Bartek_Smok Posted December 5 Posted December 5 Próbowałem po raz kolejny zmierzyć się ze scenariuszem "Operacje Kopalni Staszic". I po raz kolejny poległem, co jest już dość frustrujące. Prowadzimy ciężki pociąg towarowy, 3000 ton na haku, jest zima. W grze oczywiście jest samouczek jak odpalić ET22, ale na tym koniec. Nie dowiemy się nic z gry jak sobie radzić z ruszaniem takim składem pod górkę na zakręcie oraz innych rzeczy potrzebnych w tym scenariuszu... Dojeżdżamy do kopalni, zmieniamy skład. Nastawniczy nas poprowadzi. Wszystko fajnie, ale w grze nie ma słowa o tym jak dokonać zmiany kabiny. Co w jednej kabinie wyłączyć, co włączyć w drugiej żeby spokojnie pojechać. Po co jakiś samouczek, instrukcja, check lista... Po dłuższym czasie wertowania internetu i livestreamów z tego scenariusza w końcu dowiedziałem się co trzeba zrobić. Bierzemy nowy skład i jedziemy. Ale nie za daleko. Tak niecałe 2km. Do "Staszic podg". Tam dostajemy info, że będzie jazda po lewym torze, ale na razie jest czerwone. No i tak stoję na tym czerwony.. 20minut, 30, zostawiłem grę w tle. Po godzinie mi się znudziło czekanie na zielone. W grze oczywiście nie ma żadnej opcji zrobienia save, więc jeżeli jakimś cudem kiedyś znowu się zdecyduję na ten scenariusz będę wszystko robił od nowa żeby pewnie odbić się w tym samym miejscu marnując kolejną godzinę. Za grę na premierze dałem jakieś 200pln, za samo ET22 80pln. Niestety gra kojarzy mi się jako taki typowy polski produkt - umiejętności są, chęci też, ale brakuje jakiegoś sprawnego zaradzania tym projektem żeby to się spójnie kupy trzymało. Pewnie zaraz zleci się kilka osób przekonanych, że "jak nie potrafisz prowadzić ET22 niczym prawdziwy maszynista i nie masz wolnego kilku godzin na stanie pod semaforem w grze to nie jesteś godzien tej gry". Może i nie jestem, ale z takim nastawieniem deweloperów nie wróżę dużych sukcesów. Ciekawe jakie niespodzianki nam przyniesie za parę dni premiera Krakowa 😄 1
zbynak Posted December 5 Posted December 5 Co do zmiany czoła pociągu, to jak najbardziej instrukcja/check lista znajduje się w grze, w rozkładzie jazdy: Masz na pewno sporo racji, co do stanu, w jakim znajduje się symulator, ale też nie należy zapominać, że obecnie jest on w wersji Early Access - która z złożenia ma być niedopracowana i może nie mieć części funkcji. Co innego po wyjściu pełnej wersji, wtedy będzie można dużo mniej wybaczyć 😉 4
Bartek_Smok Posted December 5 Author Posted December 5 3 minuty temu, zbynak napisał(a): Co do zmiany czoła pociągu, to jak najbardziej instrukcja/check lista znajduje się w grze, w rozkładzie jazdy: Masz na pewno sporo racji, co do stanu, w jakim znajduje się symulator, ale też nie należy zapominać, że obecnie jest on w wersji Early Access - która z złożenia ma być niedopracowana i może nie mieć części funkcji. Co innego po wyjściu pełnej wersji, wtedy będzie można dużo mniej wybaczyć 😉 Tak widziałem tę instrukcję na youtubie i postępowałem wg. niej. Bo w mojej kabinie jej nie było. Poza tym w instrukcji nie ma napisane co należy wykonać w kabinie do której się przesiadamy.
misiek_131415 Posted December 5 Posted December 5 4 godziny temu, Bartek_Smok napisał(a): W grze oczywiście nie ma żadnej opcji zrobienia save, Jest na forum wersja scenariusza podzielona na 3 części. Jest też wersja scenariusza na EU07. Tam jest łatwiej zmienić kabinę.
Bartek_Smok Posted December 5 Author Posted December 5 47 minut temu, misiek_131415 napisał(a): Jest na forum wersja scenariusza podzielona na 3 części. Jest też wersja scenariusza na EU07. Tam jest łatwiej zmienić kabinę. Dzięki za informację. Ale jak rozumiem, jest to kontent od graczy? Czyli sami użytkownicy jakoś muszą szukać rozwiązań na coś co od początku powinno być ogarnięte przez deweloperów.
Bazinga Posted December 5 Posted December 5 1 hour ago, Bartek_Smok said: Czyli sami użytkownicy jakoś muszą szukać rozwiązań na coś co od początku powinno być ogarnięte przez deweloperów. Masz konto od 2023, a zdziwiony tym faktem jesteś jakbyś dostał grę na tego Mikołaja 😉 1
Bartek_Smok Posted December 5 Author Posted December 5 54 minuty temu, Bazinga napisał(a): Masz konto od 2023, a zdziwiony tym faktem jesteś jakbyś dostał grę na tego Mikołaja 😉 Heh, mikołaj ostatni też był rok temu. Zdziwiony nie jestem większością tych rzeczy, ale grałem głównie w multi. Single dopiero teraz i dopiero teraz zdołałem się tym mocno rozczarować.
Bartek_Smok Posted December 6 Author Posted December 6 I taka ciekawostka... u mnie tej "instrukcji" zmiany kabiny nie ma. @zbynak
LycanAnanas Posted December 6 Posted December 6 Punktowałem podobne rzeczy w scenariuszu który ktoś zrobił. Ogólnie brakuje samouczków. Samouczek zmiany kabiny, samouczek manewrów itp. Poza tym sama zmiana kabiny ma kilka bugów jak radio.. 1
zbynak Posted December 6 Posted December 6 10 godzin temu, Bartek_Smok napisał(a): I taka ciekawostka... u mnie tej "instrukcji" zmiany kabiny nie ma. @zbynak Masz inny rozkład niż domyślny, to jest oryginalny scenariusz czy jakiś przerobiony przez społeczność? Ewentualnie spróbuj zweryfikować pliki gry na Steama, może coś Ci się źle pobrało. 1
Bartek_Smok Posted December 6 Author Posted December 6 (edited) Weszło mi to na ambicję. Po kolejnych próbach, zebraniu informacji od was czy z jutubowych poradników, udało mi się doprowadzić tę ET22 pod lokomotywownię Łazy - czyli ukończyć ten scenariusz. Gdyby nie niedoróbki twórców, powiedziałbym, że bawiłem się świetnie. Ale z powodu tego jak gra wygląda w praktyce trzeba najeść się sporo frustracji. Za największe problemy podałbym: -brak samouczka o zmianie kabiny -brak samouczka w temacie jazdy ciężkim składem, ruszaniem pod górkę itp. (z drugiej strony gra jest pod tym względem niemiarodajna, bo przykładowo robiłem wszystko jak u innego gracza na youtube i nie udało mi się podjechać) -błąd w "fabule", a tak przynajmniej bym to nazwał. Kiedy zbliżamy się do kopalni, robimy w pewnym momencie lewy zakręt pod górkę. Na górce będzie czerwony semafor. Jak staniemy pod nim, to ruszenie potem graniczy z cudem. Rozwiązaniem tego problemu jest spamowanie ZEW3 zanim się dojedzie do tego wzniesienia, wówczas pokonamy to miejsce bez zatrzymywania. Tylko skąd gracz ma o tym wiedzieć? 😅 @zbynak oryginalny scenariusz, nie dokładałem nic do gry. Edited December 6 by Bartek_Smok
misiek_131415 Posted December 6 Posted December 6 7 godzin temu, zbynak napisał(a): Masz inny rozkład niż domyślny, to jest oryginalny scenariusz czy jakiś przerobiony przez społeczność? Ewentualnie spróbuj zweryfikować pliki gry na Steama, może coś Ci się źle pobrało. Rozkład jest ok. Startujesz jako skład do Staszica a po manewrach masz inny nr składu i jedziesz na Łazy. W scenariuszu masz dwa rozkłady jazdy. I prawdopodobnie opis jest w tym 1. Bo manewry są przed sformowaniem 2 składu. 1
Bartek_Smok Posted December 9 Author Posted December 9 (edited) W dniu 6.12.2024 o 18:47, misiek_131415 napisał(a): Rozkład jest ok. Startujesz jako skład do Staszica a po manewrach masz inny nr składu i jedziesz na Łazy. W scenariuszu masz dwa rozkłady jazdy. I prawdopodobnie opis jest w tym 1. Bo manewry są przed sformowaniem 2 składu. Kiedy podczepiłem się pod nowy skład i chciałem zmienić kabinę, instrukcji już w rozkładzie nie było. A nie było chyba jej już nawet po odłączeniu pierwszego składu. Druga sprawa jest taka, że skąd gracz odpalający scenariusz ma w ogóle wiedzieć, że tam jest taka instrukcja? Trzecia sprawa jest taka, że nie widzicie na ten moment moich odpowiedzi, bo krytyka się średnio przyjmuje 😅 Edited December 9 by Bartek_Smok
Aajzen Posted Monday at 05:18 PM Posted Monday at 05:18 PM Ja nawet na kopalnię nie mogę wjechać. Przy każdej próbie tor jest zablokowany 🤔
Recommended Posts