Jump to content

Zacięcia/szarpnięcia (stutters)   

14 members have voted

You do not have permission to vote in this poll, or see the poll results. Please sign in or register to vote in this poll.

Recommended Posts

Posted (edited)

Zastanawiam się, czy są ludzie, którzy nie doświadczają żadnych zacięć (lub: problemów z płynnością) w grze Simrail. Jeśli tak, to jakiego rodzaju systemu i konfiguracji używacie?

Dość mocno przeszkadzają mi losowe szarpnięcia i zacięcia (lub: spadki płynności) w obrazie. Zrobiłem wszystko, co tylko przyszło mi do głowy, żeby je zidentyfikować, zmierzyć, skorelować i spróbować wyeliminować. Nie chodzi tylko o Simrail, ale ogólnie interesują mnie sprawy techniczno-analityczne, więc się dzielę i jestem ciekawy. Szczerze mówiąc, nie jest to jedyna gra, w której tak się dzieje, ale nie zdarza się to w każdej, a przynajmniej w innych jest to mniej zauważalne. Załączam metryki benchmarków Pendolino między Wschodnią a Piastowem, jeśli kogoś to ciekawi.

Mam procesor Ryzen 9800X3D, kartę graficzną 7900XT, 64 GB niskolatencyjnej pamięci DRAM i dysk NVME SSD. Jest to więc całkiem niezły (lub: mocny) system. Używam ustawień średnio-wysokich, ze zminimalizowanym LOD, teksturami w 1/2 rozdzielczości i stosunkowo dużym zasięgiem rysowania. Uzyskuję od 40 do 120 FPS w zależności od obszaru. Simrail jest zdecydowanie ograniczony przez procesor, i to głównie przez pojedynczy wątek, jak wiele gier. Zebrałem obszerne metryki PC dotyczące generowania czasu klatek, a także aktywności VRAM, CPU i GPU. Stworzyłem wykresy oraz użyłem skryptów w Pythonie, aby porównać wszystkie różne ustawienia. Zdecydowanie mogę skorelować każde zacięcie z momentami, kiedy zawartość jest przenoszona do VRAM, więc występuje pewne opóźnienie I/O. Zoptymalizowałem czasy VRAM, dostroiłem i zoptymalizowałem procesor dla każdego Coru. Bawiłem się różnymi ustawieniami graficznymi w Simrail, sprawdziłem wszystkie aktywności w tle i opóźnienia sterowników... Dosłownie nic nie wprowadza w tej kwestii zmiany, i jest to niezależne od FPS. Zakładam, że to kwestia architektury gry i Unity, i po prostu nie da się tego naprawić, chyba że deweloperzy lepiej zoptymalizują grę, ale DX11 limituje.

Czy to zdarza się każdemu? Czy ludzie po prostu uczą się z tym radzić?

Michal

image.thumb.png.bb2469e2ae4d2c4f238959cad51e27b0.png

Edited by wyskass
  • I agree 2
Posted (edited)

Mnie się nie zdarzają niemal żadne. Ale też nie mam nowych DLC i np. ruchu Ai pociągów na singlu. Na multi też nie miałem przycięć. Problem przycinek dotyczy wszystkich gier i jest stary jak świat. Tutaj zasadnicze znaczenie ma: CPU i GPU. Im lepsze tym powinno być lepiej. Choć... dużo też zależy od optymalizacji i czasami nic nie pomoże jak jest słaba optymalizacja jakiegoś terenu...

Ale asekuracyjnie oddałem głos w ankiecie na ten wariant średni bo na pewno po dokupieniu DLC też bym miał. Gram w 4K na max. ustawieniach.

Edited by adamets2
Posted

GF Now Ultimate, prawie że wszystko wykręcone na ultra detale (poza ilością ludzi i renderowaniem trawy), stabilne 60fps przez praktycznie cały czas.

• Like 1
  • I agree 1
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy