Jump to content

TLK 10118 Wigry - Kraków Gł. - Suwałki

Recommended Posts

Posted (edited)

Cześć, 

Brakowało mi składu wagonowego na trasie Kraków - Warszawa. Stworzyłem dodatkowy scenariusz (bazując na istniejącym EIP - Kraków - Warszawa) TLK Wigry, szczegóły w README.

Kto nie zaznajomiony z Github'em, klikamy w zielony przycisk '<>Code' i z menu wybieramy 'Download ZIP':

https://github.com/JacSla-dev/SimR

Edit: wszelkie poprawki odnotowywane w sekcji 'Fix' Readme.

image.thumb.png.9d096d5d41fdc6c44e9bbc53fb3f7a11.png

Edited by w.wojnar
  • Like 8
Posted

Hej, wygląda kusząco. Spróbuje przejechać ile się da. Myślałeś o możliwości podzielenia go na dwa etapy, np. jeden etap kończyłby się zatrzymaniem w Włoszczowej, a drugi zaaczynałby się od tego miejsca?

Posted (edited)
1 godzinę temu, domikb napisał(a):

Hej, wygląda kusząco. Spróbuje przejechać ile się da. Myślałeś o możliwości podzielenia go na dwa etapy, np. jeden etap kończyłby się zatrzymaniem w Włoszczowej, a drugi zaaczynałby się od tego miejsca?

Mówiąc szczerze nie myślałem o tym, ciągle gdzieś liczę na pojawienie się save'a. Do tego celu używam trybu debug, uruchamiam bota i przyspieszam symulację na "żmudnych" odcinkach.

Godzinę temu, killer23 napisał(a):

Czyli są pociągi LUA?

Tak.

Edited by w.wojnar
Posted

Fajnie się jechało, ale znalazłem mały błąd w rozkładzie:

Zastów jest 3 min. przed Raciborowicami i gra liczy spóźnienie w pkt kontrolnym.

Zrzut ekranu 2024-12-18 182547.png

Posted (edited)

Ile jest postojów handlowych na trasie? 

EDIT: Ok przeczytałam w README o_O nie ma tematu...

EDIT2: Czy byłby w planie scenariusz powrotny? 

Edited by Vee
Posted (edited)
11 godzin temu, Vee napisał(a):

Ile jest postojów handlowych na trasie? 

EDIT: Ok przeczytałam w README o_O nie ma tematu...

EDIT2: Czy byłby w planie scenariusz powrotny? 

Już się produkuje.

9 godzin temu, killer23 napisał(a):

Gdzie to dokładnie dać? Do pliku Kraków czy Gdzie? Bo jak daje do innego to wtedy nie wyświetla mi się w menu ten scenariusz.

Zrób tak aby w tej ścieżce którą zaznaczyłem na screenie, był folder ze scenariuszem. Wystarczy nieco spojrzeć na strukturę i stworzyć taka samą, jak są foldery z nazwami scenariuszy, to wkleić folder ze scenariuszem w tej samej ścieżce.

image.png.5efbe34b0573e4a8c7f971241e9d6c7c.png

Edited by w.wojnar
Posted

Zmeniłbym numer pociagu na 3117x. Będzie realniej, dla wyjaśnienia 
3- Obszar konstukcyjny Krakowa
1- Obszar konstucyjny Warszawa (Suwałki jak się nie myle należą do IDDE1)
170–199 dla pociągów nocnych holetlowych, więc mozna cos z tego zakresu

Posted

Słuszna uwaga, skopiowałem numer znaleziony z archiwalnego rozkładu jak Wigry startował z Warszawy. Uwzględnię w poprawkach.

• I agree 1
Posted

Świetny scenariusz .Polecam a twórcy gratuluje i mam nadzieje że to nie koniec pomysłów .Pozdrawiam.

• Thanks 1
Posted

Dziękuję bardzo za kolejny świetny scenariusz. 🙂 Mimo że scenariusz ten jest oparty na takim, który już w SimRail istnieje, nic to moim zdaniem nie szkodzi, a warto napisać autorowi miły, pozytywny komentarz. Bazowe scenariusze są moim zdaniem dobre do nauki pisania na przyszłość. Oryginalnego scenariusza i tak jeszcze nie przejechałem, ponieważ narzekam na brak czasu na zabawę, o czym już wielokrotnie wspominałem. Wracając jednak do rzeczy, klimat jest pierwszorzędny. Mijamy po drodze wiele składów, zarówno jeżdżących, jak i stojących. Na uwagę zasługuje także okres, w jakim scenariusz został umieszczony, bo jest to bodajże trochę czasu wstecz, co bardzo lubię, ponieważ uwielbiam wracać do pewnych lat związanych z koleją i nawet tych jeszcze wcześniejszych. Fajne są zapasy czasowe. Aktualnie jadę w tym scenariuszu i jestem na stacji Włoszczowa Północ, ale jedzie mi się tak dobrze, że nie mogłem już powstrzymać się od napisania paru zdań. 😉 Nie wiem, czy zapas czasowy nie jest jednak zbyt duży, bo na ww. stację przyjechałem około 8 minut przed czasem. Tak czy siak, scenariusz to kawał dobrej roboty, a mnie również brakowało takiego przejazdu w SimRail. W wolnym czasie przejadę jeszcze zimową porą na "Byku", bo aktualnie chciałem zobaczyć, jak to wygląda latem na "07". 🙂 

Posted

How do I start the scenario? I engaged reverse gear, contacted the Dispatcher (ZWE 1) on channel 1 (there was no response), reversed up to the shunting signal TM211, but I am not getting a proceed signal. 😞

Posted (edited)
48 minut temu, Pandemik_SU napisał(a):

How do I start the scenario? I engaged reverse gear, contacted the Dispatcher (ZWE 1) on channel 1 (there was no response), reversed up to the shunting signal TM211, but I am not getting a proceed signal. 😞

Hello, based on your description, it appears you followed all the correct procedures. I haven’t encountered this particular issue before. Although your steps seem entirely appropriate, I’d like to add my own:

• Engage the reverse gear  (this is especially important if you are seated in cabin 1l).
  • Establish radio contact with the dispatcher on channel 10.
  • Within a few seconds, a white maneuver signal should be displayed.
  • If the blue light is still illuminated, try slightly move train reverse little bit.

51 minut temu, skylake napisał(a):

Dziękuję bardzo za kolejny świetny scenariusz. 🙂 Mimo że scenariusz ten jest oparty na takim, który już w SimRail istnieje, nic to moim zdaniem nie szkodzi, a warto napisać autorowi miły, pozytywny komentarz. Bazowe scenariusze są moim zdaniem dobre do nauki pisania na przyszłość. Oryginalnego scenariusza i tak jeszcze nie przejechałem, ponieważ narzekam na brak czasu na zabawę, o czym już wielokrotnie wspominałem. Wracając jednak do rzeczy, klimat jest pierwszorzędny. Mijamy po drodze wiele składów, zarówno jeżdżących, jak i stojących. Na uwagę zasługuje także okres, w jakim scenariusz został umieszczony, bo jest to bodajże trochę czasu wstecz, co bardzo lubię, ponieważ uwielbiam wracać do pewnych lat związanych z koleją i nawet tych jeszcze wcześniejszych. Fajne są zapasy czasowe. Aktualnie jadę w tym scenariuszu i jestem na stacji Włoszczowa Północ, ale jedzie mi się tak dobrze, że nie mogłem już powstrzymać się od napisania paru zdań. 😉 Nie wiem, czy zapas czasowy nie jest jednak zbyt duży, bo na ww. stację przyjechałem około 8 minut przed czasem. Tak czy siak, scenariusz to kawał dobrej roboty, a mnie również brakowało takiego przejazdu w SimRail. W wolnym czasie przejadę jeszcze zimową porą na "Byku", bo aktualnie chciałem zobaczyć, jak to wygląda latem na "07". 🙂 

Dzięki za miłe słowa! Dokładnie taki nastrój chciałem oddać. Każdy ma swój własny klimat, ale mnie najbardziej urzeka atmosfera klasycznych składów.

Co do rozkładu, tak, wiem, ze jest tam trochę sporo zapasów czasowych, dlatego w Readme wspominałem o tym, że w niedługim czasie planuje wykonać korektę tych czasów.

Edited by w.wojnar
Posted

I found a solution that works. I set the game to Polish language and now I receive instructions from the dispatcher. Afterwards, the signal is set, and I can start driving.

• Haha 1
Posted (edited)
16 godzin temu, w.wojnar napisał(a):

Już się produkuje.

Zrób tak aby w tej ścieżce którą zaznaczyłem na screenie, był folder ze scenariuszem. Wystarczy nieco spojrzeć na strukturę i stworzyć taka samą, jak są foldery z nazwami scenariuszy, to wkleić folder ze scenariuszem w tej samej ścieżce.

image.png.5efbe34b0573e4a8c7f971241e9d6c7c.png

Dzięki.  Już wszystko działa. Kolega się jeszcze pyta, który nie ma DLC CARGO, a chciałby bardzo ze mną rozegrać scenariusz, czy to jest możliwe? Czy bez tego DLC scenariusz nie zadziała? (Wiem, że razem się nie da ale gramy na podzielonym ekranie)

Edited by killer23
Posted

Cos pieknego !!! Dziekuje serdecznie. Przejechalem calosc, coz za klimat. 💓

Chetnie powtorzyl bym to jeszcze raz. Tym razem jednak .... czy, i w jaki sposob moglbym zamienic lokomotywe na Dragona ?

Wiem, ze to nie to samo, ale trasa bez tempomatu dala mi w kosc + sztywne palce 🙂

Probowalem zamienic ET22, na E6ACTadb-027 w mission.lua, jednak po zatwierdzeniu i starcie scenariusza stoje po prostu na torach i ni chu chu 🙂

Posted (edited)

Cieszę się, że się podoba.

Aby dodać Dragona, otwórz plik mission.lua:

znajdź taki wpis

ShowMessageBox("#Choose_your_train", {
                ["Text"] = "EP08",
                ["OnClick"] = function()
                    SpawnAndMoveTrain(LocomotiveNames.EP08_013)

I zamień go na:

["Text"] = "Dragon",
                ["OnClick"] = function()
                    SpawnAndMoveTrain(LocomotiveNames.E6ACTadb_027)

Możesz też zamiast 027 wstawić:
    E6ACTa_016 lub E6ACTa_014

Edited by w.wojnar
Posted

A czy jest jakiś sposób nad podmianę wagonów na te z IC ?
Znam te kody, wpisywałam je na kilka możliwych sposobów. 
W innych scenariuszach potrafię podmieniać a tutaj nie byłam w stanie. Po zmianie choćby jednego wagonu (a zamieniłam i wszystkie) skład się nie respi na torach. 
Wczytuje się mapa, ale kamera wisi nad pustymi torami i mogę tylko z gry wyjść. 

Posted
3 godziny temu, w.wojnar napisał(a):

Cieszę się, że się podoba.

Aby dodać Dragona, otwórz plik mission.lua:

znajdź taki wpis

["Text"] = "EP08",
                ["OnClick"] = function()
                    SpawnAndMoveTrain(LocomotiveNames.EP08_013)

I zamień go na:

["Text"] = "Dragon",
                ["OnClick"] = function()
                    SpawnAndMoveTrain(LocomotiveNames.E6ACTadb_027)

Możesz też zamiast 027 wstawić:
    E6ACTa_016 lub E6ACTa_014

Niestety, w ten sam sposob wlasnie probowalem. Efekt jak na screenie. Scenariusz laduje sie zupelnie normalnie i zamarza bez lokomotywy i mozliwosci zrobienia czegokolwiek...

image.png

Posted (edited)

Dokładnie tak samo mam po próbie podmiany wagonów. 

EDIT: Wojnar a jaki wpis sprawia ze podsumowanie scenariusza pojawia sie po 5 minutach? 
Moglabym dodac taki wpis do kazdego scenariusza ktory jest w grze? Nie cierpie tego, ze od razu ta tabelka sie wlacza, jak tylko sie dojedzie do stacji. 
Jesli mozesz podpowiedz jak to zrobic, co dodac i gdzie. 

Edited by Vee
Posted

Do poprawki są tłumaczenia polskie, pokazuje mi tylko paceholdery w oknie czatu.

I te manewry mogłyby być krótsze 😉 

Posted

Czy jest możliwość dodania karty z rozkładem? Obecnie jest tylko pusta kartka.

• Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy