MatiMasz Posted October 14 Posted October 14 Witam, opis problemu (krótko, precyzyjnie): Po uruchomieniu gry SimRail wszystkie podłączone mikrofony są wykrywane w menu (ustawieniach audio), jednak po wejściu do rozgrywki (singleplayer i multiplayer) gra przestaje odbierać dźwięk z mikrofonu. Dodatkowy objaw: w menu, jeśli wybiorę mikrofon A i kliknę Zastosuj, dźwięk przestaje być wykrywany; jeśli potem bez klikania Zastosuj wybiorę mikrofon B, nagle działa — po kliknięciu Zastosuj znowu nie działa. Sugeruje to problem z przeładowaniem/inicjalizacją wejścia audio po zastosowaniu ustawień. Problem występuje niezależnie od fizycznego mikrofonu (testowane 4 różne urządzenia). Windows i inne aplikacje wykrywają mikrofony normalnie. Środowisko / istotne dane techniczne: System: Windows (wersja systemu dostępna na żądanie). Gra: SimRail zainstalowany ze Steam, ścieżka: C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\SimRail\ Unity engine (wg logu): 2023.1.8f1. GPU: NVIDIA GeForce RTX 4060, sterownik: 32.0.15.8115. Log gry dołączony: SimRail_log_2025-10-14_12-34-27.txt. (Załączam/udostępniam log w temacie.) Folder pluginów gry: C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\SimRail\SimRail_Data\Plugins — lista plików (wycinek): AudioPluginDissonance.dll, opus.dll, steam_api64.dll, WindowsTTS.dll, itd. Brakuje pliku AudioPluginOculusSpatializer.dll. Kluczowy fragment z logu: DllNotFoundException: Unable to load DLL 'AudioPluginOculusSpatializer' ... DllNotFoundException: Unable to load DLL 'AudioPluginOculusSpatializer' because of 'Failed to open the requested dynamic library ... (WinError:0000007e) oraz DllNotFoundException: Unable to load DLL 'AudioPluginOculusSpatializer' ... (WinError:0000007e) at ONSPAudioSource.OnBeforeSceneLoadRuntimeMethod () Co już zrobiłem (kroki reprodukcji i próby naprawy): Sprawdzenie folderu .../SimRail_Data/Plugins — brak AudioPluginOculusSpatializer.dll (listę plików mogę wkleić, jeśli potrzebne). Ustawienie pojedynczego mikrofonu jako domyślne urządzenie systemowe. Uruchamianie gry jako Administrator. Trzykrotna reinstalacja gry (pełne odinstalowanie i ponowna instalacja przez Steam). Wyłączenie firewalla / sprawdzenie, że AV nie blokuje procesu (brak blokad). Próby z wirtualnymi mikrofonami / zmianami urządzeń audio — bez skutku. Sprawdzenie porad z forum i wskazówek (bez efektu). Prośba / oczekiwane działania od dewelopera (konkretne): Proszę o informację, czy AudioPluginOculusSpatializer.dll powinien być dostarczony razem z dystrybucją gry. Jeśli tak — proszę o oficjalny patch/aktualizację dodającą ten plik do SimRail_Data/Plugins. Jeśli plugin nie jest wymagany — proszę o wyjaśnienie, dlaczego log się odwołuje do AudioPluginOculusSpatializer i jak wyłączyć wymuszanie jego ładowania (aby gra poprawnie inicjalizowała kanał mikrofonu bez tego DLL). Prośba o diagnostyczny build/patch, który: nie próbuje ładować brakującego DLL albo obsłuży brak DLL poprawnie (fallback), tak aby mikrofon był dostępny także w rozgrywce. Jeżeli Dissonance Voice Chat wymaga konkretnej wersji spatializera — proszę o informację jaka wersja DLL jest kompatybilna z obecnym buildem gry (Unity 2023.1.8f1) i czy deweloper może dostarczyć odpowiedni plik lub wskazówki, skąd legalnie go pobrać/uzyskać. Dodatkowe informacje do debugowania (mogę dostarczyć na żądanie): Pełny log SimRail_log_2025-10-14_12-34-27.txt (załączony). Pełna lista plików w SimRail_Data/Plugins (podałem fragment; mogę wkleić cały output dir). Kroki reprodukcji: uruchomienie gry, wejście do menu audio (mikrofony wykrywane), wejście do singleplayer — mikrofon przestaje działać. Testowane na kilku mikrofonach fizycznych i wirtualnych. Załączniki: SimRail_log_2025-10-14_12-34-27.txt, output dir z .../SimRail_Data/Plugins (mogę wkleić pełny listing). Proszę o szybkie sprawdzenie problemu lub wskazanie, który plik/patch powinien być dostępny — obecny stan uniemożliwia używanie mikrofonu w rozgrywce mimo że system i menu gry mikrofony widzą. Dziękuję i proszę o informację zwrotną / patch. SimRail_log_2025-10-14_12-34-27.txt
SIMRAIL Team Admin BOT Posted 15 hours ago SIMRAIL Team Posted 15 hours ago Thank you for reporting this issue. A similar problem has already been reported by other users. Dziękujemy za zgłoszenie tego problemu. Podobny problem był już zgłaszany przez innych użytkowników.
Recommended Posts