okles92 Posted December 21, 2022 Share Posted December 21, 2022 Hej, fajnie, że została wprowadzona funkcjonalność szybkiego zejścia/wejścia na pozycje nastawnika (z shiftem, jak w maszynie), brakuje mi jednakże analogicznej funkcjonalności dla dźwigni bocznikowania, żeby było to spójne. Da to się dorobić? Pozdrawiam, Łukasz 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIMRAIL Team Królik Uszasty Posted January 5, 2023 SIMRAIL Team Share Posted January 5, 2023 Zrobione. Wyjdzie w tym albo następnym patchu. 1 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert357 - W7 FTW Posted January 5, 2023 Share Posted January 5, 2023 A dałoby się zmodyfikować jeszcze szybkie wskakiwanie na wyższe pozycje tak, by można było tego użyć dopiero z pozycji 1 i wzwyż? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIMRAIL Team Królik Uszasty Posted January 6, 2023 SIMRAIL Team Share Posted January 6, 2023 Już ja wiem, o co Ci chodzi 😉 Co do zasady - tak, natomiast nie wiem, czy inni gracze będą równie entuzjastycznie nastawieni do takiej zmiany. Do samego tematu można podejść na kilka sposobów, np. - całkowicie zablokować ten skrót na pozycji 0 - na pozycji 0 (przy otwartych liniowych) umożliwić wejście tylko na pozycję 1 i do czasu zamknięcia styczników uniemożliwić przejście dalej - jw. ale od pozycji numer 2 zostawić po staremu Link to comment Share on other sites More sharing options...
MALECKI Posted January 6, 2023 Share Posted January 6, 2023 Przecież cała przyjemność jazdy EU to właśnie kręcenie fajerą i słuchanie rozruchów. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
robert357 - W7 FTW Posted January 6, 2023 Share Posted January 6, 2023 No ja myślałem nad takim rozwiązaniem, że po użyciu skrótu z pozycji 0 automatycznie poczeka na tej pierwszej pozycji aż do zamknięcia styczników i poleci dalej. Kompletne zablokowanie może sprawić, że niektórzy nie będą rozumieć czemu to nie działa. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pasiur Posted January 6, 2023 Share Posted January 6, 2023 Jest bardzo proste rozwiązanie, które zadowoli wszystkich. W ustawieniach gry dać możliwość wyboru między uproszczonym sterowaniem pociągu i zaawansowanym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomnord15 Posted January 6, 2023 Share Posted January 6, 2023 (edited) Szczerze? To powinno być to rozwiązane tak jak w MaSzynie a dlaczego? Bo nikt w realu nie przestawia z najwyższej pozycji bocznika na najniższą pozycja po pozycji tylko od razu zjeżdża do zera tak samo jak z nastawnikiem jazdy gdy osiągniemy docelową prędkość i odwrotnie gdy jedziemy powyżej 70 km/h to od razu dajemy najpierw na pierwszą bezoporową, krótka przerwa na przełączenie się układu i na drugą bezoporową, i tak jest właściwie. Edited January 6, 2023 by tomnord15 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
hyzwar Posted January 6, 2023 Share Posted January 6, 2023 7 minut temu, tomnord15 napisał(a): Szczerze? To powinno być to rozwiązane tak jak w MaSzynie a dlaczego? Bo nikt w realu nie przestawia z najwyższej pozycji bocznika na najniższą po pozycji tylko od razu zjeżdża do zera tak samo jak z nastawnikiem jazdy. No i tak właśnie będzie, z shiftem 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pablox11 Posted January 7, 2023 Share Posted January 7, 2023 shift + +/ Jak dla mnie jeszcze za wolno Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts