okles92 Posted December 29, 2022 Share Posted December 29, 2022 Hej, w train simie podoba mi się kamera ukryta pod klawiszem 9, dzięki której możemy sobie 'latać' po scenerii. Czy nie byłoby opcji dodania tej, lub innych, dodatkowych kamer do Simraila? Pozdrawiam, Łukasz 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIMRAIL Team Stele Posted December 30, 2022 SIMRAIL Team Share Posted December 30, 2022 Freefly jest specjalnie zablokowany, a zasięg chodzenia od pojazdu ograniczony, by nie dało się dojść na koniec mapy. Tam i tak nic nie ma. Kilometr proceduralnych zabudowań. Trochę więcej danych wysokościowych i przepaść. Dodatkowo pojazd/posterunek gracza i kamera powinny być blisko siebie, by system środkowania mapy i odładowywania miniętych terenów mógł działać poprawnie. 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
okles92 Posted December 30, 2022 Author Share Posted December 30, 2022 Rozumiem, dziękuję ;). Link to comment Share on other sites More sharing options...
PeVoo Posted December 30, 2022 Share Posted December 30, 2022 Ale jednak w TSW możesz wcisnąć 9 i pochodzić kamerą wzdłuż torów (bardzo mało w bok) i nie jest to wychodzenie z pociągu tylko cały czas możesz go sterować z klawiatury lub pada będąc 3km dalej. To jest tylko kamera, a nie wysiadanie. W SimRail jest to tak jakby "wysiadanie" z pociągu (nie możesz sterować), które to wysiadanie jest zablokowane kiedy jedziesz, co mi się osobiście mocno nie podoba. A potem znowu "wsiadasz" (teleportacyjnie) klawiszem 1. Wolałbym wyraźne rozróżnienie między wysiadaniem i chodzeniem po kartoflach, a tylko włączaniem kamery zewnętrznej typu statycznego, np. żeby zobaczyć jak twój pociąg nadjeżdża w fajnym miejscu (i ew. zrobić zdjęcie) lub żeby śmignąć 3 km wzdłuż torów i zobaczyć co blokuje twój semafor. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomnord15 Posted January 14, 2023 Share Posted January 14, 2023 Jednak bardzo przydałaby się zarówno w trybie jednoosobowym jak i wieloosobowym swobodna kamera. Choćby do sprawdzenia co nam blokuje jazdę. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chamski Dowcip Posted January 16, 2023 Share Posted January 16, 2023 (edited) Dokładnie podpinam się pod główny post i to nie chodzi tylko o kolej mazowieckiecką a też o kolej śląska, wiem że któryś z serwerów ma tryb piaskownicy jak to rozumieć przecież powinno to działać na zasadzie jedź do celu a następnie udaj się z powrotem na zasadzie podróż z Katowic do Zawiercia i znów do Katowic, uważam że było by to bardziej ciekawsze niż jazda do stacji gdzie kończy się scenariusz. Prosze mi odpowiedzieć czy tak mają wyglądać zagrania online bo ja nie sądzę i myślę że jako autorzy mapy wezmą to pod uwagę. Pozdrawiam serdecznie I nw dlaczego mój post zostal tu dodany, chodziło mi o post Koleje Mazowieckie. Edited January 16, 2023 by Łukasz Woszczyk Dodany na inny dział z nie wiadomo jakich przyczyn. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek_Smok Posted January 27, 2023 Share Posted January 27, 2023 Wiadomo, że im dalej od torów to teren jest bardziej symboliczny. Niemniej czasem ma się ochotę "pozwiedzać". Myślę, że ten aspekt podobnie działa jak np. we Flight Simulator Microsoftu. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts