Footz Posted February 17, 2023 Share Posted February 17, 2023 Witam. Temat przeniesiony z dyskusji do Błędów jako że chciałbym żeby ktoś z devów mnie uświadomił czy hamowanie Traxxem tak ma działać jak działa czy jest coś jeszcze do poprawy. Oryginalny temat: Chciałem się zapytać czy jest opcja wyłączenia w lokomotywie TRAXX hamowania elektrodynamicznego, tak aby hamować wyłącznie pneumatycznie. Zauważyłem że bardzo ciężko jest przejść z hamowania (nawet delikatnego) do ponownego nastawienia mocy, przez prąd hamowania elektrodynamicznego który bardzo powoli maleje do 0 po zluzowaniu. W dragonie nie zauważyłem tego procesu, i tam bardzo szybko można przejść z hamowania do jazdy pociągowej, podobnie z EU07 można szybko zluzować hamowanie. Nie wiem, i nie znam się ale czy TRAXX jest po prostu jeszcze niedopieszczony pod tym względem, czy tak się różni od np DRAGONA? Oglądałem niedawno na YT wideo o ciekawostkach z TRAXX'a, i jest tam przycisk na dźwigni hamowania, którym można wyłączyć hamowanie elektrodynamiczne, ale w grze ono nie działa. Są tez opcje na ekranie ustawień TRAXXa ale nie wiem co niektóre robią, albo czy w ogóle cokolwiek robią. Zdaję sobie sprawę że pociąg towarowy potrzebuje czasu żeby zluzować hamulce, ale jak hamuje tylko do 5% ciśnienia hamulców, następnie luzuje do 0% a prąd elektrodynamicznego hamowania nadal spada w żółwim tempie do 0, i dopiero po tym fakcie mogę zacząć się rozpędzać, to wydaje mi się to straszny lag. Zgłaszam to jako bug. Może ktoś jeździ z was na TRAXXie, albo ma znajomego co się zna, albo ktoryś z DEVów się wypowie że tak ma być albo ma nie być ale będzie poprawione 🙂 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIMRAIL Team GoppelPL Posted February 17, 2023 SIMRAIL Team Share Posted February 17, 2023 W Traxxie (jeżdżę na MS2) jest możliwość wyłączenia hamowania ED, ale aktualnie nie w SimRailu. Nie spotkałem się też, żeby ktoś tego używał w prawdziwej lokomotywie - przy zasilaniu DC i tak cały prąd idzie na rezystory hamowania, a nie do sieci jak "zagranico". Luzowanie naprawdę tyle trwa i trzeba się po prostu nauczyć, że blokada jazdy trwa tak długo. Zarówno do Traxxa, Elfa jak i siódemki jest pokaźna lista poprawek i usprawnień do wdrożenia, zapewne opcja wyłączenia hamowania ED będzie jedną z nich. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIMRAIL Team Królik Uszasty Posted February 17, 2023 SIMRAIL Team Share Posted February 17, 2023 Wyłączenie hamulca ED nic nie da - siła hamowania ED wynika z zadanego ciśnienia, które zawór rozrządczy wysłałby do cylindrów (ale nie jest wysyłane, bo działa ED i blokuje hamowanie na drodze pneumatycznej). Blokada jazdy puszcza, gdy ciśnienie to spadnie do 0.2 bar (czyli hamulec w pełni wyluzuje). Na screenshocie masz zaznaczone, że lokomotywa ma ustawiony hamulec na tryb hamowania G (towarowy). Nominalny czas luzowania hamulca z hamowania pełnego to 45-60 sekund, a z pierwszego stopnia to może być nawet ok. 15-20 sekund. 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Footz Posted February 18, 2023 Author Share Posted February 18, 2023 12 godzin temu, Królik Uszasty napisał(a): Wyłączenie hamulca ED nic nie da - siła hamowania ED wynika z zadanego ciśnienia, które zawór rozrządczy wysłałby do cylindrów (ale nie jest wysyłane, bo działa ED i blokuje hamowanie na drodze pneumatycznej). Blokada jazdy puszcza, gdy ciśnienie to spadnie do 0.2 bar (czyli hamulec w pełni wyluzuje). Na screenshocie masz zaznaczone, że lokomotywa ma ustawiony hamulec na tryb hamowania G (towarowy). Nominalny czas luzowania hamulca z hamowania pełnego to 45-60 sekund, a z pierwszego stopnia to może być nawet ok. 15-20 sekund. Dzieki wszystkim za odpowiedz i uswiadomienie. Wyglada ze Dragon jest o wiele bardziej elastyczny jezeli chodzi o hamowanie/rozpedzanie towarow, a z Traxxem bedzie trzeba stapac na paluszkach podczas hamowania inaczej zablokuje sklad na 15-20 sekund na rozjazdach 😐 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ir.Ba. Posted February 18, 2023 Share Posted February 18, 2023 9 minut temu, Footz napisał(a): Wyglada ze Dragon jest o wiele bardziej elastyczny jezeli chodzi o hamowanie/rozpedzanie towarow, a z Traxxem bedzie trzeba stapac na paluszkach podczas hamowania inaczej zablokuje sklad na 15-20 sekund na rozjazdach 😐 Kwestia wprawy Footz, jeszcze mi się nie zdarzyło, idzie to opanować do perfekcji https://media3.giphy.com/media/B2vBunhgt9Pc4/200.gif 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIMRAIL Team Królik Uszasty Posted February 18, 2023 SIMRAIL Team Share Posted February 18, 2023 Dragon działa dokładnie tak samo - najprawdopodobniej spawnuje się z hamulcem w trybie P - możesz też sobie przełączyć tryb hamowania na P w TRAXXie z komputera. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
MavPL Posted February 18, 2023 Share Posted February 18, 2023 (edited) 5 godzin temu, Królik Uszasty napisał(a): Dragon działa dokładnie tak samo W Dragonie jest to rozwiązane troszeczkę inaczej, ponieważ przykładowo trzykrotne naciśnięcie klawisza Num3 przełącza hamowanie (od zera) z ED na pierwszy stopień pneumatycznego, a w TRAXXXie od razu łapie nagłe. Edited February 18, 2023 by MavPL Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dez Posted February 18, 2023 Share Posted February 18, 2023 8 hours ago, Footz said: Dzieki wszystkim za odpowiedz i uswiadomienie. Wyglada ze Dragon jest o wiele bardziej elastyczny jezeli chodzi o hamowanie/rozpedzanie towarow, a z Traxxem bedzie trzeba stapac na paluszkach podczas hamowania inaczej zablokuje sklad na 15-20 sekund na rozjazdach 😐 To jest kwestia przyzwyczajenia, zauważyłem że Traxxem lepiej się steruje bez ustawienia tempomatu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Footz Posted February 18, 2023 Author Share Posted February 18, 2023 8 godzin temu, Królik Uszasty napisał(a): Dragon działa dokładnie tak samo - najprawdopodobniej spawnuje się z hamulcem w trybie P - możesz też sobie przełączyć tryb hamowania na P w TRAXXie z komputera. Napewno to sprawdzę. Dzieki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Footz Posted February 18, 2023 Author Share Posted February 18, 2023 1 godzinę temu, Dez napisał(a): To jest kwestia przyzwyczajenia, zauważyłem że Traxxem lepiej się steruje bez ustawienia tempomatu. Nigdy w traxxie nawet tempomatu nie uzywalem 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts