Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Cześć, chciałbym poruszyć kwestię optymalizacji a zwłaszcza dużych stacji takich jak w Warszawie, u mnie pierwsze przycięcia są przed tunelem średnicowym, wjeżdżając od strony stadionu, następnie w tunelu i później po wyjeździe z centralnej kawałek za tunelem oraz przed wjazdem na Warszawę Zachodnią. To nie są tylko spadki fps a shuttery 1-2 sekundowe, także całkiem sporo. Czy też tak macie? Mój konfig: i9 13900k, 64gb RAM DDR5, RTX5060TI 16gb, dysk nvme. Ustawienia graficzne 1440p w wysokich detalach, ale na normalnych jest to samo tylko fps wyżej. Może ktoś podpowie jakie ustawienia graficzne mogą zniwelować shuttery? Są to ewidentne nagłe doczyty przed dużymi stacjami. Pozdrawiam 

Edited by Iwan
  • I agree 2
Posted

Iwan ja mam podobny zestaw. Ustawienia ultra i wszystko chodziło płynnie. Sprawdzę przy najbliższej okazji - może new updates cos 'usprawniły' w drugą stronę 🙂 

Dużo można dyskutować i narzekać, ale optymalizacja programu jest moim zdaniem na najwyższym poziomie, a po przejściu na lua działa to wszystko jeszcze szybciej.

Posted
12 minut temu, jazzmanPL napisał(a):

Iwan ja mam podobny zestaw. Ustawienia ultra i wszystko chodziło płynnie. Sprawdzę przy najbliższej okazji - może new updates cos 'usprawniły' w drugą stronę 🙂 

Dużo można dyskutować i narzekać, ale optymalizacja programu jest moim zdaniem na najwyższym poziomie, a po przejściu na lua działa to wszystko jeszcze szybciej.

Będę wdzięczny za sprawdzenie przejazdu przez Warszawę, bo spotkałem się z opinią, że właśnie od update jest gorzej a ja nie mam porównania bo dopiero zakupiłem grę.

Posted
Teraz, jazzmanPL napisał(a):

OK a na czym doświadczyłeś tych stuterów - pendo czy eu07? A może elf?

W sumie to testowałem tylko na Pendolino, prędkość zgodna z ograniczeniami.

Posted (edited)

Ok przejechałem Wawę na Pendo. Utrzymuje się średnio 40 FPSów na moim sprzęcie, przy czym:

- migotanie tekstur jest bardzo nieprzyjemne. W Katowicach też jest ale znikome. Wawa Centralna jest tragiczna.

- wyjeżdżając z tunelu, doświadczyłem czego takiego - tekstury pasażerów z peronu dosłownie przeleciały mi przed pociągiem. Kod wiec gdzieś mocno kuleje

- były spadki i przycięcia tak 3-4 razy ale od biedy idzie przejechać. Chociaż rzeczywiście - przed przejściem na lua ten symulator był dużo lepszy. Tutaj dużo jeszcze do zrobienia.

Dorzucam wideo z tego, co się dzieje z teksturami.

Dodatkowo, całkowicie przypadkiem odkryłem ciekawą rzecz - odłącz urządzenia peryferyjne od usb (w moim przypadku hub) - może to coś pomoże.

Edited by jazzmanPL
Posted
6 godzin temu, jazzmanPL napisał(a):

A spróbuj to przejechać powoli na eu07. Tak z ciekawości

Sprawdziłem, to samo. Mam stałe miejsca shutterow, ewidentnie to są miejsca w których są doczyty, zmienić miejsca się da zmieniając odległość renderowania, ale to tylko przesuwa problemem inne miejsce.

• Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy