Averrnor Posted May 9, 2025 Posted May 9, 2025 (edited) Bardzo podoba mi się funkcja oznaczająca składy, które kończą trasę. Czy istnieje możliwość utworzenia analogicznego rozwiązania dla oznaczenia składów, które właśnie się pojawiły/są przed pierwszym posterunkiem/stacją na trasie? Edited July 23, 2025 by Averrnor Składnia 2 8
pomperek Posted July 23, 2025 Posted July 23, 2025 W dniu 9.05.2025 o 20:09, Averrnor napisał(a): Bardzo podoba mi się funkcja oznaczająca składy, które kończą trasę. Czy istnieje możliwość utworzenia analogicznego rozwiązania dla oznaczenia składów, które właśnie się pojawiły/są przed pierwszym posterunkiem/stacją na trasie? W sumie pomysł ciekawy. tylko w którym momencie ten znacznik miałby znikać? Ja nowe składy poszukuję najpierw na simrail map. Czasami uda się do wyśledzonego wskoczyć, czasem nie. 1
Averrnor Posted July 23, 2025 Author Posted July 23, 2025 (edited) 41 minut temu, pomperek napisał(a): W sumie pomysł ciekawy. tylko w którym momencie ten znacznik miałby znikać? Ja nowe składy poszukuję najpierw na simrail map. Czasami uda się do wyśledzonego wskoczyć, czasem nie. Kolega @Rafał podał bardzo fajne rozwiązanie już jakiś czas temu: https://forum.simrail.eu/topic/9947-ekran-wyboru-składu-z-oznaczonymi-stacjami-oraz-odcinkiem-na-którym-aktualnie-znajduje-się-pociąg/#comment-48651 Zgłaszając swoją sugestię nieuważnie przeszukałem forum, żeby nie dublować. Edited July 23, 2025 by Averrnor
bart_dem Posted July 23, 2025 Posted July 23, 2025 (edited) Ja korzystam z tego https://simrail-edr.de/trainlist Wystarczy wybrać serwer, który Cię interesuje i jak chcesz to zmienić język na PL Edited July 23, 2025 by bart_dem
KIEROWNIK Posted July 25, 2025 Posted July 25, 2025 Fajnie jak by składy spakowały się 5-10 minut wcześniej na bocznicach żebyś mówił objąć skład i przygotować się do jazdy i zgłaszasz gotowość i wjeżdżasz w peron . 1 5
Turionus Posted July 27, 2025 Posted July 27, 2025 Dokładnie tak jak @KIEROWNIK pisze. Korzystanie ze stron zewnętrznych żeby zobaczyć który skład zaczyna bieg nie jest komfortowe wystarczy , nawet dodać ikonę jak przy tych które kończą bieg. Zapewne deweloperzy chcą maksymalnego realizmu gdzie dany skład już jedzie z jakiejś stacji (której nie ma jeszcze wdrożonej) a my go po drodze przejmujemy ale faktycznie byłoby ciekawiej gdyby takie składy zaczynały na bocznicach i trzeba by zgłaszać gotowość. Tak samo jak się kończy dany odcinek w multi ( i w singlu też) i gra urywa dosłownie jazdę wyświetlając koniec przejazdu/scenariusza to słabo wygląda. Brakuje możliwości całkowitego zakończenia samemu biegu pociągu (odstawienie na bocznicę albo chociaż żeby dany przejazd kończył się na ostatnim możliwym postoju z informacją w stylu: "Koniec pracy lub Zmiana maszynisty". 2
pomperek Posted July 29, 2025 Posted July 29, 2025 W dniu 25.07.2025 o 10:32, KIEROWNIK napisał(a): Fajnie jak by składy spakowały się 5-10 minut wcześniej na bocznicach żebyś mówił objąć skład i przygotować się do jazdy i zgłaszasz gotowość i wjeżdżasz w peron . To moim zdaniem niewykonalne. Wielokrotnie tu pisano, że skład musi wyjechać z grywalnego obszaru ew. wjechać. Przy tej konfiguracji nawet nie ma opcji zakończenia biegu gdzieś w obszarze mapy i jazdy w drugą stronę. AI nie dość, że nie stosuje priorytetów, to także nie zrealizuje krótszej trasy. Sądzę, że to zagadnienie będzie mogło być zrealizowane w momencie uruchomienia manewrów. Jeśli mój tok rozumowania jest zły, niech ktoś z programistów wyprowadzi mnie z błędu. 1
Turionus Posted July 29, 2025 Posted July 29, 2025 Możliwe że sposób zaprezentowania może być ciężki do wykonania ale chodzi o nakreślenie problemu i pomysłu deweloperom. Tylko Oni wiedzą jakie mają możliwości techniczne. Koniec końców, zmienić to w jakiś sposób powinni bo ani rozpoczynanie w multi ani kończenie w multi i singlu nie powinno tak wyglądać jak obecnie. 1
pomperek Posted July 30, 2025 Posted July 30, 2025 W dniu 29.07.2025 o 20:41, Turionus napisał(a): Możliwe że sposób zaprezentowania może być ciężki do wykonania ale chodzi o nakreślenie problemu i pomysłu deweloperom. Tylko Oni wiedzą jakie mają możliwości techniczne. Koniec końców, zmienić to w jakiś sposób powinni bo ani rozpoczynanie w multi ani kończenie w multi i singlu nie powinno tak wyglądać jak obecnie. Obawiam się, że dopóki nie dostroją AI do nowych oczekiwanych zadań, obecny stan rzeczy będzie jeszcze jakiś czas istniał. 1
Recommended Posts