Jump to content
Następne podsumowanie tygodnia pojawi się 07.12.2024 | The next summary of the week will be published on 07.12.2024

Recommended Posts

Posted
Godzinę temu, Bartek_Smok napisał(a):

To podaj przykład gry, gdzie deweloper ci blokuje możliwość grania. Bo ja nie kojarzę.

Mam znajomego, co dostał bana nawet nie na jedną grę, a na całe konto EA i co za tym idzie, wszystkie gry przypisane do niego (a trochę tego tam miał). Tak więc tak, to jest normalna praktyka i żadne Kodeksy Cywilne, UOKiKi i tym podobne nic nie pomogą. Gram w gry online już z 20 lat i jeszcze nie słyszałem o przypadku, żeby prawo zakazywało banować kogoś, albo żeby ktoś skarżył bana do sądu lub innej instytucji i wygrał. Z resztą, nawet jeśli by to było możliwe, to zakładam, że nikomu by się nie chciało tyle zachodu i kasy inwestować.

• I agree 5
Posted

Ale za co dostał tego bana na konto EA? Bo raczej nie za błędy na nastawni. Takie rzeczy dzieją się jak ktoś czituje, oszukuje z kluczami do gier itd. Przykładowo grając w gry Wargameing takie jak World of Tanks, jeżeli strzelałeś do swoich kiedyś to co najwyżej miałeś nick w innym kolorze, żeby ludzie wiedzieli, że trzeb na ciebie uważać. Ale jak kupowałeś walutę premium z jakiegoś lewego źródła to potrafili zamknąć konto.

Posted
13 godzin temu, KOlorowy napisał(a):

Szanowny kolego

Sprawa wygląda tak, iż taryfikator kar...NIE ISTNIEJE. Co lepiej, nie ma nawet regulaminu serwerów w trybie wieloosobowym (przynajmniej ja takowego nie widziałem), a twórcy nie zamierzają NIC w tym kierunku zmieniać, chociaż apelujemy o to od ponad roku! Jakiekolwiek kary i ich długość jest tak naprawdę czystym widzimisię administratorów.

Pytania i odpowiedzi (tutaj ma kolega odnośnik na forum w sprawie "Pytań i odpowiedzi")

Bez tytułu.jpg

Zgadzam się z Tobą, ale odpowiedź Zespołu SimRail to chyba jakiś żart. Jaka modyfikacja regulaminu? Tego, który nie istnieje. Jedyny regulamin jaki istnieje to regulamin forum. Zgłoszenia tworzone podczas rozgrywki, nie wiadomo czy nawet docierają do moderacji. Nie wiemy tak na prawdę nic na temat tzw. GM (Game Master`s / Game Moderator`s - jak zwał tak zwał). I w tym przypadku nie stanę w obronie twórców, pozostanę nadal obiektywny. Brakuje ustalonych zasad, tabeli kar ( w niektórych przypadkach powinny być BARDZO dotkliwe, ponieważ albo się bawimy, albo się wkur...ekhm, denerwujemy z powodu takich męt, które szukają wrażeń psując komuś zabawę, dzień, odpoczynek od rzeczywistości w wirtualnym świecie. Jest to według mojej opinii nie tylko nie poważne, ale też nie profesjonalne. Skoro pełna wersja ma wyjść już niebawem, to jak dla mnie Regulamin Symulatora, Tabela Kar i ewentualnie rekrutacja na takiego moderatora pełniącego funkcję utrzymania porządku w symulatorze, powinna być już dostępna. Powtarzam, premiera (niby) już niebawem, a dalej nic. Trochę to żenujące i jak wcześniej wspomniałem, mało profesjonalne. Troszkę mi to śmierdzi brakiem synchronizacji planów względem projektu. To jest moja obiektywna opinia.

• I agree 2
Posted (edited)
9 godzin temu, Quentis napisał(a):

Jaka modyfikacja regulaminu? Tego, który nie istnieje. Jedyny regulamin jaki istnieje to regulamin forum.

Nie chcę robić za adwokata zespołu SimRail, bo mi do tego bardzo daleko, ale każdy przed włączeniem gry musiał zaakceptować podawane już wcześniej warunki:

https://store.steampowered.com//eula/1422130_eula_0

Więc jak już piszecie zarzuty do SR to chociaż się zapoznajcie co wcześniej klikacie.

Co innego temat taryfikator kar i tego czy bany są nakładane słusznie czy nie (i czy w ogóle).

12 godzin temu, Bartek_Smok napisał(a):

To podaj przykład gry, gdzie deweloper ci blokuje możliwość grania. Bo ja nie kojarzę.

Dosłownie każda gra multpilayer - czy darmowa czy płatna. Chociażby Call of Duty, Battlefield, Overwatch, World of Tanks, League of Legends, można to wymieniać setkami.

Do tego tak jak pisał wcześniej @Szczurson często taki ban na grę wiąże się z banem na całe konto EA/Blizzard/Steam.

Edited by zbynak
  • I disagree 2
  • I agree 6
Posted

No dobra. Wszystko fajnie. Prawo chroni trolli bo to, że m.in. "grają niezgodnie z oczekiwaniami społeczności" nie uprawnia do karania ich tak radykalnie no i poza tym zapłacili za grę. Moje pytanie: jakie środki chronią mnie przed trollami? Normalnego użytkownika, korzystającego z symulatora tak aby czerpać i tworzyć jak najwięcej realizmu zgodnie ze swoją wiedzą, który też zapłacił za grę? Bo nie może być tak, że kilku k...ów rozwala rozgrywkę i są praktycznie bezkarni i w ogóle biedne, nieświadome misie a gro normalnych użytkowników może się co najwyżej pożalić na Forum, diskordzie czy FB.

Kupując symulator godzimy się na określone warunki i jakiekolwiek złamanie choć jednego punktu oznacza stosowne kary,  które też są parafowane w momencie zakupu. Jedyne co powinni zrobić Twórcy SR to koniecznie dodanie samouczka prowadzenia składu jak i obsługi nastawni. Ale taki, który kończy się testem i po zdaniu czyli potwierdzeniu posiadanej niezbędnej wiedzy kolejnym parafowaniem regulaminu. Wtedy będzie wiadomo, że jak ktoś nagminnie robi dziwne rzeczy to wynikają z celowego działania a nie niewiedzy (małe błędy wynikające z krótkiej praktyki będzie widać gołym okiem).

Wiem, że temat ciężki ale ktoś musi się nad tym pochylić. Bo mnie, który czerpie przyjemność i korzysta jak najlepiej potrafi szlag trafia jak czytam o tym bądź sam doświadczam w grze trollowania. Ja TEŻ zapłaciłem i oczekuję egzekwowania kar za te tępe zachowania.

• I agree 4
Posted
17 godzin temu, Szczurson napisał(a):

Mam znajomego, co dostał bana nawet nie na jedną grę, a na całe konto EA i co za tym idzie, wszystkie gry przypisane do niego (a trochę tego tam miał). Tak więc tak, to jest normalna praktyka i żadne Kodeksy Cywilne, UOKiKi i tym podobne nic nie pomogą. Gram w gry online już z 20 lat i jeszcze nie słyszałem o przypadku, żeby prawo zakazywało banować kogoś, albo żeby ktoś skarżył bana do sądu lub innej instytucji i wygrał.

Ale to chyba takie banowanie dotyczy sytuacji gdy ktoś posługuje się mową nienawiści na czacie wbudowanym w grę albo obraża kogoś czy wysyła jakieś propozycje/zdjęcia itp, a nie za sposób grania, nawet najbardziej sprzeczny z samą ideą gry. Mam na myśli jakieś długie banowanie - perm albo pół roku bo kicki na 24h albo 3 dni to chyba są wszędzie.

• I agree 2
Posted

Osobiście nie gram na multi, ale jak już gram staram się stosować do absolutnie wszystkich reguł. Zresztą jak gram w symulatorach różnego rodzaju w singlu to też stosuję się. Czekam na czerwonym. Przepuszczam pieszych itd bo jaki w ogóle jest sens grania w ten gatunek gry i robienia z tego wyścigów albo strzelanki? Takie osoby co celowo niszczą rozgrywkę innym powinny być tępione. Może najlepszym wyjściem byłoby aby producenci dali graczom często grającym i zaawansowanym, którzy by chcieli funkcje moderatorów, którzy by mogli przenieść gagatka na ośli serwer lub dać mu odpoczynek na parę dni? Coś na wzór forów.

A na dzień dzisiejszy, póki co, może załóżcie temat tu na forum i opisujcie takie incydenty i osoby, które celowo łamią zasady gry. Jeśli to zaakceptuje moderacja forum to przynajmniej takie trolle będą się wstydzić i każdy kto ich potem zobaczy online już będzie wiedział z kim na do czynienia?

• I agree 3
Posted
Godzinę temu, adamets2 napisał(a):

Nie przegadasz ich... oni mają jakąś dziką satysfakcję z karania wszystkich za wszystko 😄

7 godzin temu, zbynak napisał(a):

....World of Tanks...

No niestety nie masz racji. Sam podałem przykład tej gry i opisałem za co jakie kary mogą tam nastąpić. Mam wrażenie, że niektórzy nawet nie czytają tego wątku... Za to też będzie ban na 180 dni? 😄

Posted (edited)

Stali moderatorzy (chocby tylko na PL2) ktorych moze wyznaczyc zespol Simrail pewnie by wystarczylo aby rozwiazac problem trolli.

Edited by Kolejarz1982
  • I agree 3
Posted
Godzinę temu, Kolejarz1982 napisał(a):

Stali moderatorzy (chocby tylko na PL2) ktorych moze wyznaczyc zespol Simrail pewnie by wystarczylo aby rozwiazac problem trolli.

I zrobi sie to samo co na TD2, palma odbije moderatorom bo poczują władze... Może jeszcze wprowadźmy system skarg które będą rozpatrywane przez osoby które zapłacą najwięcej datków na rzecz gry?? 

• Like 3
Posted
W dniu 26.11.2024 o 22:16, Bazinga napisał(a):

Skoro 90% banów pochodzi z zachowań na dyżurkach - gdzie jest ten samouczek o prowadzeniu ruchu kolejowego? Na przykład informacja o priorytetach na szlaku.

Samouczek... hmm... coś mi dzwoni, ale nie wiem, w którym kościele... A- tak! Już wiem. Czy miałeś na myśli Instrukcje o prowadzeniu ruchu pociągów Ir-1? ;^D

• Like 1
  • Thanks 1
  • I agree 1
Posted
14 godzin temu, Bartek_Smok napisał(a):

No niestety nie masz racji. Sam podałem przykład tej gry i opisałem za co jakie kary mogą tam nastąpić.

No i sam napisałeś, że potrafią zamknąć konto, czyli pozbawić dostępu do gry.
Ja to piszę tylko w kontekście tego, że banowanie (stałe czy czasowe) graczy to nie jest żadne łamanie prawa i nic z tym UOKiK nie zrobi.

Inna sprawa to wysokość i słuszność tych kar oraz czy powinny być określone z góry czy uznaniowe tak jak jest to teraz.

9 godzin temu, pan kura napisał(a):

Samouczek... hmm... coś mi dzwoni, ale nie wiem, w którym kościele... A- tak! Już wiem. Czy miałeś na myśli Instrukcje o prowadzeniu ruchu pociągów Ir-1? ;^D

Ale to jest przegięcie w drugą stronę - ciężko wymagać znajomości instrukcji kolejowych od każdego gracz w szeroko dostępnej grze. To nie jest produkt niszowy, jak TD2. Do tego obecnie to większości sytuacji i tak nie da się zasymulować w SR, lub działają inaczej niż na PKP, więc to też tak nie do końca.

Można ewentualnie tak zrobić na serwerach profesjonalnych, o ile kiedyś powstaną.

• I agree 2
Posted
10 hours ago, pan kura said:

Dobry wpis, siedzę od 3 minut i nie umiem jednoznacznie powiedzieć czy to sarkazm czy serio 😉 

• Haha 2
Posted
11 godzin temu, pan kura napisał(a):

Czy miałeś na myśli Instrukcje o prowadzeniu ruchu pociągów Ir-1? ;^D

Kolega odważył się to powiedzieć głośno? Kolega chce mieć tutaj drugie TeDe Dwa?

Przecież nikt tutaj nie chce żadnych instrukcji, po ciężkim dniu to się wsiada do lokomotywy i kręci "kierownicą" a nie czyta jakieś instrukcje 🙂 Może dlatego lepiej, że manewrów i uruchamiania loka od zera jednak na multi nie ma? 

Godzinę temu, zbynak napisał(a):

ciężko wymagać znajomości instrukcji kolejowych od każdego gracz w szeroko dostępnej grze

I dlatego w multi jest (i będzie) jak jest, a ludzie z "tej innej multiplayerowej gry o pociągach" będą życzyć wydania DLC "Simrail: Ir-1 edition" 😉 

Czy społeczność chce jakiegoś ucywilizowania rozgrywki? No chce. A może chce jakiś oficjalny taryfikator kar?
"Nie, bo tak jest w TeDe Dwa"

A może chciałaby jakiś system rozpatrywania skarg i wniosków w oparciu o grono moderatorskie?
"Nie, bo modzi poczują władzę. A zresztą tak jest w TeDe Dwa"

To może wprowadzić jasne zasady żywcem wzięte z instrukcji kolejowych?
"Nie, bo kto będzie czytał instrukcje. Od czytania instrukcji jest Maszyna i TeDe Dwa"

I kurtyna.

• Like 1
  • Thanks 1
  • I agree 4
Posted
1 godzinę temu, mluczak.kutno napisał(a):

Kolega odważył się to powiedzieć głośno? Kolega chce mieć tutaj drugie TeDe Dwa?

Przecież nikt tutaj nie chce żadnych instrukcji, po ciężkim dniu to się wsiada do lokomotywy i kręci "kierownicą" a nie czyta jakieś instrukcje 🙂 Może dlatego lepiej, że manewrów i uruchamiania loka od zera jednak na multi nie ma? 

I dlatego w multi jest (i będzie) jak jest, a ludzie z "tej innej multiplayerowej gry o pociągach" będą życzyć wydania DLC "Simrail: Ir-1 edition" 😉 

Czy społeczność chce jakiegoś ucywilizowania rozgrywki? No chce. A może chce jakiś oficjalny taryfikator kar?
"Nie, bo tak jest w TeDe Dwa"

A może chciałaby jakiś system rozpatrywania skarg i wniosków w oparciu o grono moderatorskie?
"Nie, bo modzi poczują władzę. A zresztą tak jest w TeDe Dwa"

To może wprowadzić jasne zasady żywcem wzięte z instrukcji kolejowych?
"Nie, bo kto będzie czytał instrukcje. Od czytania instrukcji jest Maszyna i TeDe Dwa"

I kurtyna.

To podsumowanie powinno zakończyć obecną dyskusję na ten temat.

No i jeszcze wielka draka zrobiła się w momencie, kiedy ktoś wspomniał o BLOKOWANIU dostępu do zakupionej gry w momencie, kiedy dostanie bana, bo "grupka zapaleńców chce tak, jak na prawdziwej kolei, a ja nie chcę i popełniam błędy". Potem weszły UOKIKI i inne instytucje z Watykanem i ONZ łącznie. Brakuje przytaczania konwencji haskiej i genewskiej.

Szczerze? Już chyba niech będzie tak, jak jest, czyli średnio. Niech sobie łobuzy psujące rozgrywkę hasają po SimRailu, niech nie będzie SZCZEGÓŁOWEGO regulaminu i taryfikatora kar. Powiem tylko tyle, że to działa na niekorzyść rozgrywki i w przyszłości będą z tego powodu problemy (już takie miały miejsce). 

• Thanks 1
  • I agree 2
Posted (edited)

Nie kupujecie produktu na własność, tylko prawo do korzystania z produktu (licencje). Poza opłaceniem prawa do korzystania z gry należy przestrzegać warunki i zasady, w innym razie producent może odmówić konsumentowi prawa do korzystania z produktu. 

Osoby zaburzone, aspołeczne powinny dostawać permanentnego bana i tyle w temacie. 

Edited by Falan
  • Like 2
  • I agree 4
Posted (edited)

ta

Godzinę temu, Falan napisał(a):

Nie kupujecie produktu na własność, tylko prawo do korzystania z produktu (licencje). Poza opłaceniem prawa do korzystania z gry należy przestrzegać warunki i zasady, w innym razie producent może odmówić konsumentowi prawa do korzystania z produktu. 

Osoby zaburzone, aspołeczne powinny być dostawa permanentnego bana i tyle w temacie. 

Tak jest. Ja też sobie kupiłem grę, żeby sobie pograć i to na poziomie! A troli banować

Edited by muzyk
Posted
2 godziny temu, Falan napisał(a):

Osoby zaburzone, aspołeczne powinny dostawać permanentnego bana i tyle w temacie. 

Mam ja inny pomysł. Niech zamiast serwera pro powstanie serwer antypro - dla takich osób. Nie trzeba moderacji ani nic takiego. Można nawet dać im takie wyzwanie: jeśli się dobrze zorganizują i zablokują caly ruch na mapie oraz wykoleją przynajmniej 10% pociągów w ciągu godziny, to każdy następny zespawnowany skład będzie o jeden wagon dłuższy. Wtedy będzie wilk syty i owca cała. 😉😁

• Haha 1
  • I agree 1
Posted
18 minut temu, qbahn napisał(a):

Niech zamiast serwera pro powstanie serwer antypro - dla takich osób. Nie trzeba moderacji ani nic takiego.

A to serwer EU3 wyparował?

• I agree 2
Posted
8 minut temu, pan kura napisał(a):
28 minut temu, qbahn napisał(a):

A to serwer EU3 wyparował?

Nie, ale nie każdy wie, że tam się uczą. Poza tym, czasem nawet jest spokojniej niż na 2. 😁

• I agree 1
Posted
10 godzin temu, Falan napisał(a):

w innym razie producent może odmówić konsumentowi prawa do korzystania z produktu. 

I tu się bardzo grubo mylisz  podam Ci prosty przykład  . jak kupujesz Auto z Salonu to co producent auta ma prawo zabronić Ci jeździć autem  NIE bo on to ma w (nosie) tak samo producent danego produktu  on to tylko PRODUKUJE reszta go nie obchodzi

• I disagree 4
Posted
10 godzin temu, qbahn napisał(a):

Mam ja inny pomysł. Niech zamiast serwera pro powstanie serwer antypro - dla takich osób. Nie trzeba moderacji ani nic takiego. 

Zapomniałeś że trolle (z nudy?) grają tam gdzie mogą psuć innym zabawę, a nie na dedykowanych serwerach.

• I agree 1
Posted
4 godziny temu, Arkadio40 napisał(a):

I tu się bardzo grubo mylisz  podam Ci prosty przykład  . jak kupujesz Auto z Salonu to co producent auta ma prawo zabronić Ci jeździć autem  NIE bo on to ma w (nosie) tak samo producent danego produktu  on to tylko PRODUKUJE reszta go nie obchodzi

Kupowanie licencji na korzystanie z oprogramowania vs. kupowanie fizycznego przedmiotu - kompletnie nietrafione porównanie.

• I disagree 1
  • I agree 3
Posted
6 hours ago, Arkadio40 said:

Jak najbardziej. Ferrari wielokrotnie pozywało za niezgodne z ich widzimisię korzystanie z samochodów.

https://www.granturismoevents.com/story-sued-by-ferrari-because-they-deserved-it/

Tesla zastrzegała sobie kary umowne za sprzedaż Cybertrucków. Podobnie jak dostaniesz bana na kupno Rolexa, jeżeli okaże się, że odstałeś swoje w kolejce, tylko po to, aby sprzedać drożej 🙂 Nie możesz zarobić pieniędzy, aby je zniszczyć, nie możesz kupić broni, aby strzelać sobie gdziekolwiek. Jak wykupisz trackday na torze to nie możesz losowo rozbijać innych pojazdów czy driftować w zakrętach. 

• I disagree 1
  • I agree 3
Posted
6 godzin temu, PL_Andrev napisał(a):

Zapomniałeś że trolle (z nudy?) grają tam gdzie mogą psuć innym zabawę, a nie na dedykowanych serwerach.

nie, żartowałem sobie

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy