Zgredd Posted February 22 Posted February 22 Szanowni Deweloperzy! Czy jest szansa w najbliższym czasie na rozszerzenie zakresu FOV do niższych wartości niż 50? Obecna, najniższa wartość na monitorze 21:9 daje wciąż efekt rybiego oka i zmusza za każdym razem do zoomowania przy powrocie do kokpitu, co jest delikatnie mówiąc upierdliwe. Nie wiem jak reszta społeczności, dla mnie naturalnym widokiem jest zejście o jeden zoom w dół i byłoby świetnie móc do takiej wartości obniżyć FOV. Wydaje mi się, że to nie wymaga dużego nakładu. Przy okazji trochę pokrewna sprawa - czy byłaby szansa na dodanie do ustawienia fotela maszynisty opcję zapamiętania gdzie dokładnie celuje kamera w kokpicie po wywołaniu widoku klawiszem "1"? Sądzę, że każdy ma swoje preferowane ustawienie, podyktowane indywidualną rozdzielczością i proporcjami monitora. 2
yogi Posted 17 hours ago Posted 17 hours ago (edited) Czołem! Rozumiem problem z FOV przy 21:9, ale samo obniżenie wartości poniżej 50 nie rozwiąże sprawy. FOV zmienia tylko szerokość pola widzenia, natomiast efekt rybiego oka wynika z braku poprawnej geometrii projekcji względem fizycznego ustawienia monitora. Niższe FOV może trochę złagodzić zniekształcenia, ale to nadal będzie tylko kompromis. Docelowym rozwiązaniem powinna być możliwość ustawienia odległości od oczu oraz kątów monitorów, tak aby perspektywa była liczona poprawnie. Opisałem to szerzej tutaj jako bardziej kompletne rozwiązanie. Co do zapamiętywania pozycji kamery pod klawiszem „1”, w pełni się zgadzam, to zdecydowanie powinno być konfigurowalne. Pozdrawiam, Dawid Edited 17 hours ago by yogi
Zgredd Posted 15 hours ago Author Posted 15 hours ago Hej! Link nie działa. To ciekawe co piszesz. Nie zagłębiałem się aż tak w temat, niemniej FOV wpływa również na zoom i chyba w sumie właśnie o to mi bardziej chodzi. Na monitorze 21:9 i FOV50 świat za oknem lokomotywy przesuwa się dla mnie zbyt szybko i jest zbyt mocno "odzoomowany". To utrudnia obserwowanie znaków drogowych przy szybszej jeździe, a jeżdżę bez HUDa. Ciągle muszę zoomować o 1 stopień myszką. Nie jestem programistą, ale na chłopski rozum wydaje mi się, że możliwość obniżenia skali FOV dla deweloperów to dwa kliknięcia 😉 Z kamerą pewnie trochę więcej roboty, ale ten ficzer zapewne doceniłoby więcej użytkowników.
yogi Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago @Zgredd moderatorzy musieli zaakceptować mojego posta. Już można klikać 🙂
Recommended Posts