czubone Posted January 6, 2023 Share Posted January 6, 2023 (edited) W godzinach popołudniowych środowisko symulatora jest zbyt jasne. Widać to w szczególności wewnątrz kabiny, z kolei w widoku z zewnętrznej kamery jasność jest nieco niższa i wygląda to bardziej naturalnie. Edited January 6, 2023 by czubone 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
K4smo Posted May 29, 2023 Share Posted May 29, 2023 bump Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ir.Ba. Posted May 29, 2023 Share Posted May 29, 2023 (edited) W dniu 6.01.2023 o 23:48, czubone napisał(a): Widać to w szczególności wewnątrz kabiny, z kolei w widoku z zewnętrznej kamery jasność jest nieco niższa i wygląda to bardziej naturalnie. To raczej nie chodzi o zmianę jasności, bo jeśli zmniejszy się jasność, to i tak różnica pomiędzy wewnątrz a zewnątrz pozostanie. Czy raczej chodzi Ci o to aby zniwelować różnicę pomiędzy wewnątrz a wewnątrz kabiny? No bo jeśli obniży się jasność aby z kabiny było widać troszkę ciemniej to po wyjściu z kabiny na zewnątrz też będzie ciemniej i wtedy znowu na zewnątrz będzie za ciemno, to raczej chodzi Ci aby zniwelować tą różnicę. Wiemy też że SimRail planuje w niedalekiej przyszłości dodać eksperymentalną funkcję (ze względu na wydajność) o nazwie Screen Space Global Illumination, która oblicza odbicia światła w scenie między obiektami, co daje efekt wypełnienia sceny światłem. Po wprowadzeniu tej funkcji też pewnie się coś zmieni, ale mogę potwierdzić, że jest zbyt duża różnica w widoku pomiędzy wewnątrz a zewnątrz kabiny. Może ktoś się odniesie do tego czy jest taka możliwość aby to zniwelować, też jestem ciekaw. Edited May 29, 2023 by Ir.Ba. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pasiur Posted May 29, 2023 Share Posted May 29, 2023 Na ten moment polecam https://reshade.me i użycie opcji HDR. Jak na razie nie ma nic innego do zniwelowania jasności w kabinie. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikel10k Posted May 29, 2023 Share Posted May 29, 2023 4 godziny temu, Pasiur napisał(a): Na ten moment polecam https://reshade.me i użycie opcji HDR. Jak na razie nie ma nic innego do zniwelowania jasności w kabinie. a której paczki lub paczek używasz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pasiur Posted May 30, 2023 Share Posted May 30, 2023 16 godzin temu, mikel10k napisał(a): a której paczki lub paczek używasz? Używam tylko HDR. Nie używa żadnej paczki. Po włączeniu SimRail naciskasz na klawiaturze "home" i w reshade-wyszukiwarce, wpisujesz HDR. Zaznaczasz i tyle. Na dole masz suwak do dostosowania wg swoich upodobań. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pasiur Posted May 30, 2023 Share Posted May 30, 2023 Na forum w dziale "Zawartość od społeczności" jest najnowszy plik do Reshader. Według mnie jest super, trzeba tylko odznaczyć górny Technicolor. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now