Piotr ET22 Posted Sunday at 08:55 AM Posted Sunday at 08:55 AM Pytanie szybkie i mam nadzieję ,że nie z tych retorycznych 🙂 Z czego wynika fakt popełniania tych samych błędów co aktualizację ? Tutaj na przykładzie niektórych pociągów, które przejmujemy na ich początku trasy jak tylko jest to możliwe. Po przejmowaniu od strony Myszkowa i jak i od strony Krakowa Płaszowa jedziemy już z pominiętym ph czy to w Myszkowie czy to Płaszowie co skutkuje (-1000 PD) w Zawierciu lub Krakowie Głównym. Pytam bo te błędy pojawiają się co aktualizację i potem są powoli usuwane. Aktualizacja i znowu to samo...Aktualizacja i znowu to samo. U mnie w o obu pracach po jednym strzale wysłaliby na badania lekarskie...po drugim na psychologiczne:) a po trzecim szukałbym innej roboty 🙂 Napewno są tu gracze którzy mogą mieć pojęcie z czego wynika ta cykliczność.
Marcion Posted Sunday at 09:04 AM Posted Sunday at 09:04 AM Na spawnach nie ma krawędzi peronowych do odbycia ph. W rozkładzie jest wpisane ph, ale gra nie ma jak zaliczyć tego, stąd po przejęciu składu przy mijaniu punktu kontrolnego otrzymujemy -1000 pkt.
bart_dem Posted Sunday at 09:35 AM Posted Sunday at 09:35 AM @Piotr ET22 zauważyłem, że często podnosisz tę kwestię, ale spójrz na to inaczej. To, że widzisz komunikat -1000pkt (nie PD jak napisałeś) nie znaczy, że straciłeś punkty. Przecież zaczynamy scenariusz z zerowym stanem więc od czego ma Ci zabrać? Myślisz, że jedziemy wtedy ze stanem -1000? Nie sądzę. Tak czy inaczej, jeśli Tobie to przeszkadza to pozwól BOT-owi dojechać do pierwszego miejsca zatrzymania i dopiero wtedy przejmuj skład. 2
Piotr ET22 Posted Sunday at 11:15 AM Author Posted Sunday at 11:15 AM 1 godzinę temu, bart_dem napisał(a): @Piotr ET22 zauważyłem, że często podnosisz tę kwestię, ale spójrz na to inaczej. To, że widzisz komunikat -1000pkt (nie PD jak napisałeś) nie znaczy, że straciłeś punkty. Przecież zaczynamy scenariusz z zerowym stanem więc od czego ma Ci zabrać? Myślisz, że jedziemy wtedy ze stanem -1000? Nie sądzę. Tak czy inaczej, jeśli Tobie to przeszkadza to pozwól BOT-owi dojechać do pierwszego miejsca zatrzymania i dopiero wtedy przejmuj skład. Po zakończeniu całego scenariusza jesteśmy 1000PD mniej niż gdybyśmy jechali składem który takiego błędu nie ma. Jednak same PD nie są aż tak kluczowe mimo że często się u mnie przewijają . One poprostu uwidaczniają cykliczność tego błędu z aktualizacji na aktualizację.
bart_dem Posted Sunday at 12:51 PM Posted Sunday at 12:51 PM Godzinę temu, Piotr ET22 napisał(a): Po zakończeniu całego scenariusza jesteśmy 1000PD mniej Piotr, wydaje mi się, że nie masz racji. Potrafisz to w jakiś sposób udowodnić? Sprawdziłem to, wszedłem na skład przed Krakowem, po minięcie semafora wjazdowego dostałem komunikat -1000pkt. Po zatrzymaniu w peronie dostałem +100. Zakończyłem scenariusz i w podsumowaniu widniało zdobytych 100pkt.
Piotr ET22 Posted Sunday at 01:14 PM Author Posted Sunday at 01:14 PM (edited) 32 minuty temu, bart_dem napisał(a): Piotr, wydaje mi się, że nie masz racji. Potrafisz to w jakiś sposób udowodnić? Sprawdziłem to, wszedłem na skład przed Krakowem, po minięcie semafora wjazdowego dostałem komunikat -1000pkt. Po zatrzymaniu w peronie dostałem +100. Zakończyłem scenariusz i w podsumowaniu widniało zdobytych 100pkt. Musisz zrobić dwa przejazdy na tej samej trasie. Jeden na składzie z błędem a drugi na jakimś bez tego błędu początkowego pominięcia ph-Oczywiście te same typy pojazdów i RJ (ilość ph). I nie zakańczać scenariusza sam a jechać "od deski do deski" aż samoistnie wyświetli się podsumowanie scenariusza. Sprawdzałem to przy pierwszych tego typu błędach (zaraz po wyjściu z EA) i różnica na koniec to 1000. Skoro tego typu błąd dalej występuje to pewnie i różnica 1000 na fajrant też. Porównam to w wolnej chwili na kiblach po ostatniej aktualizacji ale byłbym zaskoczony(na plus) gdyby różnica niewystępowała 🙂 Tyle ,że sam fakt powtarzania tych błędów mnie trochę osłabia jako obserwatora. Po aktualizacjach zamiast poprawiać jakieś kolejne dziwne nieoczekiwane problemy to oprócz nich generowane są znowu już te znane stare (uprzednio naprawione) Edited Sunday at 01:27 PM by Piotr ET22
bart_dem Posted Sunday at 01:32 PM Posted Sunday at 01:32 PM 10 minut temu, Piotr ET22 napisał(a): Jeden na składzie z błędem a drugi na jakimś bez tego błędu początkowego pominięcia ph Dwa różne sklady, to nie będzie miarodajne. Trzeba to zrobić jednym składem z tym że jeden przejazd przejąć od bota odrazu żeby złapać -1000, a drugi przejąć po minięciu przez bota punktu kontrolnego i wtedy porównać punktację na koniec. Ale wątpię, że uda się zrobić dwa identyczne przejazdy na multi, to raczej graniczy z cudem.
Piotr ET22 Posted Sunday at 01:38 PM Author Posted Sunday at 01:38 PM (edited) 23 minuty temu, bart_dem napisał(a): Dwa różne sklady, to nie będzie miarodajne. Trzeba to zrobić jednym składem z tym że jeden przejazd przejąć od bota odrazu żeby złapać -1000, a drugi przejąć po minięciu przez bota punktu kontrolnego i wtedy porównać punktację na koniec. Ale wątpię, że uda się zrobić dwa identyczne przejazdy na multi, to raczej graniczy z cudem. Prawdopodobnie edytowałem jak już odpisałeś. Nie ma z tym większego problemu tzn poza czasowym bo może to porównanie trwać dwa dni co do tego typowo samego składu. Niemniej wcześniej na innych składach tzn np kibel (ten z błędem) od deski do deski i po niedługim czasie łapiesz kolejnego kibla z tym samym rozkładem ale bez błędu i też od deski do deski (wiedząc że nie popełniło się żadnego błędu różnica była 1000). PD na MP są przyznawane na sztywno dlatego na towarach słabiej to wygląda niż na np ROJach. Rp1, przejazd pkt kontrolnego( bez wzgl na spóźnienie), zatrzymanie na stacji, odjazd, zmiana kanału...Jeśli nie nawali sie z przekroczeniami prędkości i W4 to jest to płaszczyzna porównawcza przy takim samym typie pojazdu ale kluczowy jest tu RJ przy sprawdzaniu tego błędu. Edited Sunday at 01:55 PM by Piotr ET22
azzorekk Posted Sunday at 02:06 PM Posted Sunday at 02:06 PM Godzinę temu, bart_dem napisał(a): Piotr, wydaje mi się, że nie masz racji. Potrafisz to w jakiś sposób udowodnić? Sprawdziłem to, wszedłem na skład przed Krakowem, po minięcie semafora wjazdowego dostałem komunikat -1000pkt. Po zatrzymaniu w peronie dostałem +100. Zakończyłem scenariusz i w podsumowaniu widniało zdobytych 100pkt. To dziwne. Też to zrobiłem, włączyłem scenariusz Katowice-Zawierccie EN71, przejechałem S1 na początku, później po wyjezdzie z Katowic (za co otrzymałem +250 pkt) skończyłem scenariusz, ale miałem pokazane 0 zdobytych punktów.
Piotr ET22 Posted Sunday at 02:22 PM Author Posted Sunday at 02:22 PM 4 minuty temu, azzorekk napisał(a): To dziwne. Też to zrobiłem, włączyłem scenariusz Katowice-Zawierccie EN71, przejechałem S1 na początku, później po wyjezdzie z Katowic (za co otrzymałem +250 pkt) skończyłem scenariusz, ale miałem pokazane 0 zdobytych punktów. Tyle ,że Ty zrobiłeś typowy SPAD i wychodzi na to ,że dostaje się wtedy -1000pkt w opcji debetu 🙂 Czyli póki nie nazbierasz więcej jak 1000 pkt z jazdy to dalej będziesz stał na 0 W tym błędzie z tytułu zaczynasz z pominiętym ph i informacją -1000pkt na pierwszym Twoim zatrzymaniu właściwym( warto mieć zapoznanie szlaku bo laik polegający na HUDzie będzie się dziwił mocno jak kilometry do zatrzymania będą rosły). Bartek sprawdził przerywanie scenariusza po tej akcji i właściwym zatrzymaniu na nastepnej stacji i naliczyło pkt właściwie. Ja na porównaniu wcześniejszych błedów tego typu na przejechaniu trasy od deski do deski w podsumowaniu byłem bez tego 1000pkt zgodnie z poczatkową informacją o pominiętym ph( w podsumowaniu widoczne było Myszków-pominięte) 1
Recommended Posts