Jump to content

Niedziałający mikrofon podczas rozgrywki

Myczki

Recommended Posts

Mikrofon nie działa podczas rozgrywki. Po wciśnięciu " ` " nic się nie dzieję, kilka razy pytałem czy mnie słychać i nie otrzymałem odpowiedzi od innych graczy. Gdy wchodzę w ustawienia dźwięku, kiedy jestem w głównym menu, mikrofon działa...

1685209913_2022-12-12(4).thumb.png.5d999a6e53c8f4c08125e2bec3150adc.png149904445_2022-12-12(5).thumb.png.237732c69efd5cfb9202129c304f1482.png

Edited by MickeyMikeX

• 2 weeks later...

Mam ten sam problem, z tym że nie za kazdym razem.

Raz działa, a raz nie działa. Jak nie działa to musze wyjść z gry i na nowo wejść. Niekiedy za drugim - trzecim wejściem działa już normalnie.

Mój mikrofon to: Genesis Radium 100

35 minut temu, pasiur napisał(a):

Z moich obserwacji wynika, że jeśli w promieniu 15 km(bo taki jest zasięg radiotelefonu) nie ma żadnego aktywnego gracza mikrofon jest nieaktywny.

Nie ma znaczenia. Od dwóch ostatnich aktualizacji mikrofonu SimRail mi nie wykrywa pomimo tego, że wcześniej problemu z tym nie było. Aplikacje zewnętrzne typu: Discord, TS3 bezproblemowo wykrywą mój mikrofon. Playtest czasem wykrywa, czasem nie, w zasadzie u mnie to działa jak u użytkownika mrugal45, który już rzucił swoje parę groszy w temacie.

Ale byli aktywni gracze w promieniu 15km?

Świeciły ikonki mikrofonu i telefonu na zielono? Miałem raz tak że po prostu na chwilę VOIP padł na serwerach i były na szaro, po czym wróciły na zielono.. 

Jak mówisz i używasz tyldy jako push to talk to na tej zielonej ikonce mikrofonu powinna się czerwona lampka zaświeci. 

Sęk w tym, że w ustawieniach mam mikrofon ustawiony. Podczas testów w menu głównym, "podgląd nagrywania mikrofonu" wskazuje, że mikrofon jest prawny i odbiera dźwięk. Jednakże jak już przychodzi co do czego to po wejściu na dyżurnego ruchu lub maszynistę w trybie multiplayer gra nie wykrywa mi sprzętu wyświetlając na hudzie dwie szare ikonki od mikrofonu informujące o tym, że mikrofon nie jest podłączony.

Przetestowałem opisywaną kwestię i wygląda to tak. Mikrofon w grze działa jak należy, czy to w lokomotywie 'push to talk' czy w dyżurce w tym samy trybie lub przez naciśnięcie przycisku w telefonie. Jedyny kłopot jest ze wskaźnikiem w menu, zakładka USTAWIENIA i DŹWIĘK. Jeśli jestem w menu głównym, wskaźnik "Podgląd nagrywania mikrofonu" wyświetla prawidłowo poziom, od czerwonego do zielonego gdy się mów. Ale jeśli jestem już w lokomotywie i tam wejdę do menu, wtedy ten "Podgląd nagrywania mikrofonu" jest nieaktywny (bez względu na to, czy trzymam guzik 'push to talk'). Mimo to, mikrofon działa bez zarzutu (i działał również w ostatnich kilku aktualizacjach). Na moje oko jedynym problemem jest więc wskaźnik podglądu, nieaktywny jeśli siedzi się w loku.

• Thanks 1

8 godzin temu, pasiur napisał(a):

Z moich obserwacji wynika, że jeśli w promieniu 15 km(bo taki jest zasięg radiotelefonu) nie ma żadnego aktywnego gracza mikrofon jest nieaktywny.

To prawda, ale mówimy o sytuacji gdzie graczę są a nas nie słuchać

W dniu 22.12.2022 o 15:08, Pasiur napisał(a):

Testowałem to wczoraj na kilku scenariuszach i potwierdzam to co napisał Pasiur.

Po wejściu do symulatora mikrofon raz działa, raz nie działa (przetestowane na dyżurce). Błąd jest niezwykle dziwny i zmusza do korzystania z czatu... a czasami w trakcie rozgrywki zwiesza się przycisk komunikacji i nie działa.

Edited by czubone

Witam. Chcialem rowniez dorzucic ze mam ten problem, mikro dziala test w Windows, takze w ustawieniach Simrail pokazuje poziom. Jednak podczas jazdy nikt mnie chyba nie slyszy.

Edit:

Teraz sprawdzilem, w ustawieniach wskaznij poziomu glosnosci mikro w Simrail przestal reagowac, a ikona mikrofonu jest wyszarzona.

Edited by Footz

Myślałem już ze na niektórych serwerach nie działa, np na PL5 działało 2 razy z rzędu, na PL3 już nie, ale wróciłem na PL5 na dyżurnego i tez przestało działać.

Edited by Footz

Mam podobny problem, w zewnętrznych aplikacjach działa bez problemu, natomiast w komunikacji z innym ISEDR przez centralkę lub z maszynistą przez radiotelefon, mikrofon jest szary i nie reaguje przez co mnie nie słychać.

Również jest to samo w trybie maszynisty.

Edited by Akano

Dziś miałem sytuację, wjeżdżam na Łazy, chce zapytać się o przelot, nikt nie odpowiada...nic, patrzę, ikona mikrofonu jest czarna. Wyjeżdżam z Łazy, ikona zrobiła się zielona... robię próbę radia, inni mi odpowiadają :|

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy