Jump to content

Recommended Posts

Posted

A ja tu podejdę trochę od innej strony. Jako osoba wchodząca dopiero w świat kolei, nie mam przegranych fafnastutysięcy godzin w Maszynie, TD2 czy innych. Nie chcę też łapać twórców za wszystkie obietnice. Sam pracuje w branży IT, jestem programistą, nie gier a systemów informacyjnych i po części jestem w stanie przyjąć rozwój tego produktu, wiedząc jak to często wygląda od środka. Jako osoba która przez ponad 10 lat siedziała w uniwersum ETS2 i ATS a następnie przez około 5 lat w uniwersum OMSI 2, mam rozpoznanie w świecie wirtualnych symulatorów. Do niedawna w Simraila grałem tylko na single player, teraz tylko zaglądam na multi. Ostatnio mi wskoczyło 10k kilometrów, więc już trochę w ten produkt pograłem. Ostatnio jechałem po CMK pociągiem towarowym więc trochę miałem czasu na przemyślenia. Można powiedzieć, że gra wyszła z wczesnego dostępu trochę ponad pół roku temu. Dostaliśmy chyba w kwietniu jak dobrze pamiętam DLC Łódź, które uważam, za bardzo dobre. Jest to wiele kilometrów, które zawsze się pokonuje z wielką przyjemnością. Nie oczekujmy od twórców, że zasypią nas obietnicami. Bądźmy realistami. Szczerze ja nie mam jakiś ogromnych wymagań. Ale też nie wiem jaką politykę finansową przyjmie studio odnośnie dodatkowej zawartości do gry. W ETS2 jest to bardzo fajnie rozegrane, że ciężarówki mamy za darmo w aktualizacjach, a za dodatki mapowe płacimy. Tutaj już przy Cargo Pack twórcy zastosowali inne podejście. Ale powiedzmy sobie szczerze, gdybyśmy w jednym roku dostali DLC mapowe wielkości DLC Łódź - Warszawa i przynajmniej jedną - dwie lokomotywy oraz wiadomo takie poprawki jak światła lokomotyw, jakieś dodatkowe misje w single player itd, to czy uznamy, że gra się rozwija? Mi się wydaje, że tak, nie wymagajmy połowy polski w pół roku. Z tego co słyszałem kolejne w planach będzie DLC Łódź 2, jeżeli dobrze rozumiem to będzie połączenie LK1 Zawiercia i Koluszek. A tam Radomsko, Piotrków Trybunalski i Częstochowa. Czy to dobry kierunek? Uważam, że tak. Mamy już dużo kilometrów do przemierzania, ale wiadomo, nie możemy dać Twórcom poczucia spełnionych oczekiwań. Analizując mapę, szczerze uważam, za bezsensowne jakieś wychodzenie do USA czy Niemiec. Nawet tak patrząc to mają do dyspozycji kolejny taki sensowny dwu-pack. DLC Kielce które uzupełniło by kolejny fragment LK numer 8 od Sędziszowa, przez Jędrzejów, Sitkówkę Nowiny aż po Kielce Główne wraz z połączeniem do CMK od Kielc przez Małogoszcz, Włoszczowę aż po Czarncę. Myślę, że ilościowo podobnie kontentu co ostanie wydane DLC mapowe. A jako kolejne DLC Kielce 2 - połączenie Warszawy i Kielc LK przez Radom i Skarżysko Kamienną. Nie wiem jakie Twórcy mają plany ale taki scenariusz według mnie wydaje się bardzo sensowny. Co o tym myślicie? Szukałem takich miejsc na mapie, które wykorzystają zarówno ruch pasażerski jak i towarowy i ten dwupak DLC Kielc po tym z Łodzi spełnia te wymagania. O ruchu pasażerskim nie ma co mówić, a dodatkowo bardzo dużo towarów jest ciągnięte ze Szczakowej do Sitkówki a potem na Warszawę.  Więc takie mam zdanie na temat mapy, teraz ten bardziej bulwersujący nas graczy temat - tabor, dostępne lokomotywy i EZT. Tutaj problemem wydaje mi się być brak licencji z PKP Intercity. Gdyż wydaje mi się, że lokomotywą na którą teraz jest największe zapotrzebowanie to Griffin EU160. Potrzebujemy na już lokomotywy pasażerskiej/uniwersalnej umożliwiającej rozpędzenie się do przynajmniej 160 km/h. Mam wrażenie, że tutaj dużo już mamy, bo mamy Dragona2 na którym w pewnych mechanikach można bazować. Może tak nie będę się rozpisywał na temat każdej, wymienię taką listę EU160 / EU200 / EP09 / VECTRON / ED160 / ED161 / Impuls 1 / Impuls 2. Wymieniłem tu 8 pojazdów, docelowo zapewne każdy z nas życzyłby sobie aby wszystkie pojawiły się w SimRail'u. Wiadomo, ale wydaje mi się, że wypuszczenie przynajmniej jednego nowego pojazdu w ciągu roku to jest to coś realnego czego możemy "wymagać" od producentów.  Wiem, że to co tutaj napisałem to i tak myślenie bardzo życzeniowe, ale też chciałem realnie zebrać to w jednym miejscu. Tak naprawdę wymienione przeze mnie propozycje w tym poście zakładają około 3-4 lata patrząc na szybkość rozwoju SimRaila.

• I agree 4
Posted (edited)

@MALECKITworzenie terenu to jedno, tworzenie otoczenia i wszystkich obiektów to drugie. Trzecie to spięcie wszystkiego do kupy. Nie widzę tu miejsca dla robienia beki, a jedynie miejsce na pytanie czy da się coś przyspieszyć czy może nie za bardzo. 

Co do zagranicznych tras to warto zapytać co z zespołami zagranicznymi. Może to one popuściły w zbroję wystawiając SimKol? Nie wiem, nie mam informacji u źródła więc i na tą chwilę psioczyć nie zamierzam. 

Na sam koniec zdecydowanie bardziej bym chciał kilku mniejszych podbić w trasach jak dociągnięcie do Częstochowy (choćby tylko do Myszkowa), Jaworzno - Szczakowa, czy Kraków Płaszów niż wydumane nowe trasy, tym bardziej zagraniczne. Nie jęczę jednak, nie pomstuję, a spokojnie czekam co się wykluje.  

@bandurama Tak właśnie jak przedstawiłeś powinny się rozbudowywać trasy, a nie jakieś durnowate skoki po Polsce. To ma mieć ręce i nogi. 

Edited by Grandal74
  • I agree 2
Posted
13 godzin temu, bandurama napisał(a):

Analizując mapę, szczerze uważam, za bezsensowne jakieś wychodzenie do USA czy Niemiec. 

Ale to robią całkowicie zewnętrzne studia i będą też miały udział w zyskach, ale to jest zlecenie zewn. SimKol kompletnie tym się nie zajmuje.

Coś na zasadzie Hamburga do The Bus. Dlaczego akurat to USA czy Niemcy (choć to dokładnie ma być trasa polsko-niemiecka)? Może te studia co robią wzięły również na siebie ciężar ekonomiczny i wiedzą, że się dobrze sprzeda.

@Grandal74 nie ma żadnych durnowatych skoków po Polsce bo ma być dokończenie Łodzi i nie wiadomo co dalej.

• I agree 1
Posted
2 godziny temu, adamets2 napisał(a):

nie ma żadnych durnowatych skoków po Polsce bo ma być dokończenie Łodzi i nie wiadomo co dalej.

Nie napisałem nic o planach wydawcy SimRail, a o życzeniach graczy. Co chwila wskakuje jakiś Poznań, Białystok, Gdańsk, Wrocław... O tym napisałem. 

Posted (edited)

No a co cię obchodzą życzenia graczy? Jak ktoś ma 12 lat, a takich graczy 12-15 to pewno najwięcej w SimRail i marzy o pracy maszynisty to i marzy o różnych trasach... 🙂 

Każdy pisać może 🙂 A w offie są takie pomysły jak cała Polska albo cała Europa... Czemu nie?🤣 🙂

Edited by adamets2
  • I agree 1
Posted
22 godziny temu, 77 napisał(a):

Owszem, jako niezadowoleni (że nie ma realizacji roadmapy) konsumenci możemy zdeptać ten projekt, olać, zbojkotować i w konsekwencji doprowadzić do upadku. I wtedy wjeżdża na koniu duch Kononowicza i "NIE BĘDZIE NICZEGO". Nowych tras też.  

Ale ja właśnie dlatego psioczę, że mi zależy. DLC kupiłem na pniu. 

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in

Sign In Now
  • Recently Browsing   2 members

• Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy