Berkel_ Posted September 24 Share Posted September 24 Cześć! Nie zauważyłem aby była taka propozycja dlatego przychodzę z propozycją która moim zdaniem będzie ciekawym urozmaiceniem gry jako dyżurny ruchu, a mianowicie byłaby to możliwość zapowiadania pociągów jako dyżurny ruchu. Wiem że będą osoby którym ten pomysł się nie spodoba dlatego byłaby możliwość zmiany na automat w dodatkowych akcjach posterunku jeśli komuś taka funkcja by nie odpowiadała lub po prostu woli skupić się na prowadzeniu ruchu pociągów. (Patrz zdjęcie poniżej) Zapowiadanie będzie wyglądało następująco. Na biurku dyżurnego będzie mikrofon, przycisk od gongu i przycisk rozpoczęcia transmisji. (Patrz zdjęcie poniżej) Aby mówić przez głośniki trzeba włączyć przycisk transmisji i trzymać przycisk " ` ". Jakość głosu będzie inna w zależności od jakości nagłośniania na danej stacji (np. starszy sprzęt będzie powodował szum przez co zapowiedź będzie mniej zrozumiałe). To wszystko. Dziękuje i miłego! 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bazinga Posted September 24 Share Posted September 24 (edited) Primo - dyżurni ruchu nie zapowiadają pociągów, od tego są/byli megafoniści. Secundo - nie każdy posterunek leży przy stacji Tertio - możesz zapowiadać sobie pociągi pod nosem, usłyszy to dokładnie tyle samo osób tj. Ty i zero pasażerów. PS: w ramach urozmaicenia sugeruję skrupulatnie wypełniać EDR, wyjazdy podawać zgodnie z rozkładem oraz respektować priorytety np. odpowiednio podnosić priorytety regio w godzinach dojazdu do pracy, zapewniam, że nie będziesz miał tyle wolnego czasu żeby myśleć o podanej przez Ciebie funkcji. Edited September 24 by Bazinga 1 10 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kolejarz_1990 Posted September 24 Share Posted September 24 18 minut temu, Bazinga napisał(a): Primo - dyżurni ruchu nie zapowiadają pociągów, od tego są/byli megafoniści. Secundo - nie każdy posterunek leży przy stacji Tertio - możesz zapowiadać sobie pociągi pod nosem, usłyszy to dokładnie tyle samo osób tj. Ty i zero pasażerów. PS: w ramach urozmaicenia sugeruję skrupulatnie wypełniać EDR, wyjazdy podawać zgodnie z rozkładem oraz respektować priorytety np. odpowiednio podnosić priorytety regio w godzinach dojazdu do pracy, zapewniam, że nie będziesz miał tyle wolnego czasu żeby myśleć o podanej przez Ciebie funkcji. Nie chcę Cię martwić ale na wielu stacjach nie masz już megafonistki/sty albo nigdy ich nie było i pociągi zapowiada dyżurny ruchu albo nastawniczy. Np. na stacji Kostrzyn, Rzepin czy Witnica tak jest do tej pory. A wcześniej w Kostrzynie pociągi zapowiadał dyżurny ruchu peronowy, praktycznie wymarłe stanowisko na sieci PLK. Moim skromnym zdaniem zapowiadanie pociągów przez dyżurnych w Simrail jest niepotrzebne i zbyteczne. Często jeżdżę w Simrail z moim młodym adeptem sztuki kolejowej który dopiero uczy się mówić a takie zapowiadanie to kolejna możliwość pojawiania się wulgaryzmów w rozgrywce. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
KOlorowy Posted September 24 Share Posted September 24 5 minut temu, Bazinga napisał(a): PS: w ramach urozmaicenia sugeruję skrupulatnie wypełniać EDR, wyjazdy podawać zgodnie z rozkładem oraz respektować priorytety np. odpowiednio podnosić priorytety regio w godzinach dojazdu do pracy, zapewniam, że nie będziesz miał tyle wolnego czasu żeby myśleć o podanej przez Ciebie funkcji. I może jeszcze utrzymywać kontakt z sąsiednimi posterunkami? Planować ruch pociągów z wyprzedzeniem? Prowadzić w jasny i zrozumiały sposób komunikację na linii mechanik-dyżurny? Panie, daj Pan spokój. Kto to widział 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bazinga Posted September 24 Share Posted September 24 34 minutes ago, kolejarz_1990 said: Nie chcę Cię martwić ale na wielu stacjach nie masz już megafonistki/sty albo nigdy ich nie było i pociągi zapowiada dyżurny ruchu albo nastawniczy. Np. na stacji Kostrzyn, Rzepin czy Witnica tak jest do tej pory. A wcześniej w Kostrzynie pociągi zapowiadał dyżurny ruchu peronowy, praktycznie wymarłe stanowisko na sieci PLK. Nie martwisz, bo odnosiłem się do dworców na trasach dostępnych w SR, głównie na trasie Katowice - Warszawa, a nie tych kategorii lokalnej z drugiego końca Polski. To oczywiste, że na stacjach obsługujących kilkadziesiąt/kilkaset pasażerów dziennie nie ma dedykowanego stanowiska. W takich np. Katowicach zatrudnionych swojego czasu było bodajże 12 osób odpowiedzialnych za zapowiadanie pociągów/aktualizacje tablic. I nie wyobrażam sobie, żeby w takiej Warszawie, Sosnowcu czy Zawierciu było inaczej. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumps Posted September 25 Share Posted September 25 Może trochę offtop, ale kto wprowadza dane do systemów informacji pasażerskiej? Przykładowo skąd wyświetlacze na stacji wiedzą na którym torze wyświetlić dany pociąg (np. gdy wjeżdża na tor inny niż w rozkładzie). Dyżurny czy jest jakiś oddzielny pracownik który się tym zajmuje? Pytam bo serio nie wiem 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bazinga Posted September 25 Share Posted September 25 W Katowicach i Wrocławiu Głównym za informacje dla pasażerów tj. tablice, zapowiedzi przez megafon odpowiadały te same osoby, tak przynajmniej było w latach 90 i 00. Współpracowały one bezpośrednio z dyżurnymi ruchu w sprawie opóźnień/zmian rozkładowych. Ale to są największe stacje, na tych lokalnych pewnie jest jeden człowiek od wszystkiego, tak jak wspominał @kolejarz_1990 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Berkel_ Posted September 25 Author Share Posted September 25 (edited) 23 godziny temu, Bazinga napisał(a): PS: w ramach urozmaicenia sugeruję skrupulatnie wypełniać EDR, wyjazdy podawać zgodnie z rozkładem oraz respektować priorytety np. odpowiednio podnosić priorytety regio w godzinach dojazdu do pracy, zapewniam, że nie będziesz miał tyle wolnego czasu żeby myśleć o podanej przez Ciebie funkcji. Podczas gry robię wszystko co zostało wypisane i nie twierdze, że mam mnóstwo czasu ale jest to jedynie moja propozycja która dodałaby nowe (opcjonalne) funkcje do gry. 23 godziny temu, Bazinga napisał(a): Primo - dyżurni ruchu nie zapowiadają pociągów, od tego są/byli megafoniści. Dyżurni zapowiadają na niektórych stacjach z tego co wiem. 23 godziny temu, Bazinga napisał(a): Secundo - nie każdy posterunek leży przy stacji Moja propozycja właśnie dotyczy posterunków przy stacjach. (M.in. takich jak Grodzisk, Kato, Opoczno, Sosnowce...) 23 godziny temu, Bazinga napisał(a): Tertio - możesz zapowiadać sobie pociągi pod nosem, usłyszy to dokładnie tyle samo osób tj. Ty i zero pasażerów. Jeśli twórcy dodadzą do gry możliwość grania jako pasażer to te zapowiedzi będą słyszalne też dla ludzi. Nie wiem czy dożyje tego momentu patrząc na częstotliwość aktualizacji tej gry ale wydaje mi się, że prędzej czy później będzie taka możliwość. Nie mówię oczywiście że na pewno będzie. Jest to tylko moje przypuszczenie. Spokojnego wieczoru 🙂 Edited September 25 by Berkel_ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts