Gosposia Hela Posted December 22, 2024 Posted December 22, 2024 Nie każdy ma opanowane do perfekcji kolejność uruchamiania lokomotywy , można wprowadzić jednym przyciskiem włączenie naszej ciufki . Bo jak zmieniam sobie scenariusz to muszę wychodzić do tutoriala albo włączać youtuba i sprawdzić kolejność włączania pstryczków. Ponadto zauważyłem że jeżeli się zmieni kolejność klawiszy np. wywołanie radia przed odkręceniem hamulca to nie można się już cofnąć i scenariusz nie przepuści dalej . 4 9
Kolejarz1982 Posted December 23, 2024 Posted December 23, 2024 Absolutnie nie bo to by zabralo cala zabawe jesli chodzi o scenariusz single player , polecam zapisanie sobie kolejnosci np w dokumencie txt na pulpicie twojego komputera. 5 2
PL_Andrev Posted December 24, 2024 Posted December 24, 2024 (edited) 22 godziny temu, Kolejarz1982 napisał(a): Absolutnie nie bo to by zabralo cala zabawe jesli chodzi o scenariusz single player , polecam zapisanie sobie kolejnosci np w dokumencie txt na pulpicie twojego komputera. Nie. Każdy z nas jest inny: możemy sobie regulować poziom trudności jazdy (możliwość wyłączenia elementów HUDa, wyłączenie czuwaka), podobnie powinna być opcja regulowania poziomu singleplayer, szczególnie że opcja startu lokomotywy (w tym sprzęgań wielokrotnych) jest nie do przejścia dla wielu graczy. Ale z kolei nie mam nic przeciwko żeby scenariusz się nie zaliczał poprzez tak uproszczony model zabawy. Edited December 24, 2024 by PL_Andrev 1 2
Kolejarz1982 Posted December 24, 2024 Posted December 24, 2024 Dlaczego wszystko musi byc dostepne i proste? Jesli cos jest trudne to wystarczy poczytac i sie nauczyc zamiast pisac ze cos jest nie do przejscia dla graczy bo to absurd i lenistwo z ich strony, gdyz nastepnym krokiem bedzie uproszczony tryb jazdy i hamowania i skonczy sie na tym ze bedziesz kierowal np EU07 przy pomocy dwoch klawiszy. 5 6
KOlorowy Posted December 24, 2024 Posted December 24, 2024 17 minut temu, Kolejarz1982 napisał(a): Dlaczego wszystko musi byc dostepne i proste? Jesli cos jest trudne to wystarczy poczytac i sie nauczyc zamiast pisac ze cos jest nie do przejscia dla graczy bo to absurd i lenistwo z ich strony, gdyz nastepnym krokiem bedzie uproszczony tryb jazdy i hamowania i skonczy sie na tym ze bedziesz kierowal np EU07 przy pomocy dwoch klawiszy. Aleś Pan wsadził kij w mrowisko! Zaraz zacznie się ;> 1 2
jumps Posted December 24, 2024 Posted December 24, 2024 14 minut temu, Kolejarz1982 napisał(a): Dlaczego wszystko musi byc dostepne i proste? Jesli cos jest trudne to wystarczy poczytac i sie nauczyc zamiast pisac ze cos jest nie do przejscia dla graczy bo to absurd i lenistwo z ich strony, gdyz nastepnym krokiem bedzie uproszczony tryb jazdy i hamowania i skonczy sie na tym ze bedziesz kierowal np EU07 przy pomocy dwoch klawiszy. Bo to gra. Gra ma sprawiać przyjemność, a niektórym przyjemność sprawia po prostu jeżdżenie lokomotywą, a nie siedzenie 15min w kabinie i klikanie przycisków. Tak samo jak w MSFS, jak ktoś chce może sobie uruchamiać samolot od zera, a jak ktoś chce tylko polatać to zaczyna już w powietrzu z uruchomionymi silnikami. 3
Kolejarz1982 Posted December 24, 2024 Posted December 24, 2024 23 minutes ago, jumps said: Bo to gra. Gra ma sprawiać przyjemność, a niektórym przyjemność sprawia po prostu jeżdżenie lokomotywą, a nie siedzenie 15min w kabinie i klikanie przycisków. Tak samo jak w MSFS, jak ktoś chce może sobie uruchamiać samolot od zera, a jak ktoś chce tylko polatać to zaczyna już w powietrzu z uruchomionymi silnikami. W takim razie polecam pogranie w Soltaire to powinno byc mniej wymagajace i raczej nie trzeba bedzie szukac instrukcji jak co sie uruchamia.To tak jakbys powiedzial tworcom Dark Souls zeby wprowadzili tryb latwy zeby kazdy mogl sobie podejsc do Bosa i zabic go za pierwszym podejsciem bez potrzeby nauki mechanizmow gry.Co do gry ze ma sprawiac przyjemnosc jak najbardziej sie zgadzam bo tez mam takie podejscie i dlatego nie gram w gry ktore mi tej przyjemnosci nie sprawiaja , wiec moze Simrail nie jest dla ciebie i musisz poszukac gry w ktora bedziesz mogl sobie grac w przyjemnej atmosferze. 3 2
adamets2 Posted December 24, 2024 Posted December 24, 2024 Muszę gwoli sprawiedliwości oddać to, że scenariusze na jedną gwiazdkę mają już wstępnie odpaloną lokomotywę np Kraków - Sędziszew... Nawet byłem miło zaskoczony jak po update sobie to odpaliłem. Przeciwnikiem opcjonalnego dodania możliwości o której pisze OP nie jestem, ale myślę, że lepszym rozwiązaniem byłby jakiś system podpowiedzi jak w samouczkach bo ja nawet chyba się nie przymierzę do tego scenariusza ze sprzęganiem Pendolino 🙂 Zresztą kto na to wpadł skoro nawet w realu jak dobrze słyszałem takie manewry są obecnie ogromną rzadkością.
Kolejarz1982 Posted December 24, 2024 Posted December 24, 2024 Tak naprawde to nie potrafie zrozumiec czego ludzie nie rozumieja w tych dwoch slowach "Symulator Koleji" ? 2
jumps Posted December 24, 2024 Posted December 24, 2024 Godzinę temu, Kolejarz1982 napisał(a): Tak naprawde to nie potrafie zrozumiec czego ludzie nie rozumieja w tych dwoch slowach "Symulator Koleji" ? Przecież to jest projekt komercyjny i musi przyciągnąć graczy, także tych mniej znających się na kolei a w szczególności z zagranicy, którzy nie znają polskich lokomotyw i przepisów ruchu. Proszę spojrzeć na Maszynę czy TD2 - realistyczne symulatory, które są całkowicie nieatrakcyjne dla graczy którzy nie są naprawdę mocno zainteresowani koleją. Osobiście od Maszyny odbiłem się kilka lat temu właśnie dlatego, że nie potrafiłem ruszyć a siedzenie pół godziny nad tutorialami tylko po to żeby ruszyć wydawało mi się nudne. Po działaniach twórców widać że Simrail raczej nie stara się podążać w stronę ultra-realistycznego symulatora (brak rozkazów pisemnych, przejeżdżania S1, zmian napięcia itd) a raczej w kierunek TSW, czyli przyciąganie "niedzielnych" graczy którzy chcieli by się przejechać ale nie są też nie wiadomo jakimi fanami kolejnictwa. 1 1
Kolejarz1982 Posted December 24, 2024 Posted December 24, 2024 42 minutes ago, jumps said: Przecież to jest projekt komercyjny i musi przyciągnąć graczy, także tych mniej znających się na kolei a w szczególności z zagranicy, którzy nie znają polskich lokomotyw i przepisów ruchu. Proszę spojrzeć na Maszynę czy TD2 - realistyczne symulatory, które są całkowicie nieatrakcyjne dla graczy którzy nie są naprawdę mocno zainteresowani koleją. Osobiście od Maszyny odbiłem się kilka lat temu właśnie dlatego, że nie potrafiłem ruszyć a siedzenie pół godziny nad tutorialami tylko po to żeby ruszyć wydawało mi się nudne. Po działaniach twórców widać że Simrail raczej nie stara się podążać w stronę ultra-realistycznego symulatora (brak rozkazów pisemnych, przejeżdżania S1, zmian napięcia itd) a raczej w kierunek TSW, czyli przyciąganie "niedzielnych" graczy którzy chcieli by się przejechać ale nie są też nie wiadomo jakimi fanami kolejnictwa. Projekt jest jak najbardziej komercyjny i zgadzam sie ze ma przyciaganac klientow i mam nadzieje ze to sie stanie bo w mojej opini Simrail to najlepszy symulator koleji w jaki kiedykolwiek gralem co do maszyny czy td absolutnie sie zgadzam przez to ze nie sa latwe do opanowania bedzie powodem dlaczego takie projekty nigdy za daleko nie dojda a i nawet moga odejsc w zapomnienie. Poziom ultrarealistyczny nie jest dobrym podejsciem do gry ale po prostu nie lubie zbyt wielu uproszczen ktore moga psuc zabawe bo jesli cos jest za proste to tracimy poczucie czegos ze cos osiagnelismy. 3
adamets2 Posted December 24, 2024 Posted December 24, 2024 Godzinę temu, jumps napisał(a): a raczej w kierunek TSW, czyli przyciąganie "niedzielnych" graczy którzy chcieli by się przejechać ale nie są też nie wiadomo jakimi fanami kolejnictwa. Raczej nie tylko niedzielnych, ale grających w różne symulatory. Ani nie mam ochoty ani tak dobrej pamięci żeby pamiętać jak sterować dziesiątkami pociągów w TSW, dziesiątkami autobusów w OMSI 2 i pociągami w SimRail. Przy czym OMSI 2 wyszło 12 lat temu, jest porzucone przez producenta i trzeba się z tym pogodzić. Zresztą autobus to nie pociąg 🙂 Jest łatwiejszy... To nie czasy gdzie nie było samouczków i studiowało się drukowane instrukcje. Obecnie wszystko powinno być wbudowane w gry czy to w samouczkach czy podpowiedziach. O nasze portfele i czas walczy cały przemysł rozrywkowy, a z drugiej strony mamy to coraz mniej czasu bo ciągle pracujemy... W takiej sytuacji z wyjątkiem pracowników kolei + prawdziwych pasjonatów gracze będą odrzucać nieintuicyjne i skomplikowane tytuły.
Bazinga Posted December 24, 2024 Posted December 24, 2024 3 hours ago, Kolejarz1982 said: W takim razie polecam pogranie w Soltaire to powinno byc mniej wymagajace i raczej nie trzeba bedzie szukac instrukcji jak co sie uruchamia.To tak jakbys powiedzial tworcom Dark Souls zeby wprowadzili tryb latwy zeby kazdy mogl sobie podejsc do Bosa i zabic go za pierwszym podejsciem bez potrzeby nauki mechanizmow gry.Co do gry ze ma sprawiac przyjemnosc jak najbardziej sie zgadzam bo tez mam takie podejscie i dlatego nie gram w gry ktore mi tej przyjemnosci nie sprawiaja , wiec moze Simrail nie jest dla ciebie i musisz poszukac gry w ktora bedziesz mogl sobie grac w przyjemnej atmosferze. Zakładając, że 1982 to Pana rocznik i szuka Pan bezwzględnego realizmu to w wieku 42 lat już dawno dziadek powinieneś mieć zrobione uprawnienia, badania i jeździć prawdziwymi składami, a nie grać w gry dla nastolatków przed komputerem 1 4 1 1
Kolejarz1982 Posted December 24, 2024 Posted December 24, 2024 1 hour ago, Bazinga said: a nie grać w gry dla nastolatków przed komputerem Hmm Dzis dowiedzialem ze gry sa tylko dla nastolatkow... ciekawe 😄 1
jumps Posted December 24, 2024 Posted December 24, 2024 2 godziny temu, adamets2 napisał(a): Przy czym OMSI 2 wyszło 12 lat temu, jest porzucone przez producenta i trzeba się z tym pogodzić. Zresztą autobus to nie pociąg 🙂 Jest łatwiejszy... W OMSI to ciężej niż uruchomić autobus jest uruchomić grę 😉 Parę dni temu sobie pobrałem i po kilkudziesięciu minutach męczenia się z wgrywaniem scenariuszy i solarisów (kilkukrotnie robiłem dokładnie jak w tutorialach, mimo to gra ich nie widziała) uznałem że chrzanić to i odinstalowałem xD
mluczak.kutno Posted December 24, 2024 Posted December 24, 2024 Oho, znowu ten temat o upraszczaniu... Hmm mam nadzieję, że pod choinkami znaleźliście Trainza albo TSW, bo one są trochę (TSW) albo znacznie (Trainz) prostrze niż SR 🙂 Piękne jest to, że macie wybór. Chcąc polatać wirtualnym odrzutowcem nie musicie od razu sięgać po serie DCS. Po drodze macie kilka pozycji, zaczynając od zupełnie arcade'owego War Thunder. Zaczynacie od niego, jak się podoba to sięgacie dalej po chociażby Flight Simulatora od Microsoftu. Nadal wciąga Was latanie? No to może jednak DCS...Nie trzeba od razu zaczynać od tego ultra skomplikowanego symulatora, odbić się od niego i potem na forum tworzyć wątki o upraszczaniu tego i owego. Tutaj możecie swoją kolejową przygodę zacząć od bardzo prostego i jednocześnie oferującego bardzo ładne, polskie mapy Trainza. Podoba się? Idziecie dalej, poprzeczka idzie trochę w górę. Projekty takie jak Maszyna czy TD2 nie upadną, bez obaw. Będą z nich korzystać ci, dla których SR jest za łatwy. Takich osób trochę jest. Swoją drogą, specyficzną tu mamy społeczność. To chyba jedyne forum (czy tam serwer DC) związany z jakimś ambitnym symulatorem, którego użytkownicy chcą uproszczeń rozgrywki. No ale może to dlatego, że SR jest "grą dla nastolatków"? Ps. Kilka przełączników, domyślnie włączony HUD z ograniczeniami i sygnałami, niewielkie szanse na zepsucie czegokolwiek. Brak konieczności znania jakichś tam instrukcji z prawdziwego świata, bo gra tego nie wymaga. Co tutaj zostało jeszcze do uproszczenia? 7
adamets2 Posted December 24, 2024 Posted December 24, 2024 (edited) @mluczak.kutno oj sprawa kontrowersyjna co do TSW czy takie prostsze od SimRail. Znam lokomotywy trudniejsze niż cokolwiek z SimRail, do tego zabugowane scenariusze ect... Właśnie ostatnio za darmo wpadło mi jakieś stare DLC z towarem do TSW (chyba jeszcze od TSW2) i i mimo przejścia 2 razy samouczka, już na trasie pociąg mi jechał max 20mil/h... 🙂 Wszystko odhamowane, zrobione tak jak w samouczku i lipa 🙂 A przytoczony przez Ciebie MFS powinien być wzorem do naśladowania bo ma wszystko co powinna mieć dobra gra. Opcje mega skomplikowane dla pilotów - tak prawdziwych pilotów chwalących sobie tą grę jak i dzieci 5 letnich, również sobie... chwalących... Nie byłoby całej tej dyskusji tutaj jakby devy garściami zaczerpnęli z rozwiązań opcji trudności z MFS. Każdy byłby zadowolony. @jumps to prawda, że trzeba na początku ogarnąć co i jak wgrywać w Omsi, ale warto... Naprawdę warto... Najlepiej zacząć od podstawki lub DLC, a potem bawić się w mody. Katalog z nazwą autobusu wklejasz do katalogu vehicles + fonts fo katalogu fonts. Najczęściej jest już cały katalog Omsi, który musisz przekopiować do katalogu głównego w steam, w odpowiednim katalogu z Omsi. @Kolejarz1982 forumowicz @Bazinga miał chyba na myśli to, że gra to będzie zawsze tylko gra, a nie życie i nigdy nie należy tego mieszać. Tzn. gra ma pozostać grą, a życie życiem. Codzienna służba na kolei z wstawaniem w nocy, odpowiedzialnością, ogromnym hałasem, praca w metalowej puszce gdzie nie możesz zrobić pauzy aby iść się wysikać + wiele innych spraw o których nie mam pojęcia, a z którymi zmagają się maszyniści NIJAK się ma do GRY komputerowej... W tej grze... z gatunku symulator jak i każdej innej grze z tego gatunku... A to imiplikuje, że zupełnie inne są cele gier czyli segmentu rozrywkowego, których głównym, a niektórzy mówią - jedynym celem jest rozrywka, a inne cele są prawdziwego życia - zarabiania pieniędzy i ciężkiej stresującej pracy. Moim zdaniem te dwie kwestie mogą mylić wyłącznie dzieci i mylą albo młodzi dorośli... Powiem na swoim przykładzie, że za młodego zagrywałem się w gry ekonomiczne. Uwielbiałem ten gatunek. Od kiedy mam własną firmę rzygam już całą tą ekonomią: zyskami, stratami, klientami - wszystkim z tym związane. Nie mogę patrzeć na gry gdzie nawet jest namiastka czynnika ekonomicznego... Oczywiście często jest tak, że pasja z młodości potem przenosi się na real: przykładowo: zagrywasz się mając 15 lat w Omsi 2, a a wieku 22 lat zostajesz zawodowym kierowcą, ale potem widzisz jak to wielka różnica. Edited December 24, 2024 by adamets2
Gosposia Hela Posted December 25, 2024 Author Posted December 25, 2024 Chodzi o wybór , jak chcesz to odpal ciufkę na max realizmie nawet mogą dodać jeszcze trochę realistycznych sytuacji takich jak awaria silnika i oczekiwanie na zmiane składu przez 2 godziny albo komunikację zastępczą autobusem . Ale aby taki tytuł dobrze funkcjonował musi być czasem uproszczony żeby przyciągnąć ludzi którzy płacą za dlc albo za grę . Jeżeli będzie tylko 100 ultrafanów realizmu to gra padnie . Jako laik jestem w stanie ogarnąć jedną dwie ciufki i sprawia mi ich uruchomienie przyjemność , potem zapominam jak to szło i znowu tutorial albo youtube . Powinna być możliwość pominięcia odpalania ciufki jeżeli tego chcesz albo jeszcze lepiej odpalenia bota, który sam pokazuje jak załączyć maszynę pstryczek po pstryczku , jak rozłączyć sprzęg itd .
broniewskijarek Posted December 25, 2024 Posted December 25, 2024 Ale wiecie, że w Maszynie już dawno rozwiązany jest problem z odpalaniem lokomotywy od zera dla niedoświadczonych? Rozpoczynasz scenariusz w zimnej lokomotywie, włączasz jednym skrótem klawiszowym na chwilę asystenta AI i on ci uruchamia całą lokomotywę czy EZT od zera. Jak już to zrobi, to wyłączasz go tak samo jednym klawiszem i jedziesz... 1 2
PL_Andrev Posted December 25, 2024 Posted December 25, 2024 10 minut temu, broniewskijarek napisał(a): Rozpoczynasz scenariusz w zimnej lokomotywie, włączasz jednym skrótem klawiszowym na chwilę asystenta AI i on ci uruchamia całą lokomotywę czy EZT od zera. Jak już to zrobi, to wyłączasz go tak samo jednym klawiszem i jedziesz... Można? Można. 3
zbynak Posted December 25, 2024 Posted December 25, 2024 Nie rozumiem ludzi, którym przeszkadza OPCJONALNE ułatwienie dla mniej doświadczonych graczy. Jak kto chce to niech sobie odpala lokomtywe ręcznie, kto chce skorzysta z pomocy asystenta, czemu ma nie mieć ułatwionego życia? Zawsze lepiej mieć jakąś możliwość nie nie mieć. Boicie się, że jak będzie możliwość uruchamienia dwóm kliknięciami to nie dacie rady się powstrzymać i przechodzić całego procesu krok po kroku czy o co chodzi? 1 1
mluczak.kutno Posted December 25, 2024 Posted December 25, 2024 51 minut temu, broniewskijarek napisał(a): Ale wiecie, że w Maszynie już dawno rozwiązany jest problem z odpalaniem lokomotywy od zera dla niedoświadczonych? Dodatkowo też można sobie wyświetlić na ekranie ograniczenia prędkości, uruchamianie zaś opcjonalnie można prowadzić na podstawie checklisty, typu "włącz wyłącznik szybki". Pociąg dalej może prowadzić bot, ale nie taki magiczny jak w SR. On nie hamuje metr przed semaforem i może dokładnie tyle, co gracz. Nie czyni to w żadnym stopniu Maszyny równie prostą jak SR. Za to na pewno rozgrywka na automacie jest równie przyjemna jak robienie wszystkiego samemu... Gra dla nastolatków 🙂 Taki fun- fact. Do Maszyny w paczce dostajesz WSZYSTKO co potrzebne do skutecznego prowadzenia składu zgodnie z przepisami. Obszerna instrukcja do gry, tłumacząca krok po kroku uruchamianie i obsługę pojazdów plus instrukcje prosto z PLK. Co dostajesz razem z SR, prócz tych kilku samouczków, nie pokrywających nawet całości taboru? Po co zresztą w Maszynie używać uruchamiania loka przez AI, skoro w Maszynie pod Alt+ TAB możesz mieć otwartą instrukcję, taką bardzo łopatologiczną? 12 minut temu, zbynak napisał(a): Boicie się, że jak będzie możliwość uruchamienia dwóm kliknięciami to nie dacie rady się powstrzymać i przechodzić całego procesu krok po kroku czy o co chodzi? Absolutnie nie. Znowu się odwołam do tego, że w grze nie ma już czego ułatwiać. Jeżeli ktoś tego nie ogarnia, to cóż - są prostrze produkcje. Ja przyszedłem tutaj, bo przyciągnęła mnie ekipa od Maszyny i TD2, robiąca wspólnie nowy projekt. Nie wiem dlaczego, ale miałem nadzieję że dostanę coś na poziomie realizmu wyższym albo chociaż takim samym. No cóż, IMHO tego nie dostałem. I zamiast gadać o urealnianiu (zwykle oznacza to niestety utrudnianie) czegoś tam, to tutaj kręcimy się w kółko wokoło "proszę to uprościć". Co- jak już wspomniałem- jest ewenementem w świecie symulacji. Na takim forum TD2 ludzie nie boją się pytać, co zrobić jak im wywala w trakcie jazdy wyłącznik szybki albo nie wchodzą wszystkie pozycje nastawnika. Tutaj mamy tylko prośby o uproszczenia. Wciśnij "E" aby uruchomić siódemkę, "W"przyspiesza, "S" hamuje. Skaczesz spacją, a pod LPM zmieniasz sygnał na najbliższym semaforze. Stan idealny, pożądany 🙂
broniewskijarek Posted December 25, 2024 Posted December 25, 2024 Też ciekawe, że w Maszynie pod 'tab' masz wyświetlone wszystkie semafory i rozjazdy na scenerii, którą jedziesz i można sobie samemu dowolnie ustawiać przebiegi. 1 2
Gosposia Hela Posted December 25, 2024 Author Posted December 25, 2024 Ale co szkodzi mieć wybór i uczyć się powoli . Więcej graczy większe środki na rozwój gry, Pozostawienie możliwości hard start dla koneserów i easy start dla mniej wtajemniczonych w niczym nie zabija ducha gry , który jak podkreślam jest świetny . 1
adamets2 Posted December 25, 2024 Posted December 25, 2024 4 godziny temu, broniewskijarek napisał(a): Ale wiecie, że w Maszynie już dawno rozwiązany jest problem z odpalaniem lokomotywy od zera dla niedoświadczonych? Rozpoczynasz scenariusz w zimnej lokomotywie, włączasz jednym skrótem klawiszowym na chwilę asystenta AI i on ci uruchamia całą lokomotywę czy EZT od zera. Jak już to zrobi, to wyłączasz go tak samo jednym klawiszem i jedziesz... To tym bardziej dziwi fakt, że tego nie zaimplementowano w SimRail skoro część osób stąd pracowało przy Maszynie. 1
Recommended Posts