Myczki Posted December 12, 2022 Share Posted December 12, 2022 (edited) Mikrofon nie działa podczas rozgrywki. Po wciśnięciu " ` " nic się nie dzieję, kilka razy pytałem czy mnie słychać i nie otrzymałem odpowiedzi od innych graczy. Gdy wchodzę w ustawienia dźwięku, kiedy jestem w głównym menu, mikrofon działa... Edited December 12, 2022 by MickeyMikeX Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIMRAIL Team uetam Posted December 12, 2022 SIMRAIL Team Share Posted December 12, 2022 @MickeyMikeX Czy błąd występuje też w trybie dyżurnego ruchu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Myczki Posted December 12, 2022 Author Share Posted December 12, 2022 1 godzinę temu, uetam napisał(a): @MickeyMikeX Czy błąd występuje też w trybie dyżurnego ruchu? Tak, właśnie sprawdziłem i w trybie dyżurnego to samo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIMRAIL Team uetam Posted December 12, 2022 SIMRAIL Team Share Posted December 12, 2022 A mikrofon normalnie działa w innych aplikacjach, tak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Myczki Posted December 12, 2022 Author Share Posted December 12, 2022 Tak, wszędzie go wykrywa. W Simrail też, ale tylko, gdy jestem w menu głównym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrugal45 Posted December 22, 2022 Share Posted December 22, 2022 Mam ten sam problem, z tym że nie za kazdym razem. Raz działa, a raz nie działa. Jak nie działa to musze wyjść z gry i na nowo wejść. Niekiedy za drugim - trzecim wejściem działa już normalnie. Mój mikrofon to: Genesis Radium 100 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cesare PL Posted December 22, 2022 Share Posted December 22, 2022 Potwierdzam, mam podobnie jako maszynista i DR. Windows pokazuje ze SimRail używa mikrofonu a faktycznie tak nie jest. Nie widać tez żeby mikrofon działał w ustawieniach SimRail. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pasiur Posted December 22, 2022 Share Posted December 22, 2022 Z moich obserwacji wynika, że jeśli w promieniu 15 km(bo taki jest zasięg radiotelefonu) nie ma żadnego aktywnego gracza mikrofon jest nieaktywny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pan kura Posted December 22, 2022 Share Posted December 22, 2022 35 minut temu, pasiur napisał(a): Z moich obserwacji wynika, że jeśli w promieniu 15 km(bo taki jest zasięg radiotelefonu) nie ma żadnego aktywnego gracza mikrofon jest nieaktywny. Nie ma znaczenia. Od dwóch ostatnich aktualizacji mikrofonu SimRail mi nie wykrywa pomimo tego, że wcześniej problemu z tym nie było. Aplikacje zewnętrzne typu: Discord, TS3 bezproblemowo wykrywą mój mikrofon. Playtest czasem wykrywa, czasem nie, w zasadzie u mnie to działa jak u użytkownika mrugal45, który już rzucił swoje parę groszy w temacie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BullRot Posted December 22, 2022 Share Posted December 22, 2022 Ale byli aktywni gracze w promieniu 15km? Świeciły ikonki mikrofonu i telefonu na zielono? Miałem raz tak że po prostu na chwilę VOIP padł na serwerach i były na szaro, po czym wróciły na zielono.. Jak mówisz i używasz tyldy jako push to talk to na tej zielonej ikonce mikrofonu powinna się czerwona lampka zaświeci. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pan kura Posted December 22, 2022 Share Posted December 22, 2022 Sęk w tym, że w ustawieniach mam mikrofon ustawiony. Podczas testów w menu głównym, "podgląd nagrywania mikrofonu" wskazuje, że mikrofon jest prawny i odbiera dźwięk. Jednakże jak już przychodzi co do czego to po wejściu na dyżurnego ruchu lub maszynistę w trybie multiplayer gra nie wykrywa mi sprzętu wyświetlając na hudzie dwie szare ikonki od mikrofonu informujące o tym, że mikrofon nie jest podłączony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vitas Posted December 22, 2022 Share Posted December 22, 2022 Przetestowałem opisywaną kwestię i wygląda to tak. Mikrofon w grze działa jak należy, czy to w lokomotywie 'push to talk' czy w dyżurce w tym samy trybie lub przez naciśnięcie przycisku w telefonie. Jedyny kłopot jest ze wskaźnikiem w menu, zakładka USTAWIENIA i DŹWIĘK. Jeśli jestem w menu głównym, wskaźnik "Podgląd nagrywania mikrofonu" wyświetla prawidłowo poziom, od czerwonego do zielonego gdy się mów. Ale jeśli jestem już w lokomotywie i tam wejdę do menu, wtedy ten "Podgląd nagrywania mikrofonu" jest nieaktywny (bez względu na to, czy trzymam guzik 'push to talk'). Mimo to, mikrofon działa bez zarzutu (i działał również w ostatnich kilku aktualizacjach). Na moje oko jedynym problemem jest więc wskaźnik podglądu, nieaktywny jeśli siedzi się w loku. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
AtapiCl Posted December 22, 2022 Share Posted December 22, 2022 Na nastawni też jest nieaktywny w menu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cesare PL Posted December 22, 2022 Share Posted December 22, 2022 8 godzin temu, pasiur napisał(a): Z moich obserwacji wynika, że jeśli w promieniu 15 km(bo taki jest zasięg radiotelefonu) nie ma żadnego aktywnego gracza mikrofon jest nieaktywny. To prawda, ale mówimy o sytuacji gdzie graczę są a nas nie słuchać Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrugal45 Posted December 24, 2022 Share Posted December 24, 2022 W dniu 22.12.2022 o 15:08, Pasiur napisał(a): Z moich obserwacji wynika, że jeśli w promieniu 15 km(bo taki jest zasięg radiotelefonu) nie ma żadnego aktywnego gracza mikrofon jest nieaktywny. Testowałem to wczoraj na kilku scenariuszach i potwierdzam to co napisał Pasiur. Link to comment Share on other sites More sharing options...
czubone Posted December 24, 2022 Share Posted December 24, 2022 (edited) Również zgłaszam ten sam problem. Wcześniej nie miałem problemu z mikrofonem, po ostatniej aktualizacji nie posiadam możliwości pełnej komunikacji głosowej. Edited December 25, 2022 by czubone Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert357 - W7 FTW Posted December 24, 2022 Share Posted December 24, 2022 Miałem sytuacje, że pojawiłem się na mapie w pociągu, który był poza zasięgiem radiowym do każdego gracza i mikrofon nadal nie działał nawet, jak przejeżdżałem obok innych graczy. Przejechałem wtedy połowę trasy i nie było zmian. Przy ponownym wejściu na serwer problem się czasem naprawia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
czubone Posted December 24, 2022 Share Posted December 24, 2022 (edited) Po wejściu do symulatora mikrofon raz działa, raz nie działa (przetestowane na dyżurce). Błąd jest niezwykle dziwny i zmusza do korzystania z czatu... a czasami w trakcie rozgrywki zwiesza się przycisk komunikacji i nie działa. Edited December 24, 2022 by czubone Link to comment Share on other sites More sharing options...
Footz Posted December 25, 2022 Share Posted December 25, 2022 (edited) Witam. Chcialem rowniez dorzucic ze mam ten problem, mikro dziala test w Windows, takze w ustawieniach Simrail pokazuje poziom. Jednak podczas jazdy nikt mnie chyba nie slyszy. Edit: Teraz sprawdzilem, w ustawieniach wskaznij poziomu glosnosci mikro w Simrail przestal reagowac, a ikona mikrofonu jest wyszarzona. Edited December 25, 2022 by Footz Link to comment Share on other sites More sharing options...
AtapiCl Posted December 25, 2022 Share Posted December 25, 2022 Co ciekawe, problem chyba dotyczy radiotelefonu. Łącze zapowiadawcze na nastawniach działa bez zarzutu po podniesieniu słuchawki. Ale w tym samym czasie radiotelefonicznie nie działa. No i w ustawieniach jest cisza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Footz Posted December 26, 2022 Share Posted December 26, 2022 (edited) Myślałem już ze na niektórych serwerach nie działa, np na PL5 działało 2 razy z rzędu, na PL3 już nie, ale wróciłem na PL5 na dyżurnego i tez przestało działać. Edited December 26, 2022 by Footz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akano Posted January 1, 2023 Share Posted January 1, 2023 (edited) Mam podobny problem, w zewnętrznych aplikacjach działa bez problemu, natomiast w komunikacji z innym ISEDR przez centralkę lub z maszynistą przez radiotelefon, mikrofon jest szary i nie reaguje przez co mnie nie słychać. Również jest to samo w trybie maszynisty. Edited January 1, 2023 by Akano Link to comment Share on other sites More sharing options...
AtapiCl Posted January 1, 2023 Share Posted January 1, 2023 Mozliwe, ze dotyczy to np. wybranych posterunkow ruchu? Np. w Sosnowcu czy Bedzinie nie mam tego problemu, ale jak tylko zaloguje sie na drugiej stronie mapy - Wloszczowa czy inne Gory, to zawsze tu nie dziala 🤔 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zajac325 Posted January 1, 2023 Share Posted January 1, 2023 Dołączam się nagle wyłącza się możliwość komunikacji głosowej dla całego serwera na jakiś czas a potem wraca do stanu normalnego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Footz Posted January 4, 2023 Share Posted January 4, 2023 Dziś miałem sytuację, wjeżdżam na Łazy, chce zapytać się o przelot, nikt nie odpowiada...nic, patrzę, ikona mikrofonu jest czarna. Wyjeżdżam z Łazy, ikona zrobiła się zielona... robię próbę radia, inni mi odpowiadają :| Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts