Sn1ck3rs Posted Monday at 09:24 PM Posted Monday at 09:24 PM Serio, nie rozumiem tego oporu. Przecież historia pokazuje, że modding potrafi uratować, rozwinąć, a nawet przenieść grę na zupełnie nowy poziom. Wystarczy spojrzeć na „Skyrima”, „Minecrafta”, „Stalkera”, „Half-Life’a” (z którego wyszedł przecież CS), czy nawet „Gothica”. To wszystko żyje dzięki społeczności. A dzisiaj? Coraz więcej devów zamyka swoje gry jakby były jakimś świętym reliktem, którego nie wolno dotknąć. Zero mod toolsów, zero wsparcia, czasem nawet żadnych configów do grzebania. Czemu? Moim zdaniem to po części strach i chęć kontroli. Wielu twórców chce, żeby gracz doświadczał gry dokładnie tak, jak oni to sobie zaplanowali. A jak ktoś coś zmieni, to psuje im „artystyczną wizję”. Ale serio… czy to jeszcze wizja, jak gra sprzedana została za X zł? Do tego dochodzi chyba lęk przed tym, że mody będą lepsze niż oficjalne DLC. Bo przecież jak jeden gość zrobi darmowe rozszerzenie z nową trasą lub Lokomotywą i lepszą optymalizacją niż całe studio, to trochę przypał. Ale to nie nasz problem to znaczy, nie graczy. My chcemy rozwijać grę, tworzyć coś wspólnie. Czemu to takie straszne? I jeszcze jedno monetyzacja. Jak gra nie ma modów, to łatwiej sprzedać płatne trasy, dodatki i pierdoły. Nie zrobisz sobie moda z nowym lokiem lub ulubioną trasą, bo musisz kupić oficjalny zestaw za X zł. Trochę to smutne, ale prawdziwe.
adisuper Posted Tuesday at 12:10 PM Posted Tuesday at 12:10 PM Raczej wątpią,że się doczekamy po latach przejścia projektu na zasadach jak np Maszyna ale teraz w wersji next jest testowo warsztat steam więc kto wie. Z drugiej strony myślę,ze kwestie licencyjne i prawne na to nie pozwalają. Nie zapominajac o tym,że oni robią trasy w Simrailu dopiero po dłuzszym czasie gdy juz wcześniej są obecne w profesjonalnych symulatorach szkoleniowych a więc Simrail jest projektem pobocznym .
MALECKI Posted Wednesday at 08:15 PM Posted Wednesday at 08:15 PM Ja już jestem na etapie zgorzkniałego tetryka. Mówiłem od dawna: albo A) Dynamiczny rozwój, nowe mapy, bo to trzyma grę przy życiu, albo B) Oddać grę fanom. Podzielić się zyskami i niech ci, co potrafią, tworzą mapy pod grę. Ale tutaj jak zwykle - wielka tajemnica wiary i nie interesuj się. Ani widu ani słychu o projekcie rozwoju gry. Ale jak założyłem temat, że ta gra zaczyna umierać, to zostałem odsądzony od czci i wiary. Ok, poczekam. Nabiję i zapalę moją ulubioną fajkę i będę patrzył z założonymi RĘCAMI.
Grandal74 Posted yesterday at 07:01 AM Posted yesterday at 07:01 AM (edited) Jest jedno małe "ale". SimKol nie może sobie pozwolić na coś co będzie trąciło kolejową myszką w kwestii kolejowej. Później ktoś nowy wejdzie i będzie robił aferę, że jakaś trasa odbiega od (w miarę) realizmu i co ten pro SimKol odwala. Tu nie chodzi o optymalizację, grafikę i tego typu sprawy, a powiązanie z realizmem. Tłumaczenie, że trasa jest od społeczności może nie zadziałać, a SimKol jako firma działająca na rynku pro nie chce takich akcji. Chyba, że trasy od społeczności będą weryfikowane i odrzucane do momentu kiedy nie osiągną odpowiedniego poziomu. Wtedy akceptacja i wdrożenie do SimRail. Ktoś musi dostać jednak odpowiednie narzędzia do budowania trasy. Jeden dostanie, a "sebiks" nie i znów awantura. To wszystko jest mało prawdopodobne. Edited yesterday at 07:03 AM by Grandal74 2
misiek_131415 Posted yesterday at 08:49 AM Posted yesterday at 08:49 AM W dniu 28.07.2025 o 23:24, Sn1ck3rs napisał(a): Trochę to smutne, ale prawdziwe. No, smutne. Że ktoś wykonał jakąś pracę i chce za to zapłatę. Bardzo smutne. Że miał pomysł, zaryzykował, zainwestował pieniądze. I teraz sknera nie chce gratis dać. Co za skandal 1
Recommended Posts
Please sign in to comment
You will be able to leave a comment after signing in
Sign In Now