Jump to content

"Autopilot" pulpitu w nastawni

vitas

Recommended Posts

Gdyby była możliwość włączenia czegoś w rodzaju "autopilota" (jak w lokomotywie) czy automatycznego sterowania pulpitu w nastawni (czy to komputerowego czy kostkowego), wtedy mniej obeznani w sterowaniu dyżurni mogliby awaryjnie oddać sterowanie w ręce komputera. To usprawni ruch na stacjach w krytycznych sytuacjach. Ktoś się pogubił, nie może ustalić przebiegu albo nakombinował z blokadami, zastępczymi itd, wtedy taka funkcja uratowałaby sytuację i u niego i u sąsiadów i u maszynistów na szlaku, stojących na czerwonym

Edited by vitas

Przypominam, że w pociągu nie masz możliwości włączenia autopilota jak się pogubisz. Póki co obecnie jest to tylko na start, żeby nie obudzić się jadąc setką na czerwone światło i nie wiedząc czym tu się hamuje bo jest ciemno w kabinie. Niezależnie od tego czy to dobre rozwiązanie czy złe, że się potem już nie da włączyć (nie mam zdania).

Ciężko będzie natomiast naliczać punkty komuś, kto w trudnych chwilach będzie się co chwila ratował autopilotem (dlatego mam wątpliwości co do tej opcji).

Edited by PeVoo
  • Like 1
  • I agree 1

Zgadzam się z tym ratowaniem punktów - ewentualne włączenie autopilota (o ile by się tak dało) moim zdaniem powinien zerować naliczanie punktów w danej sesji. Taki tryb "panic" byłby na prawdę pomocny dla dyżurnego. Nawet w ograniczonej formie: wykasowanie przebiegów, zresetowanie blokad, wyłączenie jazd manewrowych...

Pamiętajmy, że taki tryb auto mógłby pomóc w sytuacjach w których pilnie trzeba odejść od komputera np. toaleta. Co prawda tak jak PeVoo pisał, nie ma takiego czegoś jak włączenie autopilota w rzeczywistości ale jednak to jest symulator a naprawdę może się komuś przydać. Mogłoby to mieć jakieś ograniczenia żeby ktoś nie nadużywał tego ale na takowe nie mam pomysłu.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy