B4si0 Posted April 30, 2023 Share Posted April 30, 2023 Cześć. Chciałbym dopytać i jednocześnie wskazać na sprawę zapowiedzi peronowych (TTS). To bardzo fajny detal, niesamowicie podnosi imersję. Mam jednak wrażenie, że ów system działa bardzo średnio. Nie wiem do końca w czym tkwi ten problem. Czasami jest tak że słychać tych zapowiedzi masę, czasami podczas całej trasy usłyszy się tylko jedną, a innym razem nie będzie ich w ogóle. Czy ten system jest w zamyśle tak losowy, czy raczej każdy powinien te zapowiedzi słyszeć (jeśli tak, to tylko swoje czy również dt. innych pociągów)? Usystematyzowanie tej funkcji i „zagęszczenie” zapowiedzi mile widziane, tak jak wspomniałem, działa na ogólne wrażenia z gry! Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIMRAIL Team Admin BOT Posted May 2, 2023 SIMRAIL Team Share Posted May 2, 2023 Thank you for reporting this issue! Internal ticket number: #2395 Dziękujemy za zgłoszenie tego problemu! Wewnętrzny numer zgłoszenia: #2395 Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIMRAIL Team inomushis Posted May 3, 2023 SIMRAIL Team Share Posted May 3, 2023 Czy byłbyś w stanie rozwinąć wątek o losowości? Chodzi o brakujące zapowiedzi twojego pociągu czy innych? Na konkretnych stacjach, czy na wszystkich? Z perspektywy dyżurnego ruchu czy maszynisty? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Worek IC poz Posted May 8, 2023 Share Posted May 8, 2023 U mnie zapowiedzi były ale teraz nie ma w ogóle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pasiur Posted May 8, 2023 Share Posted May 8, 2023 (edited) Czy zapowiedzi peronowe powinny być słyszalne w kabinie, bo ja nic nie słyszę na żadnej stacji? Nie ma znaczenia jakim pociągiem jadę. Edited May 8, 2023 by Pasiur 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
fangul Posted May 8, 2023 Share Posted May 8, 2023 (edited) Byly teraz calkowity brak Edited May 8, 2023 by fangul Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lucas Posted May 9, 2023 Share Posted May 9, 2023 Potwierdzam, całkowity brak. Nic nie słychać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crackhead Posted May 15, 2023 Share Posted May 15, 2023 (edited) Ja też zapowiedzi nie słyszę ani w środku pociągu, ani na zewnątrz. Edited May 15, 2023 by Crackhead interpunkcja Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ir.Ba. Posted May 15, 2023 Share Posted May 15, 2023 (edited) W dniu 8.05.2023 o 18:50, Pasiur napisał(a): Czy zapowiedzi peronowe powinny być słyszalne w kabinie, bo ja nic nie słyszę na żadnej stacji? Nie ma znaczenia jakim pociągiem jadę. Po ostatniej aktualizacji zapowiedzi były słyszane zarówno pociągu prowadzonego jak i innych pociągów. Były słyszane i w kabinie i po wyjściu z kabiny. Pamiętam jak wjechałem do Warszawy wschód miałem wtedy kilka minut postoju i słyszałem zapowiedzi innych pociągów a potem przed odjazdem tego którego prowadziłem, w sumie przez kilka minut usłyszałem chyba z pięć zapowiedzi na tej jednej stacji, także pociąg opóźniony był zapowiedziany jako opóźniony, ale z biegiem czasu coraz mniej ich było, aktualnie nie słychać wcale zapowiedzi, tak jest u mnie. Edited May 15, 2023 by Ir.Ba. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
RWag64 Posted May 15, 2023 Share Posted May 15, 2023 Sorry to answer in English. I can't speak Polish. As I know, for now, you can hear the announcements from the cab if you open the side windows of the cab. Furthermore, I'm not sure, but if you want to hear your train announcements in Polish, you have to put the content of your file "pl.lang" in the "en.lang" (as, for now, only the "en.lang" is used by the program). These files are in : "...\Steam\steamapps\common\Simrail\SimRail_Data\StreamingAssets\Locales\train-announcement" >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Translated by Google Translate : Z tego co wiem na razie komunikaty z kabiny słychać po otwarciu bocznych szyb kabiny. Ponadto nie jestem pewien, ale jeśli chcesz słyszeć swoje zapowiedzi pociągów po polsku, musisz umieścić zawartość swojego pliku „pl.lang” w „en.lang” (ponieważ na razie tylko „ en.lang” jest używany przez program). Te pliki znajdują się w: "...\Steam\steamapps\common\Simrail\SimRail_Data\StreamingAssets\Locales\train-announcement" Link to comment Share on other sites More sharing options...
adisuper Posted May 16, 2023 Share Posted May 16, 2023 Faktycznie słychać je po otwarciu okna w elektrowozie ale fajnie by było żeby było je słychać również na stacji a nie tylko gdy otwiera się okno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SuperBuster11 Posted May 17, 2023 Share Posted May 17, 2023 Dziś zagrałem na zmodyfikowanej trasie Katowice - Warszawa. Po wjechaniu w peron, było słychać zapowiedź pociągu jak przełączyłem się na zewnętrzną kamerę. Nie wiem jak w innych scenariuszach, może też już działa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
adisuper Posted May 17, 2023 Share Posted May 17, 2023 57 minut temu, SuperBuster11 napisał(a): Dziś zagrałem na zmodyfikowanej trasie Katowice - Warszawa. Po wjechaniu w peron, było słychać zapowiedź pociągu jak przełączyłem się na zewnętrzną kamerę. Nie wiem jak w innych scenariuszach, może też już działa? Zmodyfikowaną? Jak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
SuperBuster11 Posted May 17, 2023 Share Posted May 17, 2023 Podmienia się skład w pliku gry, działa to w trybie singleplayer. Jest do tego edytor, nazywa się TrainsCreatorForSimRail lub Pociągoinator 3000, ale nie pamiętam skąd go pobierałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crackhead Posted May 18, 2023 Share Posted May 18, 2023 (edited) Dzisiaj w multi słyszałem zapowiedzi na warszawskich stacjach. Możliwe, że tu patch coś naprawił. Edited May 18, 2023 by Crackhead literówka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
B4si0 Posted May 19, 2023 Author Share Posted May 19, 2023 (edited) Dobrze to słyszeć, aczkolwiek nie słyszałem do tej pory ani jednego komunikatu dotyczącego pociągu innego niż swojego, a i te są bardzo „losowe” i słyszane sporadycznie (niezależnie od kamery w kabinie / na zewnątrz). Fajnie byłoby to lekko usprawnić. Edited May 19, 2023 by B4si0 Adn Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ir.Ba. Posted May 19, 2023 Share Posted May 19, 2023 2 godziny temu, B4si0 napisał(a): aczkolwiek nie słyszałem do tej pory ani jednego komunikatu dotyczącego pociągu innego niż swojego Jak przyjedziesz pociągiem na większą stację typu Katowice i będziesz miał kilka minut do odjazdu to sobie wyjdź na peron, jeśli jakieś pociągi będą miały przyjazd to najpierw będzie zapowiedź. Wczoraj tak zrobiłem i usłyszałem kilka zapowiedzi innych pociągów, a nawet pani mówiła gdzie znajdują się wagony pierwszej klasy i drugiej klasy. Możesz też uchylić okno, też będziesz słyszał. Oczywiście możesz mieć pecha jak żaden pociąg w tym czasie nie będzie zbliżać się na stację, to nie usłyszysz nic. Pociąg który aktualnie wjeżdża był zapowiedziany wcześniej więc wiadomo że tej zapowiedzi nie będzie bo była wcześniej, ale przed odjazdem tego pociągu będzie informacja o odjeździe. Po ostatniej aktualizacji działają zapowiedzi i jest to fajnie zrobione, raz słyszałem informację nawet o opóźnionym pociągu który był rzeczywiście opóźniony i byłem mile zaskoczony, takie małe coś a cieszy. Widać że z biegiem czasu są te zapowiedzi coraz bardziej zróżnicowane i słyszymy coraz więcej informacji. Może na większych stacjach typu Katowice czy Warszawa można by było wprowadzić też po polskiej zapowiedzi angielską tak jak to ma miejsce na tych stacjach. Tam prawie cały czas coś mówią przez megafony, ale nie wiem czy nie było by za dużo chaosu wtedy. 1 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crackhead Posted May 19, 2023 Share Posted May 19, 2023 4 godziny temu, Ir.Ba. napisał(a): Jak przyjedziesz pociągiem na większą stację typu Katowice i będziesz miał kilka minut do odjazdu to sobie wyjdź na peron, jeśli jakieś pociągi będą miały przyjazd to najpierw będzie zapowiedź. Wczoraj tak zrobiłem i usłyszałem kilka zapowiedzi innych pociągów, a nawet pani mówiła gdzie znajdują się wagony pierwszej klasy i drugiej klasy. Możesz też uchylić okno, też będziesz słyszał. Oczywiście możesz mieć pecha jak żaden pociąg w tym czasie nie będzie zbliżać się na stację, to nie usłyszysz nic. Pociąg który aktualnie wjeżdża był zapowiedziany wcześniej więc wiadomo że tej zapowiedzi nie będzie bo była wcześniej, ale przed odjazdem tego pociągu będzie informacja o odjeździe. Po ostatniej aktualizacji działają zapowiedzi i jest to fajnie zrobione, raz słyszałem informację nawet o opóźnionym pociągu który był rzeczywiście opóźniony i byłem mile zaskoczony, takie małe coś a cieszy. Widać że z biegiem czasu są te zapowiedzi coraz bardziej zróżnicowane i słyszymy coraz więcej informacji. Może na większych stacjach typu Katowice czy Warszawa można by było wprowadzić też po polskiej zapowiedzi angielską tak jak to ma miejsce na tych stacjach. Tam prawie cały czas coś mówią przez megafony, ale nie wiem czy nie było by za dużo chaosu wtedy. To się zgadza, w multi ciężko dojechać na czas. U mnie to wyglądało tak, że po zatrzymaniu w peronach słyszałem tylko końcówkę "swojej" zapowiedzi. Ale wierzę na słowo, bo słychać że w tym temacie ruszyło coś w dobra stronę ☺️ Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIMRAIL Team inomushis Posted May 31, 2023 SIMRAIL Team Share Posted May 31, 2023 Obecnie słyszalne powinny być w trybie multiplayer: - zapowiedzi naszego pociągu - zapowiedzi innych pociągów - komunikaty o odjeździe pociągu, jeśli ph > 3 minut, - komunikaty o opóźnieniu pociągu (dlatego dyżurni - wpisujcie czas w EDR 😉) W związku z powyższym zamykam wątek. Gdybyście mieli dalsze uwagi - proszę otworzyć nowy i najlepiej wskazać na której stacji brakowało zapowiedzi, bo wyposażenie peronó jest odzwierciedlone zgodnie z zasobami PKP PLK, nie wszystkie najmniejsze przystanki posiadają nagłośnienie. 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts