Damian Posted March 19 Share Posted March 19 Witam wszystkich bardzo serdecznie, jest to mój pierwszy temat i od razu zaznaczam, że jestem laikiem jeśli chodzi o tematy kolejowe, ale bardzo wciągnęła mnie "dyżurka" w SR i w związku z tym mam kilka pytań: 1. Czy można "zmusić" BOTA, aby wyjechał wcześniej z peronu niż przewiduje rozkład jazdy? Załóżmy, że BOT wjechał za wcześnie w peron i ma planowany odjazd np. 12:00 a odjazd rzeczywisty np. 11:45 i nawet jak mu podam wyjazd o 11:45 to BOT i tak odjedzie dopiero o 12:00. 2. W związku z pierwszym pytaniem pojawia się następne, czy można wpuścić pociąg na inny tor albo peron niż jest to przewidziane w rozkładzie jazdy? Nieraz zdarza się tak, że kilka pociągów ma w rozkładzie jazdy wjazd na ten sam tor i peron, a jak taki BOT stoi tam 15 minut to robi się problem. 3. Czy gdy w rozkładzie jazdy jest zaplanowany Postój techniczny dla danego pociągu, to trzeba za każdym razem go zatrzymywać na ten czas, czy można go puścić dalej? 4. Czy trzeba zapisywać godzinę przejazdu/przyjazdu/odjazdu w rozkładzie jazdy. Nie zauważyłem aby było to niezbędne, a nie ukrywam jak jest spory ruch, to wolę zająć się pociągami niż zapisywać godziny przyjazdu. Jak na razie gram tylko na serwerze EU3 z BOTAMI i z góry przepraszam za nie fachowe słownictwo, ale stawiam dopiero pierwsze kroki na "dyżurce". Pozdrawiam. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
キャプテン翼 Posted March 19 Share Posted March 19 (edited) 20 minut temu, Damian napisał(a): Witam wszystkich bardzo serdecznie, jest to mój pierwszy temat i od razu zaznaczam, że jestem laikiem jeśli chodzi o tematy kolejowe, ale bardzo wciągnęła mnie "dyżurka" w SR i w związku z tym mam kilka pytań: 1. Czy można "zmusić" BOTA, aby wyjechał wcześniej z peronu niż przewiduje rozkład jazdy? Załóżmy, że BOT wjechał za wcześnie w peron i ma planowany odjazd np. 12:00 a odjazd rzeczywisty np. 11:45 i nawet jak mu podam wyjazd o 11:45 to BOT i tak odjedzie dopiero o 12:00. 2. W związku z pierwszym pytaniem pojawia się następne, czy można wpuścić pociąg na inny tor albo peron niż jest to przewidziane w rozkładzie jazdy? Nieraz zdarza się tak, że kilka pociągów ma w rozkładzie jazdy wjazd na ten sam tor i peron, a jak taki BOT stoi tam 15 minut to robi się problem. 3. Czy gdy w rozkładzie jazdy jest zaplanowany Postój techniczny dla danego pociągu, to trzeba za każdym razem go zatrzymywać na ten czas, czy można go puścić dalej? 4. Czy trzeba zapisywać godzinę przejazdu/przyjazdu/odjazdu w rozkładzie jazdy. Nie zauważyłem aby było to niezbędne, a nie ukrywam jak jest spory ruch, to wolę zająć się pociągami niż zapisywać godziny przyjazdu. Jak na razie gram tylko na serwerze EU3 z BOTAMI i z góry przepraszam za nie fachowe słownictwo, ale stawiam dopiero pierwsze kroki na "dyżurce". Pozdrawiam. Postaram się Ci odpowiedzieć na to pytanie, jeżeli napiszę jakieś bzdury to proszę mnie poprawić, a mianowicie: 1. Z tego co mi wiadomo nie ma takiej możliwości, każdy pociąg z PH powinien odjechać zgodnie z rozkładem jazdy. 2. Można wpuszczać w inny peron, ale powinno się mechanika o tym powiadomić i powinny to być skrajne przypadki. Pociągi należy wysyłać po linii zgodnej z rozkładem jazdy. Niektóre linie są towarowe, pasażerskie itd. 3. Nie musisz odbyć pt, zazwyczaj jest to wprowadzone, aby przepuścić pociągi z wyższym priorytetem, ale jeżeli jest np. za szybko i nikogo nie będzie opóźniać to może jechać dalej przelotem. 4. Ja zapisuje. Dla pociągów z ph przyjazd, po wykonaniu wymiany pasażerskiej i daniu wyjazdu, odjazd. Jak bez ph to od razu przejazd. Kiedyś gdzieś słyszałem, że potrzebne jest to do zapowiadania pociągów na stacji, ile w tym prawdy nie wiem, a inni dyżurni mogą sobie podejrzeć, czy pociąg na poprzednich stacjach był planowo, gdzie złapał opóźnienie itd. Pozdrawiam i życzę udanej zabawy 🙂 Edited March 19 by キャプテン翼 1 1 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ensifer Posted March 20 Share Posted March 20 4. Jest to niezbędne, chyba że chcesz dostać kilka życzliwych recenzji od kolegów z sąsiednich posterunków. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Damian Posted March 20 Author Share Posted March 20 2 minuty temu, Ensifer napisał(a): 4. Jest to niezbędne, chyba że chcesz dostać kilka życzliwych recenzji od kolegów z sąsiednich posterunków. Ale mi chodzi o ROZKŁAD JAZDY, a nie o to, że trzeba poinformować sąsiedni posterunek o tym, że pociąg odjechał od nas, bo to robię zawsze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Damian Posted March 20 Author Share Posted March 20 13 godzin temu, キャプテン翼 napisał(a): a inni dyżurni mogą sobie podejrzeć, czy pociąg na poprzednich stacjach był planowo, gdzie złapał opóźnienie itd. W takim razie przepraszam kolegę Ensifer, nieporozumienie. Można wiedzieć jak to podejrzeć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart_dem Posted March 20 Share Posted March 20 48 minut temu, Damian napisał(a): W takim razie przepraszam kolegę Ensifer, nieporozumienie. Można wiedzieć jak to podejrzeć? W zakładce trasa pociągu. Widać tam godziny odjazdu/przejazdu na całej trasie jak również czy jedzie planowo czy złapał gdzieś opóźnienie. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ensifer Posted March 20 Share Posted March 20 Właśnie chodziło mi o oznaczanie w Elektronicznym Dzienniku Ruchu przyjazdów i odjazdów pociągów. To bardzo pomaga innym dyżurnym. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał_Wx Posted March 20 Share Posted March 20 (edited) Zaznaczanie godziny przejazdu w Elektronicznym Dzienniku Ruchu jest ważne gdyż umożliwia planowanie ruchu, puszczanie pociągów według priorytetów w razie opóźnień. W symulatorze nie ma stanowiska dyspozytora liniowego więc dyżurny sam musi śledzić rozkład w celu wyszukiwania konfliktów np. czy wolny pociąg zdąży dojechać do kolejnej stacji z wolnymi torami przed pociągiem z wyższym priorytetem. Brak zaznaczania godzin lub zaznaczanie bzdur bardzo komplikuje sprawę. Edited March 20 by Michał_Wx 2 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts