Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć!

Wielu z nas chciałoby tworzyć scenariusze, ale ten proces jest obszerny i skomplikowany oraz wymaga konkretnych umiejętności.
Dlatego wczoraj w dyskusji na discordzie padł ciekawy pomysł ( @Barterbly ), aby połączyć siły wszystkich chętnych przy tworzeniu scenariuszy.

W tym modelu każdy mógłby dołożyć cegiełkę do nowych scenariuszy, przez co odciążeni zostaną nasi zasłużeni scenariuszopisarze ( @Eridor , @patwrobel , @banquoo ), co zaowocuje w teorii większą liczbą ciekawszych scenariuszy (oczywiście jeśli oni wyrażą chęć uczestnictwa w takim projekcie 🙂 ) - wybaczcie jeśli kogoś załużonego pominąłem ☺️.

W naszym założeniu po chwili dyskusji podzieliliśmy tworzenie scenariuszy na następujące cegiełki:

- kodowanie scenariusza w LUA,
- ogólny pomysł na scenariusz,
- rozkład pociągu gracza wraz z realnym czasem przejazdu,
- rozkłady pociągów AI,
- zestawienia pociągów,
- napisanie i nagranie / wygenerowanie dialogów (tutaj opcja międzynarodowej współpracy, aby scenariusze były dostępne w wielu językach),
- wygenerowanie papierowych rozkłądów,
- testowanie.

Oczywiście tę listę można zmodyfikować w zależności od tego co konkretnie jest potrzebne, ale to już powinni się wypowiedzieć eksperci.

Jeśli znajdą się chętni, to do ustalenia będzie współna platforma komunikacji (osobny wątek na discord, osobny zamknięty dział na forum) oraz platforma wymiany plików (mogę udostępnić część mojej chmury), a także wspólny schemat tworzenia scenariuszy (np. patwrobel ma stałe elementy wyrzucone do folderu Engine).

Dajcie znać co sądzicie o tym pomyśle i czy rzeczywiście znajdzie się kilku chętnych chcących połączyć siły 😎

P.S. Jeśli znacie osoby, które mogłyby być chętne, a nie korzystają z forum, to przekażcie im informację 🙂

• Like 1
  • I agree 4
Posted

Myślę że założenia pomysłu są świetne, pozostaje jedynie kwestia jak to sensownie zrealizować.

Bez wątpienia przydałby się jakiś tutaj np. serwer Discord, albo chociażby wątek na officialu (chociaż z realizacją tego nie wiem czy nie byłoby trudniej). Komunikacja przez forum jest czasochłonna, do tego dochodzi kwestia przesyłania plików. W mojej opinii lepiej to robić Discordem. Po prostu pod względem komunikacyjnym jest szybciej, prościej i bardziej ludzko. Może wypadałoby coś takiego stworzyć. Ewentualnie, na serwerze nieoficjalnym "SimRail Polska" wisi kanał #ogólny-scenariusze i tam niejednokrotnie wspólnie sobie wiele osób pomagało z LUA. Tam często się udziela np. kmenix od scenariuszy Additional Scenarios, soslubik albo ja.

Ja też z chęcią komuś pomogę jeśli będę miał wymaganą wiedzę, i jestem chętny się w to zaangażować. Inicjatywa jest bardzo dobra. Jeśli komuś w czymś mogę pomóc, to do mnie można śmiało. Myślę że należałoby zacząć właśnie od jakiegoś Discorda od scenariuszy albo tego wątku na officialu. Jak będziemy mieć wspólne miejsce do dyskusji i wzajemnego komunikowania się to zapewne coś by ruszyło :P.

• Like 1
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy