Jump to content
Due to technical issues, the API backend has been disabled until Monday. This will not affect multiplayer mode, but will impact services that rely on the API, such as online maps. ×

Recommended Posts

Posted

Może tak by w sezonie letnim, który teraz jest w pełni, uruchomić sezonowe pociągi hotelowe? Oczywiście one składałyby się wyłącznie z wagonów sypialnych i kuszetek (które teraz są doczepiane do ostatnich pociągów pospiesznych w dobie - w ogóle nie rozumiem, dlaczego tak się dzieje??).

Taki hotelowiec nr 35170 rel. (Zakopane) Kraków - Kozłów - Psary - Warszawa (Gdynia/Hel/Ustka/Kołobrzeg). Postoje handlowe Kraków Główny i następny Warszawa Centralna.

W przeciwnym kierunku można by uruchomić pociągi hotelowe w relacji (Ustka/Łeba - Gdynia - Warszawa - CMK - Zawiercie - Katowice - Bohumin (Praga). Postoje handlowe Warszawa i następne Zawiercie, Dąbrowa Górnicza? Postoje do negocjacji..

Posted

A pamiętasz jak kiedyś nocne pociągi sypialniano- kuszetkowe włóczyły ze sobą lorkę do przewozu samochodów osobowych? Korzystać z tego mogli tylko pasażerowie mający bilety tylko do Zakopanego i Gdyni Głównej, kiedyś Osobowej. Były to bowiem stacje początkowo- końcowe mające możliwość rozładunku lub załadunku pojazdów. Lorka była wtedy wyczepiana i stawiana pod specjalną rampą celem wymiany pojazdów. Pomysł funkcjonował krótko. Jeden sezon letni na pewno ale może ktoś pamięta ile czasu to funkcjonowało.

• Like 1
Posted
37 minut temu, pomperek napisał(a):

Koło dawnego dworca PKS. W Gdyni te dworce były obok siebie.

Ciekawi mnie jak te samochody wyjechały z dworca /peronów . Tam od Janka Wiśniewskiego masz ulicę niżej niż torowisko. Skarpa.  Obecnie. Może kiedyś inaczej było. 

Posted
16 minut temu, misiek_131415 napisał(a):

Ciekawi mnie jak te samochody wyjechały z dworca /peronów . Tam od Janka Wiśniewskiego masz ulicę niżej niż torowisko. Skarpa.  Obecnie. Może kiedyś inaczej było. 

Nie wiem jak teraz tam wygląda. Nie mieszkam w 3-mieście od 2000 roku. Ale tam był taki podjazd. To było dawno temu. Pierwsza połowa lat 80- tych.

Posted (edited)
15 godzin temu, misiek_131415 napisał(a):

Ciekawi mnie jak te samochody wyjechały z dworca /peronów . Tam od Janka Wiśniewskiego masz ulicę niżej niż torowisko. Skarpa.

Zgadza się, załadunek był niżej, obok budynku Urzędu Pocztowego Gdynia 2. Następnie wagon ten wyciągano pod górkę w stronę Grabówka, a później pchano go na skład stojący w peronach Gdyni Gł.

Analogicznie było po przyjeździe do Gdyni. Wagon odczepiano, jechało się z nim w stronę Grabówka i później pchano w dół do rampy przy budynku poczty.

Edited by beskidek2513
Posted
17 godzin temu, pomperek napisał(a):

A pamiętasz (...)

Tak, pamiętam. W składzie poc. "Tetmajer" Gdynia - Zakopane jeździły w latach 1985-2003. Ale i też w poc. rel. Katowice - Łeba (w Zawodziu był ładowany i rozładowywany w Gdyni). Do tego, na początku lat dziewięćdziesiątych, można było przewieźć jeszcze auto z Gdyni do Budapesztu.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy