Jump to content

[patwrobel] Misja 3 - Sprinter KM - RE1 [Warszawa - Grodzisk Maz. / Żyrardów / Skierniewice - Warszawa]

Recommended Posts

Posted (edited)
5 godzin temu, mateusz424 napisał(a):

Przejechałem scenariusz z wyborem Grodzisk Mazowiecki oraz zepsuty Elf z Milanówka w całości (jednym ciągiem).
W zasadzie wszystko w porządku. W zasadzie, bo poza jednym:

O tym chyba zapomniałeś, albo ten zostawiony w Grodzisku Elf w dalszym ciągu ma spawn zbyt wcześnie. Gdy po powrocie z Milanówka się pod niego podjedzie, jest tak samo "martwy" jak wcześniej ten w Wa-wie Wschodniej. Wpływu na przebieg symulacji to nie ma, bo ten Elf i tak jedzie jako drugi. Ale jeśli to poprawisz, to będziesz mógł usunąć te komunikaty z pytaniem o "restart i obrót pociągu" bo nie będą wtedy do niczego potrzebne.

Poza tym scenariusz jest super!
Właściwie to jest nawet fajniej niż na Multiplayerze. Poza miejscowymi i chwilowymi spadkami FPS (głównie w Wa-wie) nie ma żadnych lagów serwera. Ani żadnych "Oskarków" w ciopągach i na nastawniach 😉

Na koniec coś extra.
Twój scenariusz kończy się wyjściem mechanika z Elfa po zabezpieczeniu i wygaszeniu składu.
Użycie jednej z podanych niżej dwóch wersji coroutynki zakończy scenariusz 5 sekund po wyłączeniu baterii (to 5 sekund jest na zamknięcie klapki włącznika 😁).

Wersja 1:

CreateCoroutine(function ()
	while RailstockGetPlayerTrainset().Vehicles[1].controller.batteryStatus do
	   coroutine.yield(CoroutineYields.WaitFrames, 60)
	end
	coroutine.yield(CoroutineYields.WaitForSeconds, 5)
    FinishMission(MissionResultEnum.Success)
end)

Wersja 2:

CreateCoroutine(function ()
	coroutine.yield(CoroutineYields.WaitUntil, function ()
            return not RailstockGetPlayerTrainset().Vehicles[1].controller.batteryStatus
	end)
	coroutine.yield(CoroutineYields.WaitForSeconds, 5)
	FinishMission(MissionResultEnum.Success)
end)

Wielkie podziękowania za bardzo dogłębne testy dla Ciebie @mateusz424. Naprawdę kawał dobrej roboty i wyszedl fajny efekt. Jeszcze raz dzięki za poświęcony czas.

Co do tego Elfa co stoi w Grodzisku w odstawczych możesz sprawdzić czy nie wystarczy go pobudzić funkcja IsDummy na false? Wydaje mi się że SimRail jak pociag jest za daleko wywala je z gry i jak przywraca to chyba jest robi jako Dummy. Jakby to zadziałało to fajniej by było bo stałby dokladnie w tym samym miejscu jak go zostawiliśmy. Ja jak go usuna i bede tworzył na nowo to zrobię go czystego bez naszych ingerencji i w stałej odległości od semafora, ale mogę też tak zrobić.

Co do zakończenia wsumnie nie zastanawiałem się. I tak na koniec nie ma znaczenia byle zakończyć scenariusz. Dajcie znać mogę zmienić kod żeby po 5sek od wyłączenia baterii się kończył. Tylko ciekawe czy każdy ogarnie wyłączenie Elfa

Edited by patwrobel
Posted (edited)
27 minut temu, patwrobel napisał(a):

A tak dopytam bo chyba w DLC Łódź sa scenariusze Warszawa Skierniewice i Skierniewice Warszawa. W takim razie poco dublować?

Zgadza się, są takie scenariusze. Ale do Skierniewic scenariusz startuje z Warszawy Zachodniej. Więc tutaj trzeba by zmodyfikować ten scenariusz i dodać przebiegi ze Wschodniej przez Centralną - i to by w zupełności wystarczyło. Ale ja niestety tego zrobić nie umiem.

Edited by maszynista_ezt
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy