Szymon Posted May 2, 2023 Share Posted May 2, 2023 Wydaje mi się, że podczas dnia pulpit kostkowy powinien być lepiej podświetlony. Praktycznie brak kontrastu. Obecnie wygodnie obsługuje się ten pulpit tylko w godzinach wieczornych i nocnych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur_G Posted May 3, 2023 Share Posted May 3, 2023 Kiedy słoneczko dobrze przyświeca, to czasem dyżurny musi robić cień dłonią na nastawnicy, aby zobaczyć, w jakim położeniu jest rozjazd - tak jest po prostu w rzeczywistości. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ChalwaBechatex Posted May 3, 2023 Share Posted May 3, 2023 (edited) Nie chodzi o same kontrolki, tylko ten pulpit się świeci jak psu, wiadomo co. Myślę, że to jest kwestia zbyt dużego odbłysku tekstur. Pomaga trochę zmniejszenie jasności i kontrastu w ustawieniach graficznych. Zastanawiam się, czy to nie jest też problem z innymi filtrami? Edited May 3, 2023 by ChalwaBechatex Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysk Posted May 6, 2023 Share Posted May 6, 2023 niektóre nastawnie kostkowe (np. Juliusz) mają możliwość zmieniania ustawienia jasności podświetlania pokrętłem D/N (dzień/noc) . Może to jest rozwiązanie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ir.Ba. Posted May 6, 2023 Share Posted May 6, 2023 (edited) Godzinę temu, krzysk napisał(a): niektóre nastawnie kostkowe (np. Juliusz) mają możliwość zmieniania ustawienia jasności podświetlania pokrętłem D/N (dzień/noc) . Może to jest rozwiązanie? Nie, to nie o to chodzi w poście autorowi, jemu chodzi raczej o cały pulpit, że mógłby być ciemniejszy. Przykładowe zdjęcia, na jednym pulpicie widać lepiej a na drugim słabo a ta sama nastawnia. Jeśli dobrze zrozumiałem to chodzi o przyciemnienie całego pulpitu. Gdzieś na którejś nastawni (nie pamiętam już gdzie to było) nawet w nocy jak wszedłem to cały pulpit był tak rozjaśniony światłem z żarówki, że był problem z korzystaniem z pulpitu przy tym świetle. Czyli żeby była możliwość przyciemnienia całego pulpitu. Pulpit na drugim zdjęciu jest dużo jaśniejszy a jeszcze nie ma słońca na pulpicie, dałem tylko kamerę lekko w dół i taki efekt jest. Edited May 6, 2023 by Ir.Ba. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
en57 Posted May 6, 2023 Share Posted May 6, 2023 (edited) A to nie jest przypadkiem kwestia tego, że w tym symulatorze światło przechodzi przez wszelkie ściany, pudła pojazdów i nawet grunt, kiedy słońce jest pod horyzontem jak gorący nóż przez masło? Przez to jest światło dzienne w kabinie pojazdów na Centralnym oraz światło ze świetlówek od góry rozświetlające całą kabinę (w tym i przy każdej innej latarni), ładnie odbijający się pomarańczowy wschód lub zachód słońca na pudłach i innych szybach oraz... powyższe? Edited May 6, 2023 by en57 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts