Jump to content

Recommended Posts

Posted

Nie mogę załączyć szyny zbiorczej pociągu w Traxx, do przełączników PZB/LZB przydało by się dopisać jeszcze SHP, w końcu taką funkcje też pełni. W rzeczywistości do kasowania SHP jest konieczność użycia właśnie tego przełącznika a nie pedału. Poza tym sam pedał powinien działać odwrotnie tzn. być cały czas wciśnięty, a po wciśnięciu spacji unieść się na chwile. Pisze o tym raz jeszcze bo wcześniej chyba nie został mój post zauważony (jeszcze za Prologu).

• SIMRAIL Team
Posted

Przy sterowaniu myszą nie trzeba zbijać hebelkiem PZB? Chciałem to rozbić na dwa klawisze, ale nie przeszło jako zbyt skomplikowane. W pendolinie myszą trzeba uderzać w odpowiedni zbijak. Z klawiatury zbija oba na raz. Tu powinno być tak samo.
Odwrócić pedał nie problem. Tak jak kiedyś w Maszynie zrobiliśmy. Czuwaka pasywnego przy sterowaniu z klawiatury nie będzie, bo to nieużywalne.

Etykiety są z instrukcji producenta. Jeśli spacja będzie zbijać hebelek, to chyba nie ma potrzeby ich unifikować pod Polskę.

Posted (edited)

Puki co to w SimRailu jest tak że wciśniecie pedału zbija SHP a powinno tylko Czuwaka wiec trzeba się tego pozbyć i dodać animacje przełącznika pod Spacją i było by OK.

Edited by SM41
  • I agree 1
  • SIMRAIL Team
Posted

Szyna była włączona domyślnie. Poprawiłem zachowanie guzika, lampkę i ikonkę, bo nic tam nie działało jak powinno. Lampka/ikonka świeci gdy szyna jest rozłączona. Guzik zmienia stan stycznika i jest niestabilny. Jeszcze kwestia, czy rozłączenie WSa powinno resetować pamięć stycznika? W instrukcji nic o tym nie widzę. Teraz jeśli rozłączymy szynę, rozłączymy WS, załączymy WS, to szyna zostaje rozłączona i musimy klikać guzik.
Rozdzielenie SHP na hebelek i czuwaka na pedał było. Wymagało kliknięcia dobrego przełącznika myszą. Spacja ruszała oba. Odwróciłem animację pedału. Czy coś tam jeszcze było nie tak i źle zrozumiałem o co chodzi?

Posted

Nie, chyba jest wszystko dobrze. Sprawdź jeszcze Pendolino bo tam chyba też trzeba odwrócić pedał.

• Thanks 1
  • SIMRAIL Team
Posted

Odwrócone w pendolinie. Ale jak to tam działa, skoro jest również czuwak aktywny na grzybku pod prawą łapą? @SM41

Posted

Kurcze dobre pytanie ale chyba tak że albo trzymasz pedał i co jakiś czas puszczasz albo w ogóle nie trzymasz pedału tylko klikasz przycisk a w takim przypadku trzeba by przerobić na to co było 😅 już wertuje instrukcje do Pendolino i jak tylko coś znajdę to dam znać.

Posted

Jedne co znalazłem to to że przycisk jest aktywny tylko w Polsce i Czechach a pedał we wszystkich krajach. Ale teraz sobie myślę że jak maszynista siedzi w fotelu to ciężko nie trzymać nóg na pedale wiec myślę że trzymają a gdy rozlegnie się sygnał można go skasować przyciskiem, zresztą podobnie jest w Traxx tam też masz przyciski z boku kabiny.

Posted

Ed250 powinien działać tak samo jak inne, trzeba cały czas trzymać nogę na pedale, ma timer, który zaczyna grać dźwięk na końcu, trzeba całkowicie podnieść nogę z pedału i natychmiast nacisnąć go ponownie, aby zresetować alarm i uniknąć uruchomienia hamulca awaryjnego, "reset" odbywa się za pośrednictwem pedału, w każdym razie nie można podnieść nogi z pedału bez sygnału ostrzegawczego tuż po

• I agree 1
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy