Glendathu Posted December 19, 2023 Share Posted December 19, 2023 Dzisiaj znalazłem artykuł na niemieckiej stronie IT Heise.de, który dotyczy ruchu pociągów w Polsce. Krótko o treści: W czerwcu 2022 r. firma SPS zajmująca się naprawą pociągów poprosiła grupę hakerów o zbadanie oprogramowania pociągów kilku pojazdów, które miały niewyjaśnione awarie. Rzekomo okazało się, że w oprogramowaniu wbudowano kod, który paraliżował pojazdy, gdy były serwisowane lub naprawiane w warsztatach nienależących do producenta. Brzmi niewiarygodnie, ale przeczytajcie sami! https://www.heise.de/news/Mysterioese-Ausfaelle-Hersteller-blockiert-Zuege-bei-Reparatur-durch-Dritte-9578096.html Ze względu na prawa autorskie nie tłumaczę całego artykułu, każdy może to łatwo zrobić za pomocą Deepl, ponieważ przetłumaczyłem ten artykuł z języka niemieckiego. Google też oczywiście działa... Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert357 - W7 FTW Posted December 19, 2023 Share Posted December 19, 2023 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glendathu Posted December 19, 2023 Author Share Posted December 19, 2023 Dzięki za wkład, właśnie spojrzałem na angielskie tłumaczenie jednego z linków, to prawdziwy thriller! Może Netflix chciałby zrobić z tego film dokumentalny... Link to comment Share on other sites More sharing options...
qbahn Posted December 19, 2023 Share Posted December 19, 2023 11 minut temu, Glendathu napisał(a): Może Netflix chciałby zrobić z tego film dokumentalny... Nie wiem czy to jest aż tak popularny temat, by robić o tym film. Swoją drogą bardzo zastanawia mnie kto i w jakim celu mógłby umieszczać w kodzie takie algorytmy? Nie wiem czy zlecenie na to poszło z góry, czy inicjatywa oddolna. Z tego co czytałem były one dosyć niechlujnie napisane - przypuszczalnie jeden zawierał błąd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now