Jump to content

"Tajemnicze awarie: Producent blokuje pociągi na czas napraw przez firmy trzecie"

Glendathu

Recommended Posts

Dzisiaj znalazłem artykuł na niemieckiej stronie IT Heise.de, który dotyczy ruchu pociągów w Polsce.

Krótko o treści:

W czerwcu 2022 r. firma SPS zajmująca się naprawą pociągów poprosiła grupę hakerów o zbadanie oprogramowania pociągów kilku pojazdów, które miały niewyjaśnione awarie. Rzekomo okazało się, że w oprogramowaniu wbudowano kod, który paraliżował pojazdy, gdy były serwisowane lub naprawiane w warsztatach nienależących do producenta.

Brzmi niewiarygodnie, ale przeczytajcie sami!

https://www.heise.de/news/Mysterioese-Ausfaelle-Hersteller-blockiert-Zuege-bei-Reparatur-durch-Dritte-9578096.html

Ze względu na prawa autorskie nie tłumaczę całego artykułu, każdy może to łatwo zrobić za pomocą Deepl, ponieważ przetłumaczyłem ten artykuł z języka niemieckiego. Google też oczywiście działa...

11 minut temu, Glendathu napisał(a):

Może Netflix chciałby zrobić z tego film dokumentalny...

Nie wiem czy to jest aż tak popularny temat, by robić o tym film. Swoją drogą bardzo zastanawia mnie kto i w jakim celu mógłby umieszczać w kodzie takie algorytmy? Nie wiem czy zlecenie na to poszło z góry, czy inicjatywa oddolna. Z tego co czytałem były one dosyć niechlujnie napisane - przypuszczalnie jeden zawierał błąd.

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy