MatiMasz Posted October 14, 2025 Posted October 14, 2025 Witam, opis problemu (krótko, precyzyjnie): Po uruchomieniu gry SimRail wszystkie podłączone mikrofony są wykrywane w menu (ustawieniach audio), jednak po wejściu do rozgrywki (singleplayer i multiplayer) gra przestaje odbierać dźwięk z mikrofonu. Dodatkowy objaw: w menu, jeśli wybiorę mikrofon A i kliknę Zastosuj, dźwięk przestaje być wykrywany; jeśli potem bez klikania Zastosuj wybiorę mikrofon B, nagle działa — po kliknięciu Zastosuj znowu nie działa. Sugeruje to problem z przeładowaniem/inicjalizacją wejścia audio po zastosowaniu ustawień. Problem występuje niezależnie od fizycznego mikrofonu (testowane 4 różne urządzenia). Windows i inne aplikacje wykrywają mikrofony normalnie. Środowisko / istotne dane techniczne: System: Windows (wersja systemu dostępna na żądanie). Gra: SimRail zainstalowany ze Steam, ścieżka: C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\SimRail\ Unity engine (wg logu): 2023.1.8f1. GPU: NVIDIA GeForce RTX 4060, sterownik: 32.0.15.8115. Log gry dołączony: SimRail_log_2025-10-14_12-34-27.txt. (Załączam/udostępniam log w temacie.) Folder pluginów gry: C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\SimRail\SimRail_Data\Plugins — lista plików (wycinek): AudioPluginDissonance.dll, opus.dll, steam_api64.dll, WindowsTTS.dll, itd. Brakuje pliku AudioPluginOculusSpatializer.dll. Kluczowy fragment z logu: DllNotFoundException: Unable to load DLL 'AudioPluginOculusSpatializer' ... DllNotFoundException: Unable to load DLL 'AudioPluginOculusSpatializer' because of 'Failed to open the requested dynamic library ... (WinError:0000007e) oraz DllNotFoundException: Unable to load DLL 'AudioPluginOculusSpatializer' ... (WinError:0000007e) at ONSPAudioSource.OnBeforeSceneLoadRuntimeMethod () Co już zrobiłem (kroki reprodukcji i próby naprawy): Sprawdzenie folderu .../SimRail_Data/Plugins — brak AudioPluginOculusSpatializer.dll (listę plików mogę wkleić, jeśli potrzebne). Ustawienie pojedynczego mikrofonu jako domyślne urządzenie systemowe. Uruchamianie gry jako Administrator. Trzykrotna reinstalacja gry (pełne odinstalowanie i ponowna instalacja przez Steam). Wyłączenie firewalla / sprawdzenie, że AV nie blokuje procesu (brak blokad). Próby z wirtualnymi mikrofonami / zmianami urządzeń audio — bez skutku. Sprawdzenie porad z forum i wskazówek (bez efektu). Prośba / oczekiwane działania od dewelopera (konkretne): Proszę o informację, czy AudioPluginOculusSpatializer.dll powinien być dostarczony razem z dystrybucją gry. Jeśli tak — proszę o oficjalny patch/aktualizację dodającą ten plik do SimRail_Data/Plugins. Jeśli plugin nie jest wymagany — proszę o wyjaśnienie, dlaczego log się odwołuje do AudioPluginOculusSpatializer i jak wyłączyć wymuszanie jego ładowania (aby gra poprawnie inicjalizowała kanał mikrofonu bez tego DLL). Prośba o diagnostyczny build/patch, który: nie próbuje ładować brakującego DLL albo obsłuży brak DLL poprawnie (fallback), tak aby mikrofon był dostępny także w rozgrywce. Jeżeli Dissonance Voice Chat wymaga konkretnej wersji spatializera — proszę o informację jaka wersja DLL jest kompatybilna z obecnym buildem gry (Unity 2023.1.8f1) i czy deweloper może dostarczyć odpowiedni plik lub wskazówki, skąd legalnie go pobrać/uzyskać. Dodatkowe informacje do debugowania (mogę dostarczyć na żądanie): Pełny log SimRail_log_2025-10-14_12-34-27.txt (załączony). Pełna lista plików w SimRail_Data/Plugins (podałem fragment; mogę wkleić cały output dir). Kroki reprodukcji: uruchomienie gry, wejście do menu audio (mikrofony wykrywane), wejście do singleplayer — mikrofon przestaje działać. Testowane na kilku mikrofonach fizycznych i wirtualnych. Załączniki: SimRail_log_2025-10-14_12-34-27.txt, output dir z .../SimRail_Data/Plugins (mogę wkleić pełny listing). Proszę o szybkie sprawdzenie problemu lub wskazanie, który plik/patch powinien być dostępny — obecny stan uniemożliwia używanie mikrofonu w rozgrywce mimo że system i menu gry mikrofony widzą. Dziękuję i proszę o informację zwrotną / patch. SimRail_log_2025-10-14_12-34-27.txt
SIMRAIL Team Admin BOT Posted October 29, 2025 SIMRAIL Team Posted October 29, 2025 Thank you for reporting this issue. A similar problem has already been reported by other users. Dziękujemy za zgłoszenie tego problemu. Podobny problem był już zgłaszany przez innych użytkowników.
Grandal74 Posted October 30, 2025 Posted October 30, 2025 Tak, u mnie losowo mikrofon w słuchawkach po wejściu z menu do gry przestaje działać. Znalazłem na to rozwiązanie choć jest upierdliwe... Wyłączam słuchawki przechodząc na głośnik i po chwili włączam słuchawki. Od tego momentu mikrofon zaczyna działać prawidłowo. Tak jak napisałem, trafiają się takie sytuacje losowo. Mnie już jednak weszło w krew po wejściu na elektrowóz wyłączać i włączać słuchawki tak profilaktycznie.
Recommended Posts