Szigo Posted November 24 Posted November 24 (edited) Klawiatura nie jest stworzona do prowadzenia lokomotywy. Bardzo łatwo jest przeskoczyć pozycję bezoporową podczas zwiększania mocy powodując szarpnięcia związane ze zbyt szybkim wejściem na następny układ. Wydaje mi się, że wygodnym rozwiązaniem byłoby zablokowanie podnoszenia mocy na pozycji bezoporowej po przytrzymaniu klawisza. Przykładowo na ET22 przytrzymanie klawisza powodowałoby wejście na pozycję 21 i zatrzymanie zwiększania mocy. Dopiero puszczenie i ponowne przytrzymanie klawisza umożliwiłoby szybkie dojście do pozycji 36. Itd. Nie wymagałoby to wielokrotnego wciskania klawisza na klawiaturze i w pewien sposób odwzorowywałoby rzeczywistą obsługę nastawnika, gdzie pozycje bezoporowe są łatwo wyczuwalne podczas przełączania. O wygodzie tego rozwiązania nawet nie wspomnę. Zejście z pozycji mogłoby zostać bez takiego stopniowania, nie jest ono problematyczne. Podobną blokadę dobrze by było także zastosować pomiędzy napełnianiem uderzeniowym a odcięciem. Edited November 24 by Szigo Dopisanie dwóch ostatnich linijek
SIMRAIL Team Królik Uszasty Posted November 24 SIMRAIL Team Posted November 24 Jeśli chcesz szybko wejść na pozycję bezoporową, możesz użyć klawisza z shiftem. Czy to nie wystarczy?
Szigo Posted November 24 Author Posted November 24 To jest w sumie coś o co mi chodzi, ale szybkie i wymagające drugiej ręki. Wydaje mi się, że dodanie czegoś podobnego do klawisza zwiększającego moc, ale bez zwiększania częstotliwości jego działania, było by wygodniejsze. Podczas wchodzenia powoli na kolejne pozycje nie byłoby to zauważalne, ale przy szybkim wracaniu na te bezoporowe przytrzymanie klawisza załatwiłoby sprawę liczenia pozycji czy zerkania na HUD przy użyciu tego samego jednego klawisza.
Recommended Posts