Tuco Posted October 10 Share Posted October 10 (edited) New version / Nowa wersja [PL] 🚩 Opis scenariusza: Katastrofa kolejowa pod Szczekocinami – czołowe zderzenie dwóch pociągów pasażerskich, do którego doszło 3 marca 2012 w miejscowości Chałupki, w pobliżu Szczekocin (województwo śląskie), o 20:55 na 21,250 kilometrze[1] linii kolejowej nr 64 (Koniecpol–Kozłów). Ku pamięci ofiar. ℹ️ Informacje: Scenariusz stworzony w celach naukowo-rekonstrukcyjnych, starałem się go zakodować w taki sposób - by nie uczynić z niego rozrywki. Oryginalnie w zdarzeniu uczestniczyły EP09 dla TLK oraz ET22 dla IR, oczywiście EP09 zamieniłem na EP08, a dla tych - którzy nie mają Cargo Pack, w sekcji pobierz dodałem osobny plik z EU07 zamiast ET22 dla IR. Mogą wynikać drobne nieścisłości w dokładnych minutach, wszelkie zauważone błędy zgłaszajcie. Dla ciekawych, link do raportu: https://www.gov.pl/static/mi_arch/files/0/1796984/5.pdf 🤏 Dane: Dł. scenariusza: ~20 min Radio: PL Napisy: PL/ENG 🖥️ Instalacja: Rozpakuj plik i umieść folder 'Tuco' tutaj: steamapps\common\SimRail\SimRail_Data\StreamingAssets\Sceneries W folderze znajduje się również mój poprzedni scenariusz (ep08/et22). Modyfikacje i zmiany kodu tylko za moją zgodą. ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ [ENG] 🚩 Scenario description: Railroad disaster near Szczekociny - a head-on collision between two passenger trains, which occurred on March 3, 2012 in the village of Chałupki, near Szczekociny (Silesian province), at 20:55 on 21.250 kilometer of railroad line No. 64 (Koniecpol-Kozłów). In memory of the victims. ℹ️ Info: The scenario created for scientific-reconstruction purposes, I tried to code it in such a way - not to make it as entertainment. Originally there was involved EP09 for TLK and ET22 for IR, of course I replaced EP09 with EP08, and for those - who don't have Cargo Pack, in the download section I added a separate file with EU07 instead of ET22 for IR. Minor inaccuracies in the exact minutes may result, report any errors you notice. 🤏 Misc: Duration: ~20 min Radio: PL Subtitles: PL/ENG 🖥️ Installation: Unzip 'Tuco' folder here: steamapps\common\SimRail\SimRail_Data\StreamingAssets\Sceneries Keep in mind i included my previous scenario in the folder too (ep08/et22). Modifications and code changes only after my consent 29.10.2024 Fixed issue when good PC was loading virtual dispatcher unexpected fast. Naprawiono błąd, z ładowaniem pociągu w przypadku dobrego komputera (wirtualny dyspozytor ładował się nieprzewidzianie przeze mnie szybko) ⬇️ DOWNLOAD ⬇️ ET22.zip EU07.zip Edited October 29 by Tuco update 1 9 Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIMRAIL Team Królik Uszasty Posted October 12 SIMRAIL Team Share Posted October 12 Przejechałem. Po aktualizacji będzie można uzupełnić scenariusz, dając wyciemnienie np. przy przejmowaniu składów. Zachęcam też pobierających do zapoznania się z treścią raportu w celu poznania szczegółów i wystrzegania się popełnionych wtedy błędów. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tuco Posted October 27 Author Share Posted October 27 Link do oficjalnego raportu komisji: / Link to the official accident report: [PL] https://www.gov.pl/static/mi_arch/files/0/1796984/5.pdf Link to comment Share on other sites More sharing options...
JLPlaying Posted October 27 Share Posted October 27 I really liked this explanatory scenario. My feelings are with the victims, it must have been a terrible accident. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mech miły damianek22 Posted October 28 Share Posted October 28 Wysłuchałem jak się zaczyna scenariusz i jest pewnie że przygotuj się no jest zmiana godziny i teraz powinno mnie typnąć do pociągu Czy pociąg się powinien pojawić bo mi się nic nie pojawia 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorkruk Posted October 28 Share Posted October 28 10 minut temu, mech miły damianek22 napisał(a): Wysłuchałem jak się zaczyna scenariusz i jest pewnie że przygotuj się no jest zmiana godziny i teraz powinno mnie typnąć do pociągu Czy pociąg się powinien pojawić bo mi się nic nie pojawia Zrestartuj scenariusz Esc - Restart Scenariusza. To zadziałało u mnie. Za to mam inne pytanie do twórcy - semafor w Sprowie jest na stój, a odjazd rozkładowy mam za jakieś 8 godzin. Ile mam czekać na semafor? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tuco Posted October 28 Author Share Posted October 28 1 godzinę temu, mech miły damianek22 napisał(a): Wysłuchałem jak się zaczyna scenariusz i jest pewnie że przygotuj się no jest zmiana godziny i teraz powinno mnie typnąć do pociągu Czy pociąg się powinien pojawić bo mi się nic nie pojawia Od zakończenia intro mówionego do spawnu/teleportu mija ok. 10-30 sekund (zależnie zapewnie od sprzętu).Skrypt czeka na gotowość wirtualnego dyżurnego. 1 godzinę temu, wiktorkruk napisał(a): Zrestartuj scenariusz Esc - Restart Scenariusza. To zadziałało u mnie. Za to mam inne pytanie do twórcy - semafor w Sprowie jest na stój, a odjazd rozkładowy mam za jakieś 8 godzin. Ile mam czekać na semafor? Nie powinno się na ten moment używać 'restart scenariusza' gdyż ta opcja psuje każdy simrailowy scenariusz, dlatego masz błędy. Co do braku tp, przeczytaj wyżej. ENG. Teleport to train after intro are in about 10-30 seconds (depends on PC i think), in this time virtual dispatcher getting ready. Do not use 'restart scenario' in ESC menu, it will break any simrail scenario at this moment. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorkruk Posted October 28 Share Posted October 28 (edited) 16 minut temu, Tuco napisał(a): Od zakończenia intro mówionego do spawnu/teleportu mija ok. 10-30 sekund (zależnie zapewnie od sprzętu).Skrypt czeka na gotowość wirtualnego dyżurnego. Nie powinno się na ten moment używać 'restart scenariusza' gdyż ta opcja psuje każdy simrailowy scenariusz, dlatego masz błędy. Co do braku tp, przeczytaj wyżej. ENG. Teleport to train after intro are in about 10-30 seconds (depends on PC i think), in this time virtual dispatcher getting ready. Do not use 'restart scenario' in ESC menu, it will break any simrail scenario at this moment. Uruchomiłem scenariusz. Czekam już pięć minut i nic się nie dzieje. Nadal przy krzyżu w ciemności. Ile mam w końcu czekać? Edit: Dziesięć minut i nadal nic. Czy ten skrypt na pewno działa jak należy? Edited October 28 by wiktorkruk Aktualizacja informacji dla autora scenariusza Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tuco Posted October 28 Author Share Posted October 28 10 minut temu, wiktorkruk napisał(a): Uruchomiłem scenariusz. Czekam już pięć minut i nic się nie dzieje. Nadal przy krzyżu w ciemności. Ile mam w końcu czekać? Specjalnie jeszcze raz przetestowałem oba scenariusze i Twój błąd u mnie nie występuje, zatem nie mam pojęcia - (nie restartujesz go czasem z menu escapem?) Aby poprawnie zrestartować scenariusz w simrail należy wyjść do menu głównego i włączyć go tam jeszcze raz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorkruk Posted October 28 Share Posted October 28 (edited) 9 minut temu, Tuco napisał(a): Specjalnie jeszcze raz przetestowałem oba scenariusze i Twój błąd u mnie nie występuje, zatem nie mam pojęcia - (nie restartujesz go czasem z menu escapem?) Aby poprawnie zrestartować scenariusz w simrail należy wyjść do menu głównego i włączyć go tam jeszcze raz. Menu Główne - Maszynista - Tuco - Szczekociny. Tak uruchomiłem scenariusz z twojego pliku z twojej paczki za pierwszym razem i teraz, gdy stoperem liczyłem czas. Tym razem nic nie restartowałem, tylko czekałem 15 minut na połączenie skryptu, jak powiedziałeś. Nic się nie wydarzyło. Nie wiem, co jest przyczyną. Edited October 28 by wiktorkruk Literówka Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiek_131415 Posted October 28 Share Posted October 28 1 godzinę temu, wiktorkruk napisał(a): tylko czekałem 15 minut na połączenie skryptu, jak powiedziałeś. U mnie ruszył scenariusz. To chyba siła wyższa i simrail a nie scenariusz. U jednego działa u drugiego nie. 1 wersję usuniętą przejechałem i działa wszystko. 2 nie miałem czasu jeszcze tylko uruchomiłem na chwilkę. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart_dem Posted October 28 Share Posted October 28 1 godzinę temu, Tuco napisał(a): Specjalnie jeszcze raz przetestowałem oba scenariusze i Twój błąd u mnie nie występuje, zatem nie mam pojęcia - (nie restartujesz go czasem z menu escapem?) Aby poprawnie zrestartować scenariusz w simrail należy wyjść do menu głównego i włączyć go tam jeszcze raz. U mnie także scenariusz działa bardzo dobrze (jechałem kilka razy), ładuje się bardzo szybko. Sprawdziłem nawet jak działa restart i po restarcie również wszystko działa jak należy, aż się zdziwiłem, bo wiem że scenariusze nie lubią restartu. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tuco Posted October 28 Author Share Posted October 28 3 godziny temu, wiktorkruk napisał(a): Menu Główne - Maszynista - Tuco - Szczekociny. Tak uruchomiłem scenariusz z twojego pliku z twojej paczki za pierwszym razem i teraz, gdy stoperem liczyłem czas. Tym razem nic nie restartowałem, tylko czekałem 15 minut na połączenie skryptu, jak powiedziałeś. Nic się nie wydarzyło. Nie wiem, co jest przyczyną. Podeślij mi plik z logami, z ciekawości zajrzę co się dzieje u Ciebie. C/użytkownicy/<twój użytkownik>/AppData/LocalLow/SimKol/SimRail/logs/<najnowszy plik z logami> 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorkruk Posted October 28 Share Posted October 28 To są te pliki? SimRail_log_2024-10-28_15-42-19.txt SimRail_log_2024-10-28_18-27-04.txt Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tuco Posted October 28 Author Share Posted October 28 42 minuty temu, wiktorkruk napisał(a): To są te pliki? SimRail_log_2024-10-28_15-42-19.txt 509.25 kB · 2 pobrania SimRail_log_2024-10-28_18-27-04.txt 174.04 kB · 1 pobranie a może po prostu odpalasz scenariusz w wersji z ET22, nie mając DLC? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorkruk Posted October 28 Share Posted October 28 Odpalam scenariusz EU07, a nie ET22. A mam DLC. Może dlatego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz Grykien Posted October 28 Share Posted October 28 Wszystko działa ukończyłem scenariusz przykry taki ale Dzięki, czekam na kolejne co można sobie dłużej pojeździć. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
x.Asbiee Posted October 29 Share Posted October 29 Również napotkałem na problem braku teleportu do pociągu po zakończeniu intro, mam DLC, ale sprawdziłem obie wersje. Załączę też swoje logi - może się przydadzą. Z ciekawości sprawdziłem również restart scenariusza - naprawił problem teleportu, jednak nie mogłem usiąść na fotelu maszynisty (tego nie ma w logach). simrail_eu07.txt simrail_et22.txt Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tuco Posted October 29 Author Share Posted October 29 Problem rozwiązany, poprawiona wersja scenariusza jest do pobrania w pierwszym poście. Nie przewidziałem, że na lepszych PC wirtualny dyżurny może załadować się zbyt szybko, co w przypadku gdy zadziało się to podczas intro - pomijane były funkcje wywołane jego załadowaniem. Problem solved, correct version of the scenario are in the first post. I did not expect that on better PCs the virtual dispatcher could load too fast, when it happened during intro - functions called when he was loaded were skipped. Dzięki @x.Asbiee za kooperacje. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktorkruk Posted October 29 Share Posted October 29 Potwierdzam, że scenariusz teraz działa. Wyśmienity scenariusz dokumentalny zrobiony w grze, i pokazujący, co doprowadziło do katastrofy. Polecam wszystkim! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mech miły damianek22 Posted October 29 Share Posted October 29 Dobrze zrobiony scenariusz tylko z tym tempaniem do pociągów trochę jest problem ale to wina gry Może naprawią to by naprawili to by było dobrze 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kozak07 Posted October 29 Share Posted October 29 Super, można się w czuć w całą sytuację. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tuco Posted October 31 Author Share Posted October 31 W dniu 29.10.2024 o 19:35, wiktorkruk napisał(a): Potwierdzam, że scenariusz teraz działa. Wyśmienity scenariusz dokumentalny zrobiony w grze, i pokazujący, co doprowadziło do katastrofy. Polecam wszystkim! W dniu 29.10.2024 o 20:53, mech miły damianek22 napisał(a): Dobrze zrobiony scenariusz tylko z tym tempaniem do pociągów trochę jest problem ale to wina gry Może naprawią to by naprawili to by było dobrze W dniu 29.10.2024 o 21:06, Kozak07 napisał(a): Super, można się w czuć w całą sytuację. Dzięki! Link to comment Share on other sites More sharing options...
M3dyk Posted November 7 Share Posted November 7 Tuco jak zwykle dobrze zrobiony scenariusz i tym razem nie zabawa a nauka. Świetna robota 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacob28 Posted November 8 Share Posted November 8 Bez zastrzeżeń. Wykorzystanie lektora, który w prosty i dobry sposób opowiada i zwraca uwagę na istotne elementy jest bardzo dobrym pomysłem. Po prostu nic dodać nic ująć 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts