Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Bardzo podoba mi się funkcja oznaczająca składy, które kończą trasę.

Czy istnieje możliwość utworzenia analogicznego rozwiązania dla oznaczenia składów, które właśnie się pojawiły/są przed pierwszym posterunkiem/stacją na trasie?

Edited by Averrnor
Składnia
  • Like 2
  • I agree 6
  • 2 months later...
Posted
W dniu 9.05.2025 o 20:09, Averrnor napisał(a):

Bardzo podoba mi się funkcja oznaczająca składy, które kończą trasę.

Czy istnieje możliwość utworzenia analogicznego rozwiązania dla oznaczenia składów, które właśnie się pojawiły/są przed pierwszym posterunkiem/stacją na trasie?

W sumie pomysł ciekawy. tylko w którym momencie ten znacznik miałby znikać? Ja nowe składy poszukuję najpierw na simrail map. Czasami uda się do wyśledzonego wskoczyć, czasem nie.

• I agree 1
Posted (edited)
41 minut temu, pomperek napisał(a):

W sumie pomysł ciekawy. tylko w którym momencie ten znacznik miałby znikać? Ja nowe składy poszukuję najpierw na simrail map. Czasami uda się do wyśledzonego wskoczyć, czasem nie.

Kolega @Rafał podał bardzo fajne rozwiązanie już jakiś czas temu:

https://forum.simrail.eu/topic/9947-ekran-wyboru-składu-z-oznaczonymi-stacjami-oraz-odcinkiem-na-którym-aktualnie-znajduje-się-pociąg/#comment-48651

Zgłaszając swoją sugestię nieuważnie przeszukałem forum, żeby nie dublować.

Edited by Averrnor
Posted

Fajnie jak by składy spakowały się 5-10 minut wcześniej na bocznicach żebyś mówił objąć skład i przygotować się do jazdy i zgłaszasz gotowość i wjeżdżasz w peron .

• Like 1
  • I agree 5
Posted

Dokładnie tak jak @KIEROWNIK pisze. Korzystanie ze stron zewnętrznych żeby zobaczyć który skład zaczyna bieg nie jest komfortowe wystarczy , nawet dodać ikonę jak przy tych które kończą bieg.
Zapewne deweloperzy chcą maksymalnego realizmu gdzie dany skład już jedzie z jakiejś stacji (której nie ma jeszcze wdrożonej) a my go po drodze przejmujemy ale faktycznie byłoby ciekawiej gdyby takie składy zaczynały na bocznicach i trzeba by zgłaszać gotowość.
Tak samo jak się kończy dany odcinek w multi ( i w singlu też) i gra urywa dosłownie jazdę wyświetlając koniec przejazdu/scenariusza to słabo wygląda. Brakuje możliwości całkowitego zakończenia samemu biegu pociągu (odstawienie na bocznicę albo chociaż żeby dany przejazd kończył się na ostatnim możliwym postoju z informacją w stylu:
"Koniec pracy lub Zmiana maszynisty".

• I agree 2
Posted
W dniu 25.07.2025 o 10:32, KIEROWNIK napisał(a):

Fajnie jak by składy spakowały się 5-10 minut wcześniej na bocznicach żebyś mówił objąć skład i przygotować się do jazdy i zgłaszasz gotowość i wjeżdżasz w peron .

To moim zdaniem niewykonalne. Wielokrotnie tu pisano, że skład musi wyjechać z grywalnego obszaru ew. wjechać. Przy tej konfiguracji nawet nie ma opcji zakończenia biegu gdzieś w obszarze mapy i jazdy w drugą stronę. AI nie dość, że nie stosuje priorytetów, to także nie zrealizuje krótszej trasy. Sądzę, że to zagadnienie będzie mogło być zrealizowane w momencie uruchomienia manewrów. Jeśli mój tok rozumowania jest zły, niech ktoś z programistów wyprowadzi mnie z błędu.

• I agree 1
Posted

Możliwe że sposób zaprezentowania może być ciężki do wykonania ale chodzi o nakreślenie problemu i pomysłu deweloperom.
Tylko Oni wiedzą jakie mają możliwości techniczne.

Koniec końców, zmienić to w jakiś sposób powinni bo ani rozpoczynanie w multi ani kończenie w multi i singlu nie powinno tak wyglądać jak obecnie. 

• I agree 1
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy