Jump to content

Recommended Posts

Posted

Może tak by w sezonie letnim, który teraz jest w pełni, uruchomić sezonowe pociągi hotelowe? Oczywiście one składałyby się wyłącznie z wagonów sypialnych i kuszetek (które teraz są doczepiane do ostatnich pociągów pospiesznych w dobie - w ogóle nie rozumiem, dlaczego tak się dzieje??).

Taki hotelowiec nr 35170 rel. (Zakopane) Kraków - Kozłów - Psary - Warszawa (Gdynia/Hel/Ustka/Kołobrzeg). Postoje handlowe Kraków Główny i następny Warszawa Centralna.

W przeciwnym kierunku można by uruchomić pociągi hotelowe w relacji (Ustka/Łeba - Gdynia - Warszawa - CMK - Zawiercie - Katowice - Bohumin (Praga). Postoje handlowe Warszawa i następne Zawiercie, Dąbrowa Górnicza? Postoje do negocjacji..

Posted

A pamiętasz jak kiedyś nocne pociągi sypialniano- kuszetkowe włóczyły ze sobą lorkę do przewozu samochodów osobowych? Korzystać z tego mogli tylko pasażerowie mający bilety tylko do Zakopanego i Gdyni Głównej, kiedyś Osobowej. Były to bowiem stacje początkowo- końcowe mające możliwość rozładunku lub załadunku pojazdów. Lorka była wtedy wyczepiana i stawiana pod specjalną rampą celem wymiany pojazdów. Pomysł funkcjonował krótko. Jeden sezon letni na pewno ale może ktoś pamięta ile czasu to funkcjonowało.

• Like 1
Posted
37 minut temu, pomperek napisał(a):

Koło dawnego dworca PKS. W Gdyni te dworce były obok siebie.

Ciekawi mnie jak te samochody wyjechały z dworca /peronów . Tam od Janka Wiśniewskiego masz ulicę niżej niż torowisko. Skarpa.  Obecnie. Może kiedyś inaczej było. 

Posted
16 minut temu, misiek_131415 napisał(a):

Ciekawi mnie jak te samochody wyjechały z dworca /peronów . Tam od Janka Wiśniewskiego masz ulicę niżej niż torowisko. Skarpa.  Obecnie. Może kiedyś inaczej było. 

Nie wiem jak teraz tam wygląda. Nie mieszkam w 3-mieście od 2000 roku. Ale tam był taki podjazd. To było dawno temu. Pierwsza połowa lat 80- tych.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy