Jump to content

Pozorne pomijanie stacji (EN76 / EN96)-wysunięty stopień.

Recommended Posts

Posted

Witam administratorów.
Napotkałem na dosyć nietypowy błąd związany z postojami handlowymi dla EN76 oraz EN96. Podczas jazd z aktywnym stopniem można bardzo często napotkać na informację "pominięto stację" (informacja wyświetla się na środku ekranu, czasem nawet aplikuje za to punkty) pomimo prawidłowego zatrzymywania się i wymiany pasażerów. Przypuszczam, że błąd może występować ze względu na możliwość jazdy z wysuniętym stopniem (podczas jazdy z UPZ / tempomatem) bez konieczności blokowania drzwi. Czasami nawet się zdarza, że jeśli użytkownik jednego z podanych pojazdów ruszy zbyt szybko (mimo zablokowanych drzwi, ale z wciąż "wsuwającym" się stopniem) to dalej jest duża szansa na otrzymanie informacji o pominięciu przystanku. Załączam do tego również logi.

SimRail_log_2022-12-25_19-02-13.txt

• SIMRAIL Team
Posted

W sensie gdy mamy wysunięty stopień, to nie włącza się blokada trakcji przy otwartych drzwiach? Czy podczas zamykania drzwi ściąga się jak drzwi klapną ale nim stopień się wsunie i ruszenie w tym momencie buguje stany?

Posted

Obydwa przypadki tak szczerze. System silników trakcyjnych tak na dobrą sprawę w ogóle nie jest uzależniony od stanu stopnia. Można ruszyć i jechać bez problemu (oraz zbierać punkty, ale to już inna kategoria błędów)

Posted

Co jeszcze zauważyłem to fakt, że pomocnik HUD źle wykazuje godziny odjazdu (nie raz nawet o 2 minuty do przodu względem rozkładu jazdy), albo każe zabrać pasażerów z innego przystanku, jak na załączonym obrazku. Pewnie z tych powodów wysyła cały czas informację "pominięto punkt zatrzymania". Na drugim zdjęciu widoczny jest urywek napisu o pominięciu Ząbkowic, mimo planowego odjazdu.1112328692_Smthbroke.thumb.PNG.d074b68929e7b791c3d8d9b33378049e.PNG1475258708_2bdynaraz.thumb.png.a0dc810862952e0b21ab14e7bbee46ac.png

• SIMRAIL Team
Posted

Odnośnie kwestii stopnia - w kolejnym patchu Elfy będą ruszać dopiero po pełnym zamknięciu wszystkich stopni. Jedna potencjalna przyczyna będzie wyeliminowana.

Posted (edited)
W dniu 27.12.2022 o 19:06, Xevoni napisał(a):

Co jeszcze zauważyłem to fakt, że pomocnik HUD źle wykazuje godziny odjazdu (nie raz nawet o 2 minuty do przodu względem rozkładu jazdy), albo każe zabrać pasażerów z innego przystanku, jak na załączonym obrazku. Pewnie z tych powodów wysyła cały czas informację "pominięto punkt zatrzymania". Na drugim zdjęciu widoczny jest urywek napisu o pominięciu Ząbkowic, mimo planowego odjazdu.1112328692_Smthbroke.thumb.PNG.d074b68929e7b791c3d8d9b33378049e.PNG1475258708_2bdynaraz.thumb.png.a0dc810862952e0b21ab14e7bbee46ac.png

Potwierdzam, wczoraj mialem przypadek ze odjezdzam Elfem planowo z Bedzina a dyzurny mnie karci ze przed czasem wyjezdzam. Okazalo sie ze mam rozklad o jakies 5 min przesuniety wzgledem EDR. I nie dziwne ze wczesniej przy planowych odjazdach z przustankow dostawalem ujemne punkty za zbyt wczesny odjazd i nie wiedzialem dlaczego.

Edited by Footz
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy