vitas Posted December 17, 2022 Share Posted December 17, 2022 (edited) Gdyby była możliwość włączenia czegoś w rodzaju "autopilota" (jak w lokomotywie) czy automatycznego sterowania pulpitu w nastawni (czy to komputerowego czy kostkowego), wtedy mniej obeznani w sterowaniu dyżurni mogliby awaryjnie oddać sterowanie w ręce komputera. To usprawni ruch na stacjach w krytycznych sytuacjach. Ktoś się pogubił, nie może ustalić przebiegu albo nakombinował z blokadami, zastępczymi itd, wtedy taka funkcja uratowałaby sytuację i u niego i u sąsiadów i u maszynistów na szlaku, stojących na czerwonym Edited December 17, 2022 by vitas Link to comment Share on other sites More sharing options...
PeVoo Posted December 18, 2022 Share Posted December 18, 2022 (edited) Przypominam, że w pociągu nie masz możliwości włączenia autopilota jak się pogubisz. Póki co obecnie jest to tylko na start, żeby nie obudzić się jadąc setką na czerwone światło i nie wiedząc czym tu się hamuje bo jest ciemno w kabinie. Niezależnie od tego czy to dobre rozwiązanie czy złe, że się potem już nie da włączyć (nie mam zdania). Ciężko będzie natomiast naliczać punkty komuś, kto w trudnych chwilach będzie się co chwila ratował autopilotem (dlatego mam wątpliwości co do tej opcji). Edited December 18, 2022 by PeVoo 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
vitas Posted December 19, 2022 Author Share Posted December 19, 2022 Zgadzam się z tym ratowaniem punktów - ewentualne włączenie autopilota (o ile by się tak dało) moim zdaniem powinien zerować naliczanie punktów w danej sesji. Taki tryb "panic" byłby na prawdę pomocny dla dyżurnego. Nawet w ograniczonej formie: wykasowanie przebiegów, zresetowanie blokad, wyłączenie jazd manewrowych... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andreo Posted December 19, 2022 Share Posted December 19, 2022 Pamiętajmy, że taki tryb auto mógłby pomóc w sytuacjach w których pilnie trzeba odejść od komputera np. toaleta. Co prawda tak jak PeVoo pisał, nie ma takiego czegoś jak włączenie autopilota w rzeczywistości ale jednak to jest symulator a naprawdę może się komuś przydać. Mogłoby to mieć jakieś ograniczenia żeby ktoś nie nadużywał tego ale na takowe nie mam pomysłu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts