Jump to content

Recommended Posts

Posted

Czy uwa偶acie 偶e gra powinna by膰 ta艅sza dla aktywnych tester贸w aktywnie zg艂aszaj膮cych b艂臋dy. Lub wyr贸偶nienie w jakiej艣 innej formie?

聽聽

• Like 1
  • I disagree 1
Posted

Uwa偶am, 偶e powinna by膰 jaka艣 spoko odznaka, aczkolwiek bez rabatu. Pieni膮dze to niestety rzeczy, kt贸ra nap臋dza w obecnym 艣wiecie wszystko. Patrz膮c na to jak wiele os贸b wzi臋艂o udzia艂 w playtestach by艂aby to do艣膰 du偶a suma, kt贸r膮 deweloperzy by stracili (a pami臋tajmy, 偶e swoje we藕mie Steam i swoje we藕mie wydawca).聽

• I agree 21
Posted

Rabatu nie potrzebujemy, ale mo偶e jakie艣 specjalne malowanie, dost臋p do pojazdu albo awatar w specjalnym umundurowaniu? 馃檪

• Like 3
  • I agree 2
Posted

By艂em strasznie ciekaw czego playtesterzy oczekuj膮 w zamian za zg艂aszanie b艂臋d贸w. Mi osobi艣cie podoba si臋 opcja odznaki i specjalnego malowania聽

• Like 1
Posted

Te偶 jestem zdania, 偶e odznaka czy jakie艣 fajne malowanie wystarczy. 馃檪聽Osobi艣cie wol臋 zap艂aci膰 uczciw膮, pe艂n膮 cen臋 za produkt, kt贸ry b臋dzie w dalszym ci膮gu rozwijany a dzi臋ki testom, b臋dzie zawiera艂 na starcie mniej b艂臋d贸w.聽

Posted

Mo偶e po prosty by zaliczyli zdobyte do艣wiadczenie i tyle. Bo jednak miesi膮c gry to sporo kilometr贸w, sporo poci膮g贸w odprawionych.

Dlaczego mamy zaczyna膰 od 0. A to stosunkowo niewiele w sumie.

Posted
37 minut temu, dammul napisa艂(a):

Mo偶e po prosty by zaliczyli zdobyte do艣wiadczenie i tyle. Bo jednak miesi膮c gry to sporo kilometr贸w, sporo poci膮g贸w odprawionych.

Dlaczego mamy zaczyna膰 od 0. A to stosunkowo niewiele w sumie.

Testujemy, oczywistym jest, 偶e po tym okresie do艣wiadczenie powinno by膰 wyzerowane. Tak jest chocia偶by w przypadku produkcji MMO i betatest贸w / alphatest贸w.聽

Posted
1 godzin臋 temu, Szczepan napisa艂(a):

By艂em strasznie ciekaw czego playtesterzy oczekuj膮 w zamian za zg艂aszanie b艂臋d贸w.

Ja w zamian za zg艂aszanie b艂臋d贸w oczekuj臋 popraw臋 i udanego produktu na premier臋...

• Like 3
  • I agree 7
Posted

Jedyne czego bym wymaga艂, to wprowadzenie w szczeg贸艂y dotycz膮ce premiery symulatora i ewentualnego pre-ordera je艣li takowy nast膮pi. Interesuj膮 mnie informacje dotycz膮ce dost臋pnego taboru, tras, rozk艂ad贸w, plan贸w na rozwijanie projektu, plan贸w dzia艂ania wobec symulatora. Informacji, czy uda si臋 uzyska膰 licencj臋 PKP Intercity S.A. do ukazania ich logo w grze (co bardzo ucieszy艂oby oko, gdy偶 te wagony i ED250 bez tego nie maj膮 duszy wed艂ug mnie), czy b臋d膮 wprowadzane jakie艣 nowe maszyny typu np. Flirt, Impuls, nowe wagony FPS, EP Olkolu itd. Jakie艣 konkretne informacje, kt贸re nie tylko maj膮 by膰 w planach, ale przede wszystkim s膮 w trakcie prac. Za szczero艣膰 jestem sk艂onny zap艂aci膰 wszelkie pieni膮dze. Ale nie zapomnijmy, 偶e czekamy na uwielbianego przez wielu - Systemu Skarg i Za偶ale艅 馃槃

• Like 2
  • I agree 8
Posted

W艂a艣nie z t膮 szczero艣ci膮 i transparentno艣ci膮 tu jest ci臋偶ko... Nie mamy bladego poj臋cia co b臋dzie wydane za par臋 dni, czyli w zasadzie (je艣li to si臋 nie zmieni) b臋dziemy kupowa膰 kota w worku. My艣l臋, 偶e zesp贸艂 SimRail m贸g艂by naprawd臋 bardzo du偶o si臋 nauczy膰 gdyby tylko przeczytali chocia偶 ten ostatni Update (wpis na Steam) pod Derail Valley, komentarze ludzi do niego oraz spos贸b reakcji tw贸rc贸w na te komentarze - w szczeg贸lno艣ci na negatywne (kt贸rych du偶o to tam raczej nie by艂o!). Tamten zesp贸艂 ma obcykan膮 komunikacj臋 na perfect, zreszt膮 strategi臋 te偶. Oni tam WSZYSTKO komunikuj膮, a jak kto艣 ma w膮ty, to mu cierpliwie t艂umacz膮 dlaczego si臋 myli - i mnie ich t艂umaczenia zawsze przekonuj膮. Ludzie wiedz膮 dok艂adnie na czym stoj膮, co b臋dzie, a co na pewno nie b臋dzie w przysz艂o艣ci, wi臋c naprawd臋 ma艂o kto tam si臋 pluje, mimo 偶e op贸藕nienia to maj膮 ju偶 kilka lat. Szczero艣膰 i szacunek do klienta jednak pop艂aca.

Z drugiej strony, nie wiem czy to na moj膮 sugesti臋 (艣miem w膮tpi膰) czy w z g贸ry zaplanowanej tajemnicy, ale SimRail na Steam w艂a艣nie zmieni艂 si臋 we "Wczesny dost臋p" (od 13go) jak DV, tak jak to sugerowa艂em w obecnej trudnej sytuacji. Obstawiam, 偶e marketingowcy chcieli na nas wybada膰, czy 艂ykniemy to co jest teraz jako pe艂nowarto艣ciow膮 gr臋, st膮d te偶 ankieta dla nas czy kupimy po testach - dlatego nie mogli nam powiedzie膰, 偶e to b臋dzie Wczesny dost臋p, albo ta decyzja ostatecznie dopiero zapad艂a po wst臋pnych wynikach ankiety i analizie forum. Z jednej strony jest to zrozumia艂e podej艣cie, ale z drugiej jednak wol臋 gr臋 w otwarte karty tak jak robi to dru偶yna od DV. Kiedy nie ma sekret贸w, wtedy nie ma rozczarowa艅. Nie ma tak偶e hejt贸w (prawie, bo oczywi艣cie zawsze kto艣 si臋 znajdzie, kogo NIC nie przekona - ale jak tw贸rcy takiego wyja艣niaj膮 mu wszystko rzetelnie, to te jego hejty nie powoduj膮 szk贸d wizerunkowych, jak np. hejty pod tre艣ciami TSW).

Przyk艂adowo tutaj kto艣 ich hejtowa艂 za brak multiplayer w DV i prosz臋 jaka szczera odpowied藕:

image.png.cf7400df1cc375ab5fda5d2beb46c905.png

A jak reaguj膮 pozostali na to?

image.png.0cc67366057b4d776767dee2505333bf.png

(Oczywi艣cie u nas sprawa wygl膮da nieco inaczej, bo mamy dy偶urnych ruchu)
Opinie opiniami, ale niech to ostatnie powy偶ej stanie si臋 przy okazji ostrze偶eniem dla wszystkich!

Moim zdaniem r贸wnie偶 dobry Single Player jest wa偶niejszy ni偶 Multi. Taki, z kt贸rego mo偶na si臋 du偶o nauczy膰, mie膰 ciekawe scenariusze, nie czeka膰 godzinami na czerwonych 艣wiat艂ach itp, a na ko艅cu si臋 w praktyce sprawdzi膰 z wiedzy i umiej臋tno艣ci i mie膰 to opunktowane. Dla mnie osobi艣cie we wszystkich grach tego typu brakuje np. nacisku na tak proste rzeczy jak nauka sk膮d w og贸le wiedzie膰 jak jecha膰 偶eby zd膮偶y膰 si臋 zatrzyma膰 przed czerwonym albo zd膮偶y膰 zwolni膰 PRZED ograniczeniem pr臋dko艣ci a nie po. W TSW2 puszczali ci臋 do poci膮gu 300km/h po oblodzonych torach, nie wspominaj膮c nawet o istnieniu takich system贸w jak LZB (偶e o AFB i PZB nie wspomn臋), a ja si臋 dziwi艂em, 偶e wypatruj膮c 偶贸艂tego i hamuj膮c z ca艂ej si艂y nie mog臋 zd膮偶y膰 si臋 zatrzyma膰 przed czerwonym (co powoduje zawalenie ca艂ej misji!). Rozumiecie o co chodzi. Takich rzeczy s膮 setki do nauki i to wszystko mog艂oby by膰 zaszyte zar贸wno w tutorialach, jak i w samych misjach. Nie ka偶dy ma si艂臋 wygrzebywa膰 po internetach i studiowa膰 jakie艣 tajne obszerne instrukcje kolejowe w obcych j臋zykach, w dodatku napisane j臋zykiem technicznym. Dla mnie np. taki b艂膮d jak jest w tutorialu EU07, 偶e ka偶e jecha膰 40km/h a potem nagle nalicza kary bo nie jedziesz 20km/h jest BARDZO powa偶ny, bo ja w艂a艣nie tego pr贸buj臋 si臋 nauczy膰 - na jakim sygnale ile mo偶na jecha膰. (A znaj膮c podej艣cie programist贸w wiem, 偶e oni na to lej膮 bo to najmniej istotne dla nich jest.) A wyobra藕cie sobie zagranicznych, dla kt贸rych nie istnieje nawet instrukcja po angielsku, bo te realne kolejowe s膮 wszystkie po polsku. Sk膮d oni maj膮 wiedzie膰 co Wy im wypisujecie, jakie艣 "S1", "S3" (jakby nie mo偶na by艂o powiedzie膰 normalnie "czerwone"), dziwne semafory z kolorowymi kreskami, kt贸rych chyba nie ma nigdzie indziej na 艣wiecie itd. Jak oni maj膮 si臋 tego nauczy膰 bez tutoriali? Moim zdaniem trzeba obra膰 1 z 2 kierunk贸w: albo 1. Edukacja + Rozrywka (czyli doda膰 pe艂no tutoriali i ciekawych misji), albo 2. "Test z wiedzy tajemnej" - i wtedy mo偶na wi臋kszo艣膰 tutoriali pomin膮膰, ale trzeba doda膰 punktowanie za wszystkie mo偶liwe rzeczy, kt贸re powinny b膮d藕 nie powinny by膰 robione przez maszynist臋/dy偶urnego (i skierowa膰 tak膮 gr臋 dla fanatyk贸w polskiej kolei oraz os贸b zdaj膮cych egzaminy z tego, kt贸rych niestety b臋dzie znacznie mniej ni偶 ludzi, kt贸rzy po prostu chc膮 kolejnego train sima i/lub polskimi poci膮gami poje藕dzi膰, bo s膮 ju偶 obkupieni w poci膮gi z wielu r贸偶nych kraj贸w, ale te polskie poci膮gi i semafory s膮 unikalne).

Tak wrzucam dla przemy艣le艅, nie dla hejtu. Mam nadziej臋, 偶e jest to wystarczaj膮co konstruktywne i zainspiruje to kogo trzeba do tego co trzeba. Dzi臋ki i pozdrawiam.

• I agree 6
Posted
3 godziny temu, PeVoo napisa艂(a):

Z drugiej strony, nie wiem czy to na moj膮 sugesti臋 (艣miem w膮tpi膰) czy w z g贸ry zaplanowanej tajemnicy, ale SimRail na Steam w艂a艣nie zmieni艂 si臋 we "Wczesny dost臋p" (od 13go) jak DV, tak jak to sugerowa艂em w obecnej trudnej sytuacji. Obstawiam, 偶e marketingowcy chcieli na nas wybada膰, czy 艂ykniemy to co jest teraz jako pe艂nowarto艣ciow膮 gr臋, st膮d te偶 ankieta dla nas czy kupimy po testach - dlatego nie mogli nam powiedzie膰, 偶e to b臋dzie Wczesny dost臋p, albo ta decyzja ostatecznie dopiero zapad艂a po wst臋pnych wynikach ankiety i analizie forum.聽

To, 偶e gra b臋dzie na pocz膮tku w wersji wczesnego dost臋pu wiemy ju偶 od prawie 4 miesi臋cy - od live SimRail, gdzie by艂a to pierwsza rzecz kt贸r膮 powiedzieli.聽

15 godzin temu, Quentis napisa艂(a):

Jedyne czego bym wymaga艂, to wprowadzenie w szczeg贸艂y dotycz膮ce premiery symulatora i ewentualnego pre-ordera je艣li takowy nast膮pi. Interesuj膮 mnie informacje dotycz膮ce dost臋pnego taboru, tras, rozk艂ad贸w, plan贸w na rozwijanie projektu, plan贸w dzia艂ania wobec symulatora.

Na wiele tych pyta艅 r贸wnie偶 mia艂a miejsce odpowied藕 podczas live dev'贸w.聽

Polecam si臋 zapozna膰, poniewa偶 ch艂opacy do艣膰 du偶o rzeczy tam wyt艂umaczyli. Fakt nie ka偶dy to widzia艂, ale du偶o rzeczy by艂o powiedziane, a kt贸re do艣膰 cz臋sto si臋 przewijaj膮 przez forum, jakby by艂y jakim艣 spiskiem czy tajemnic膮.聽

聽Ch艂opacy te偶 na bie偶膮co staraj膮 si臋 odpowiada膰 na wiele pyta艅 na czacie m.in. o trasy itp.聽

• Like 6
Posted (edited)
4 godziny temu, Robbie Louda napisa艂(a):

To, 偶e gra b臋dzie na pocz膮tku w wersji wczesnego dost臋pu wiemy ju偶 od prawie 4 miesi臋cy - od live SimRail, gdzie by艂a to pierwsza rzecz kt贸r膮 powiedzieli.聽

Na wiele tych pyta艅 r贸wnie偶 mia艂a miejsce odpowied藕 podczas live dev'贸w.聽

Polecam si臋 zapozna膰, poniewa偶 ch艂opacy do艣膰 du偶o rzeczy tam wyt艂umaczyli. Fakt nie ka偶dy to widzia艂, ale du偶o rzeczy by艂o powiedziane, a kt贸re do艣膰 cz臋sto si臋 przewijaj膮 przez forum, jakby by艂y jakim艣 spiskiem czy tajemnic膮.聽

Ch艂opacy te偶 na bie偶膮co staraj膮 si臋 odpowiada膰 na wiele pyta艅 na czacie m.in. o trasy itp.聽

Jasne, wierz臋 Ci na s艂owo, zapewne wszystko to by艂o m贸wione.

Ale powiedz mi: czemu ja b臋d膮c beta testerem i buszuj膮c po tym forum do艣膰 d艂ugo nadal tego wszystkiego nie wiem? Czemu 偶eby si臋 tego dowiedzie膰 musz臋 by膰 odsy艂any do jakiego艣 starego p贸艂toragodzinnego filmu live na jutubie? Na pewno to ja nie odrobi艂em swojej pracy domowej? Czy mo偶e tak podstawowe fakty to jednak powinny by膰 zebrane w jakim艣 FAQ tutaj, albo w jakim艣 opisie gry/update'a na Steam czy cokolwiek? Co je艣li kto艣 odkry艂 gr臋 dopiero teraz? Ma ogl膮da膰 wszystkie p贸艂toragodzinne live'y z ostatnich x lat 偶eby si臋 dowiedzie膰 co wtedy tw贸rcy my艣leli, 偶e b臋dzie, zanim kupi? Pomy艣lcie czasem o innych, kt贸rzy nie s膮 w Waszych butach. Wyobra藕 sobie, 偶e odkrywasz jak膮艣 now膮 Serbsk膮 gr臋 - b臋dziesz tam szuka艂 ich niszowego kana艂u i ogl膮da艂 live'y? Czemu nie mo偶na frontem do klienta, ludziom u艂atwi膰 偶ycia? Przecie偶 to si臋 bezpo艣rednio prze艂o偶y na zwi臋kszon膮 sprzeda偶.

Edited by PeVoo
  • I agree 5
Posted
23 godziny temu, PeVoo napisa艂(a):

Jasne, wierz臋 Ci na s艂owo, zapewne wszystko to by艂o m贸wione.

Ale powiedz mi: czemu ja b臋d膮c beta testerem i buszuj膮c po tym forum do艣膰 d艂ugo nadal tego wszystkiego nie wiem? [...]

Po mojemu zesp贸艂 programist贸w jest tak zaanga偶owany, czytaj: zapracowany, 偶e nie maj膮 ju偶 si艂/mo偶liwo艣ci/determinacji (niepotrzebne skre艣li膰) na anga偶owanie si臋 w aktywne Q&A. Wiem jak to wygl膮da z naszej perspektywy ale i potrafi臋 zrozumie膰 tamt膮 perspektyw臋. Jest deadline, na g艂owie dziesi膮tki rzeczy do ogarni臋cia, mo偶e r贸偶nica zda艅 w zespole, napi臋ty albo rozwalony bud偶et, a gdzie codzienno艣膰, 偶ycie, rodzina etc. Ta gra przeciera pewien szlak, jak wiemy, zawsze rodzime produkcje by艂y krok za konkurencj膮, od takiego MSTS na zachodzie i dosowego Mechanika u nas. A tu pojawia si臋 szansa namieszania i wyforsowania si臋 na czo艂贸wk臋, wi臋c dochodzi odpowiedzialno艣膰. Trzymam kciuki i my艣l臋 偶e na tym etapie musimy po prostu wybacza膰 takie rzeczy, w imi臋 wi臋kszej sprawy.

• Like 5
  • Thanks 2
  • I agree 6
Posted (edited)

G艂贸wnie, bazuj膮c na obecnym do艣wiadczeniu z grami (Cyberpunk, Elite Dangerous, etc.), to z dat膮 wydania gry 艣rednio si臋 gra聽馃槈

Dobrze, 偶e wyje偶d偶am 15-go stycznia i jak wr贸c臋 mo偶e b臋dzie pacz. Oczywi艣cie 13-go zagram, ale bez jakich艣 wi臋kszych oczekiwa艅 i przyznam 偶e bardzo licz臋 na regularne poprawki i usprawnienia聽馃榿

Devsy - niech moc b臋dzie z Wami !聽

Edited by Kethrax
  • Like 1
  • SIMRAIL Team
Posted
W dniu 4.01.2023 o 15:56, PeVoo napisa艂(a):

W艂a艣nie z t膮 szczero艣ci膮 i transparentno艣ci膮 tu jest ci臋偶ko... Nie mamy bladego poj臋cia co b臋dzie wydane za par臋 dni, czyli w zasadzie (je艣li to si臋 nie zmieni) b臋dziemy kupowa膰 kota w worku.

Wszystko jest szczeg贸艂owo opisane na Steam - co b臋dzie zawiera艂a wersja Early Access, czym b臋dzie r贸偶ni艂a si臋 od pe艂nej wersji. Odno艣nie zmian (np. graficznych) wzgl臋dem playtest'u - nie chcemy wszystkiego zdradza膰 "z g贸ry". Uwa偶amy, 偶e i tak bardzo du偶o udost臋pnili艣my w modelu free-to-play wzgl臋dem konkurencyjnych produkcji, dziel膮c si臋 gr膮 na r贸偶nych etapach jej powstawania (przypominam DEMO - PROLOG - PLAYTEST), ka偶dy ma szans臋 oceni膰 sam, "czy gra jest warta 艣wieczki".聽馃檪

image.png.012fa2edcbb3dad1e6ecdf3dd5ee1bc0.png

• Like 2
  • I agree 6
Posted

Ano rzeczywi艣cie jest par臋 fakt贸w tam teraz, zwracam honor. Od jak dawna to tam jest, bo jako艣 wcze艣niej nie zauwa偶y艂em? Pewnie od kilku dni, odk膮d pojawi艂 si臋 "Wczesny dost臋p", bo inaczej by przecie偶 nie by艂o tej cz臋艣ci "Gra z wczesnym dost臋pem" na Steamie (czyli sekcji opisu szczeg贸艂贸w tego dost臋pu). No to przynajmniej nowi nie b臋d膮 pozostawieni sami sobie teraz, bardzo dobrze. Ja nie zauwa偶y艂em, bo ju偶 raz przecie偶 ogl膮da艂em t臋 stron臋 dok艂adnie kiedy艣, wi臋c nie spodziewa艂em si臋 niczego wi臋cej dowiedzie膰 (ciekawe ile ludzi wpadnie w tak膮 pu艂apk臋).

Ale przyda艂oby si臋 ju偶 przy pe艂nej wersji robi膰 jakie艣 艂adne posty o aktualizacjach, ze screenami, tak jak w DV. My艣l臋, 偶e kto艣 (nie programista) do tego powinien zosta膰 wyznaczony. I generalnie do komunikacji, kto艣 to powinien ogarnia膰 profesjonalnie i z sercem.

Martwi mnie za to ten punkt, 偶e po wczesnym dost臋pie nie b臋dzie cena zwi臋kszona, bo to spowoduje 2 rzeczy:
1.聽brak motywacji kupuj膮cych do wcze艣niejszego zakupu za ni偶sz膮 cen臋 (kosztem ryzyka, 偶e obiecany dalszy update nigdy nie nast膮pi)
2. brak motywacji zespo艂u do tyrania nad update'ami, bo ich praca nie b臋dzie ju偶 znacz膮co zwi臋ksza膰 strumienia przychod贸w.
Dodatkowo wygl膮da to troch臋 tak jakby nie by艂o to planowane od pocz膮tku, tylko wdro偶one jako wyj艣cie awaryjne na zawalony deadline, bo ch臋ci wypuszczenia wczesnego dost臋pu za p贸艂 ceny nigdy nie by艂o, tylko by艂 plan odpali膰 gotowy wypas, zaskoczy膰 nim rynek i zbiera膰 偶niwa (dlatego te偶 ten wczesny dost臋p jest tak kr贸tki, aby po艣lizg nadrobi膰). Nie m贸wi臋, 偶e tak jest, ale tak to troch臋 wygl膮da jak dla mnie.聽Dlatego pewnie cena b臋dzie solidna... Oby tylko nie spowodowa艂a ona lamentu wkurzonych jutuber贸w, kt贸rzy "zap艂acili jak za pe艂ny produkt, a co chwil臋 co艣 si臋 krzaczy i brakuje". Mo偶e trzeba kogo艣 na pe艂en etat da膰 偶eby uspokaja艂 ludzi po starcie i cierpliwie t艂umaczy艂 馃槢馃槈

W ka偶dym razie powodzenia!

Posted
1 hour ago, Pablox11 said:

Przeniesienie do艣wiadczenia i km przejechanych wydarze艅 bo by艂o przez nagrod膮.

Jestem jak najbardziej za tylko np moje pkt doswiadczenia zostaly wyzerowane

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy