KOlorowy Posted June 7 Share Posted June 7 (edited) Jak wyżej. Na serwerze PL2 jest problem z botem na Idzikowicach (nie mam pojęcia, jak na innych stacjach). Mianowicie, jadąc jednego dnia pociągiem oznaczonym MPE (opóźnionym prawie godzinę) i drugiego dnia, pociągiem oznaczonym jako EIE (o czasie), wjeżdżając na Idzikowice (w kierunku Warszawy), bot kierował mnie (dwa razy) na tor główny dodatkowy, przez co musiałem zwolnić do 40 kilometrów na godzinę. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, że tor główny zasadniczy był puściutki (nikogo nie przepuszczaliśmy itd.). Gdy kończyły się Idzikowice, bez problemu wjeżdżałem na tor główny zasadniczy (a raczej jego końcówkę) i potem normalnie już szlakowym. Edited June 7 by KOlorowy Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIMRAIL Team Admin BOT Posted June 10 SIMRAIL Team Share Posted June 10 Thank you for reporting this issue. A similar problem has already been reported by other users. Dziękujemy za zgłoszenie tego problemu. Podobny problem był już zgłaszany przez innych użytkowników. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart_dem Posted June 10 Share Posted June 10 W dniu 7.06.2024 o 22:09, KOlorowy napisał(a): nie mam pojęcia, jak na innych stacjach Na Olszamowicach też często się to zdarza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Podlaski Maniek Posted July 7 Share Posted July 7 Nie jest to czasem podyktowane zwiększeniem odległości od poprzedzającego pociągu? Także i mnie spotkała taka sytuacja, ale to właśnie chodziło o zwiększenie odległości od poprzedzającego pociągu na szlaku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KOlorowy Posted July 7 Author Share Posted July 7 23 minuty temu, Podlaski Maniek napisał(a): Nie jest to czasem podyktowane zwiększeniem odległości od poprzedzającego pociągu? Także i mnie spotkała taka sytuacja, ale to właśnie chodziło o zwiększenie odległości od poprzedzającego pociągu na szlaku. Z tego co pamiętam, nikomu po piętach nie deptałem, a semafory SBL też nie wskazywały na to, ażeby coś przede mną jechało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bazinga Posted July 7 Share Posted July 7 (edited) Czasem zwiększa dystans, czasem puszcza bokiem mimo pustego szlaku. A jeszcze innym razem np. Idzikowice zatrzymują pociągi o niższym priorytecie na zasadniczym, a EIP puszczają bocznym. Nie szukałbym tu jakiegoś konkretnego celu w takich przebiegach, po prostu AI nie działa tak jak powinno. Edited July 7 by Bazinga Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynak Posted July 7 Share Posted July 7 To jest akurat w miarę proste, w momencie jak BOT podawał wjazd tor główny był zajęty przez szybszy pociąg. W czasie kiedy Ty dojeżdżałeś do stacji szybszy pociąg już zwolnił odstęp, więc od razu miałeś podany wyjazd. Temat istnieje od początku SR, niestety "nie da się" tak zaprogramować AI, żeby poczekała chwilę z wpuszczaniem na stację, jeśli będzie za chwilę wolny przelot po torze zasadniczym, AI musi wpuścić pociąg gdziekolwiek natychmiast. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts