Iwan Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago (edited) Cześć, chciałbym poruszyć kwestię optymalizacji a zwłaszcza dużych stacji takich jak w Warszawie, u mnie pierwsze przycięcia są przed tunelem średnicowym, wjeżdżając od strony stadionu, następnie w tunelu i później po wyjeździe z centralnej kawałek za tunelem oraz przed wjazdem na Warszawę Zachodnią. To nie są tylko spadki fps a shuttery 1-2 sekundowe, także całkiem sporo. Czy też tak macie? Mój konfig: i9 13900k, 64gb RAM DDR5, RTX5060TI 16gb, dysk nvme. Ustawienia graficzne 1440p w wysokich detalach, ale na normalnych jest to samo tylko fps wyżej. Może ktoś podpowie jakie ustawienia graficzne mogą zniwelować shuttery? Są to ewidentne nagłe doczyty przed dużymi stacjami. Pozdrawiam Edited 8 hours ago by Iwan 2
jazzmanPL Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago Iwan ja mam podobny zestaw. Ustawienia ultra i wszystko chodziło płynnie. Sprawdzę przy najbliższej okazji - może new updates cos 'usprawniły' w drugą stronę 🙂 Dużo można dyskutować i narzekać, ale optymalizacja programu jest moim zdaniem na najwyższym poziomie, a po przejściu na lua działa to wszystko jeszcze szybciej.
Iwan Posted 8 hours ago Author Posted 8 hours ago 12 minut temu, jazzmanPL napisał(a): Iwan ja mam podobny zestaw. Ustawienia ultra i wszystko chodziło płynnie. Sprawdzę przy najbliższej okazji - może new updates cos 'usprawniły' w drugą stronę 🙂 Dużo można dyskutować i narzekać, ale optymalizacja programu jest moim zdaniem na najwyższym poziomie, a po przejściu na lua działa to wszystko jeszcze szybciej. Będę wdzięczny za sprawdzenie przejazdu przez Warszawę, bo spotkałem się z opinią, że właśnie od update jest gorzej a ja nie mam porównania bo dopiero zakupiłem grę.
jazzmanPL Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago OK a na czym doświadczyłeś tych stuterów - pendo czy eu07? A może elf?
Iwan Posted 8 hours ago Author Posted 8 hours ago Teraz, jazzmanPL napisał(a): OK a na czym doświadczyłeś tych stuterów - pendo czy eu07? A może elf? W sumie to testowałem tylko na Pendolino, prędkość zgodna z ograniczeniami.
jazzmanPL Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago A spróbuj to przejechać powoli na eu07. Tak z ciekawości
jazzmanPL Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago (edited) Ok przejechałem Wawę na Pendo. Utrzymuje się średnio 40 FPSów na moim sprzęcie, przy czym: - migotanie tekstur jest bardzo nieprzyjemne. W Katowicach też jest ale znikome. Wawa Centralna jest tragiczna. - wyjeżdżając z tunelu, doświadczyłem czego takiego - tekstury pasażerów z peronu dosłownie przeleciały mi przed pociągiem. Kod wiec gdzieś mocno kuleje - były spadki i przycięcia tak 3-4 razy ale od biedy idzie przejechać. Chociaż rzeczywiście - przed przejściem na lua ten symulator był dużo lepszy. Tutaj dużo jeszcze do zrobienia. Dorzucam wideo z tego, co się dzieje z teksturami. Dodatkowo, całkowicie przypadkiem odkryłem ciekawą rzecz - odłącz urządzenia peryferyjne od usb (w moim przypadku hub) - może to coś pomoże. Simrail 2026.01.26 - 15.29.04.03.mp4 Simrail 2026.01.26 - 15.29.10.04.mp4 Edited 5 hours ago by jazzmanPL
Iwan Posted 1 hour ago Author Posted 1 hour ago 6 godzin temu, jazzmanPL napisał(a): A spróbuj to przejechać powoli na eu07. Tak z ciekawości Sprawdziłem, to samo. Mam stałe miejsca shutterow, ewidentnie to są miejsca w których są doczyty, zmienić miejsca się da zmieniając odległość renderowania, ale to tylko przesuwa problemem inne miejsce.
Recommended Posts