się pod skład 2xEN57, który widzimy na wprost i rozłączamy jednostki. Następnie uruchamiamy tylko pierwszy EZT w kierunku Łaz i zgłaszamy się na radiu (kanał 2). Wykonujemy manewry o które prosi nas dyżurny. Po udanych manewrach ruszamy jako pociąg 115232 do Strzemieszyc celem wsparcia uszkodzonego pociągu osobowego. Po dotarciu do Strzemieszyc wykonujemy manewry pod skład 2xEN57 i łączymy go w 3xEN57. Po połączeniu jedziemy jako osobowy 24901 do Katowic zatrzymując się na każdym przystanku. Łączenie w skład 3xEN57: Dojeżdżamy i dobijamy sprzęgi Wyłączamy kabinę (UWAGA: zostawiamy włączone radio) Podchodzimy do sprzęgu -> prawym -> Upewniamy się że wszystko jest połączone Wchodzimy do kabiny składu II (środkowy) zaraz przy sprzęgu Zwalniamy hamulec ręczny Przechodzimy po składzie na koniec tego EZT po drodze włączamy baterie i odblokowujemy przekaźnik różnicowy Wychodzimy tylnym wyjściem ze składu Wchodzimy do kabiny składu III (ostatni) Zwalniamy hamulec ręczny Przechodzimy po składzie na koniec tego EZT po drodze włączamy baterie i odblokowujemy przekaźnik różnicowy Wchodzimy do kabiny (koniec pociągu) i zapalamy czerwone światła Wychodzimy ze składu i sprawdzamy czy świecą czerwone lampki Przechodzimy po peronie na sam początek składu (od strony Kazimierza) Uruchamiamy kabinę Wywołujemy dyżurnego Cofamy za semafor V UWAGA: jeżeli nie będzie można cofnąć (skład odhamowany, ale nie jedzie) wówczas podchodzimy do sprzęgu między I a II (tym co sami go łączyliśmy) i klikamy prawym "Rozłącz przewody sterujące" następnie znów "Połącz przewody sterujące" i wracamy do kabiny Link do opisu: Szczegółowy opis Link do pobrania: 44_patwrobel.7z (Aktualizacja: 2025.03.22 20:30) F
Grzego90 Posted June 19, 2025 Posted June 19, 2025 U mnie żaden scenariusz nie działa. Nie mam okienka wyboru godziny scenariusza, a co za tym idzie nie ma taboru na scenerii. Jest błąd: ISS Error, nie podano domyślnej godziny scenariusza. Pobrałem najnowszą wersję 1.1.5. Dołączam log. SimRail_log_2025-06-19_10-44-04.txt
bart_dem Posted June 19, 2025 Posted June 19, 2025 Wersja 1.1.5 to poprawka do scenariusza Sprinter KM, w innych scenariuszach nic nie zmienia. Dwa pozostałe scenariusze były pisane jeszcze przed przejściem na LUA i pewnie dlatego nie działają, ale mogę się mylić.
Grzego90 Posted June 19, 2025 Posted June 19, 2025 Jakiej wersji bym nie pobrał to jest ten sam problem.
patwrobel Posted June 19, 2025 Author Posted June 19, 2025 4 godziny temu, Grzego90 napisał(a): U mnie żaden scenariusz nie działa. Nie mam okienka wyboru godziny scenariusza, a co za tym idzie nie ma taboru na scenerii. Jest błąd: ISS Error, nie podano domyślnej godziny scenariusza. Pobrałem najnowszą wersję 1.1.5. Dołączam log. SimRail_log_2025-06-19_10-44-04.txt 124.33 kB · 1 pobranie Sorki podczas dodawania nowej misji zmieniłem swój CORE i nie dodałem parametrów w starych misjach. Już poprawione w wersji 1.1.6 Najnowsza wersja 1.1.6 dostępna pod adresem: 44_patwrobel.7z 1
ksa Posted September 12, 2025 Posted September 12, 2025 Cześć, po pół roku wróciłem zobaczyć co ciekawego, i nadal twoje scenariusze są najlepsze, ale już zapomniałem co robię źle więc potrzebuje pomocy. Misja Strzemieszyce, podjeżdżam kibelkiem na Ząbkowice, tam zmiana kabiny, i tu mam problem, ponieważ wszystko robię jak przy odpalaniu, a kibelek nie jedzie, co robię źle? pozdrawiam
Sklox Posted September 12, 2025 Posted September 12, 2025 (edited) To sprawdź czy dobrze wszystko wyłączyłeś w pierwszej kabinie. Dałeś hamulec na odcięcie? Nastawnik kierunkowy na wyłączony/neutral? Wyłączyłeś aktywację kabiny? Edited September 12, 2025 by Sklox
ksa Posted September 13, 2025 Posted September 13, 2025 wszystko wyłączam łącznie z dezaktywacja kabiny. Nawet jak wyłączę baterie to pantograf zostaje w górze, ma ktoś instrukcje jak to poprawnie wykonać? Byłbym wdzięczny, aczkolwiek wszystko robię jak przy uruchamianiu, tylko w odwrotnej kolejności.
mateusz424 Posted September 13, 2025 Posted September 13, 2025 (edited) W dniu 13.09.2025 o 05:30, ksa napisał(a): wszystko wyłączam łącznie z dezaktywacja kabiny. Nawet jak wyłączę baterie to pantograf zostaje w górze, ma ktoś instrukcje jak to poprawnie wykonać? Byłbym wdzięczny, aczkolwiek wszystko robię jak przy uruchamianiu, tylko w odwrotnej kolejności. Zmiana kabiny EN57 w SimRail: W pierwszej kabinie wyłączyć wszystko (przy manewrach zostawić włączony reflektor - zmienić z prawego na lewy) Nie opuszczać pantografów. Kran hamulca nie w "odcięcie" - tylko zostawić w pozycji "jazda". Nawrotnik nie przestawiać w pozycję "neutralną" - tylko zostawić w pozycji jazdy do przodu. W drugiej kabinie wszystko włączyć - oprócz pantografu i wyłącznika szybkiego (przy manewrach zmienić reflektor z lewego na prawy). Gdy przejdziemy do drugiej kabiny, podniesiony będzie przedni pantograf. Aby to zmienić nie tracąc zasilania - w tej drugiej kabinie włączyć dźwignienkę: "Podnoszenie tylnego pantografu". W kamerze zewnętrznej obserwować kiedy tylny pantograf dotknie drutu - dopiero wtedy można opuścić przedni pantograf (dżwigienka: "Opuszczanie przedniego pantografu"). Odhamować. Edited October 1, 2025 by mateusz424
ksa Posted September 13, 2025 Posted September 13, 2025 (edited) Bardzo dziękuję za pomoc, Przy najbliższej okazji sprawdzę i dam znać. Pozdrowionka. Teraz wszystko gra, dziękuję bardzo. Edited September 15, 2025 by ksa
Marcin Szczecin Posted September 21, 2025 Posted September 21, 2025 W dniu 13.09.2025 o 09:23, mateusz424 napisał(a): Zmiana kabiny EN57 w SimRail: W pierwszej kabinie wyłączyć wszystko (przy manewrach zostawić włączony reflektor - zmienić z prawego na lewy) Nie opuszczać pantografów. Kran hamulca nie w "odcięcie" - tylko zostawić w pozycji "jazda". Nawrotnik nie przestawiać w pozycję "neutralną" - tylko zostawić w pozycji jazdy do przodu. W drugiej kabinie wszystko włączyć - oprócz pantografu i wyłącznika szybkiego (przy manewrach zmienić reflektor z lewego na prawy). Odhamować. Działa jak trzeba - dziękli
zbyszek.1961 Posted October 8, 2025 Posted October 8, 2025 Witam! Przejechałem scenariusz po aktualizacji gry i jest problem z wjazdem do Dąbrowy Górniczej Strzemieszyce po zapowiedzi że dostaniemy wjazd po przejeździe osobowego do Katowic nic się nie dzieje. (sprawdziłem dwa razy) Załadowałem scenariusz od Dąbrowy Górniczej Strzemieszyce i dalej jest już wszystko porządku. Dołączam plik. Pozdrawiam. SimRail_log_2025-10-08_20-29-59.txt
patwrobel Posted October 9, 2025 Author Posted October 9, 2025 12 godzin temu, zbyszek.1961 napisał(a): Witam! Przejechałem scenariusz po aktualizacji gry i jest problem z wjazdem do Dąbrowy Górniczej Strzemieszyce po zapowiedzi że dostaniemy wjazd po przejeździe osobowego do Katowic nic się nie dzieje. (sprawdziłem dwa razy) Załadowałem scenariusz od Dąbrowy Górniczej Strzemieszyce i dalej jest już wszystko porządku. Dołączam plik. Pozdrawiam. SimRail_log_2025-10-08_20-29-59.txt 462.68 kB · 1 pobranie Naprawione w nowej wersji: Najnowsza wersja 1.4.9 dostępna pod adresem: 44_patwrobel.7z
zbyszek.1961 Posted October 9, 2025 Posted October 9, 2025 Witam! Przejechałem całość wszystko działa. Dzięki. Pozdrawiam
eSPeIKaE Posted October 29, 2025 Posted October 29, 2025 Ja z tym samym problemem co kolega wyżej. SimRail_log_2025-10-29_18-31-58.txt
Recommended Posts