Sharik Posted Thursday at 12:36 AM Posted Thursday at 12:36 AM Siema. Dwa miesiące temu złożyłem w miarę wydajny komputer, lecz SR nadal nie potrafi uciągnąć Pełnej rozdzielczości tekstur. Specyfikacja: AMD RX 7800 XT 16GB Vram AMD Ryzen 7 7800 x3d 32GB RAM 27 cali monitor w rozdzielczości 2560x1440 (2k), 180Hz Problem jest taki, że wczoraj odpaliłem SR na pełnej rozdzielczości tekstur i zrobiłem kurs Łódź Widzew - Puszcza Mariańska i było płynnie miód malina, może raz ścięło się, a tak to super. Po robocie wracam odpalam SR nic nie ruszałem i nagle są takie ścinki niekiedy, po prostu rozgrywka nie jest płynna, pomimo 90-100 FPS utrzymujących się ciągle podczas jazdy, a 60-80 jak są większe stacje. Z obserwacji zauważyłem jeszcze, że zawsze prawie jak dojeżdżam do Skierniewic, to gra się zawiesza na 1-2 sek i potem te ścinki sekundowe są przez kilka minut rozgrywki a potem znikają. Pytanie brzmi czy da się jakoś zoptymalizować tą pełną rozdzielczość w SR by móc grać na niej bez tych ścinek takich? W skrócie żeby tych ścinek się pozbyć i zwiększyć płynność rozgrywki. Odrazu mówię, że ETS, FS, TF2 inne gry działają super. Wiem że SR optymalke ma słabą, ale czy da się coś z tym zrobić? Nie tracąc bardzo na jakości. Moze po kilku latach ktoś znalazł jakiś sposób na to. Dzięki za pomoc i miłego dnia
Quentis Posted Thursday at 02:05 AM Posted Thursday at 02:05 AM U mnie z kolei na nowym komputerze wydajność spada na wysokości Ww-y Centralnej, niezależnie od ustawień, a komputer dość mocny.
Tom_89 Posted Thursday at 11:47 AM Posted Thursday at 11:47 AM na słabszych kompach to zmiana tekstur na 1/2 pomagała jeśli dobrze pamiętam
Sharik Posted Thursday at 12:57 PM Author Posted Thursday at 12:57 PM No na slabszych tak. Ale na kompach z pólki wyższej 5-6k jak dla mnie pelna rozdzielczośc powinna idealnie dzialać, a dziala jak dziala. Raz plynnie, a raz doslownie są lagi i ścinki, przez co trzeba na 1/2 rozdzielczości lecieć. Mam nadzieję, że jak poprawili niektóre rzeczy to i to też poprawią, bo jest szansa. Chyba, że tajny sposób jakiś jest na to, ale wątpie
Matys Posted Thursday at 02:31 PM Posted Thursday at 02:31 PM 1 godzinę temu, Sharik napisał(a): Ale na kompach z pólki wyższej 5-6k Sorry, że się nabijam ale dzisiaj w tej cenie nie dostaniesz GPU z "półki wyższej" 🙂 5
Artur_G Posted Thursday at 04:09 PM Posted Thursday at 04:09 PM Tak trochę odchodzimy od meritum, ale Matys ma rację. Niedawno "odświeżyłem" sobie kartę, przesiadając się na 3080, która jest, powiedzmy, porównywalna (w jednych grach lepsza, w drugich gorsza) do Twojej. Karta miała premierę 3 lata temu, jeśli dobrze wyklikałem, więc ja bym nie szalał z określeniem "z wyższej półki", a raczej trzymał się Twojego pierwszego "w miarę wydajny komputer". Ponadto, dawanie za przykład dobrego działania w, jak by nie patrzeć, dość już starej grze ETS, która pewnie nawet na kartoflu fajnie chodzi, też nie jest dobrym porównaniem. 2
azzorekk Posted Thursday at 04:33 PM Posted Thursday at 04:33 PM 3 godziny temu, Sharik napisał(a): przez co trzeba na 1/2 rozdzielczości lecieć. No tak, ale przecież 1/2 rozdzielczości tekstur też jest dobre. Cała rozdzielczość moim zdaniem po prostu zżera klatki, a między tymi dwoma trybami tak naprawdę nie zauważysz różnicy podczas zwykłego grania, chyba, że się bardzo dobrze przypatrzysz teksturom.
Sharik Posted Thursday at 08:50 PM Author Posted Thursday at 08:50 PM 6 godzin temu, Matys napisał(a): Sorry, że się nabijam ale dzisiaj w tej cenie nie dostaniesz GPU z "półki wyższej" 🙂 No to fakt, nie umiałem tego dobrze ująć w słowa. Ale wiesz o co chodzi 1
Sharik Posted Friday at 02:55 PM Author Posted Friday at 02:55 PM 22 godziny temu, azzorekk napisał(a): No tak, ale przecież 1/2 rozdzielczości tekstur też jest dobre. Cała rozdzielczość moim zdaniem po prostu zżera klatki, a między tymi dwoma trybami tak naprawdę nie zauważysz różnicy podczas zwykłego grania, chyba, że się bardzo dobrze przypatrzysz teksturom. No właśnie jak bawiłem się naprawić to, to co chwilę zmieniałem z 1/2 na pełną przez co teraz te tekstury są brzydkie. Najgorzej wygląda model np EP07 gdzie lakier wygląda jak z Minecrafta z takimi kwadracikami, a na full już nieco lepieji te cyfry i litery na pociągach trochę gorszej jakości, chociaż z dala nie widać tego. Ale też na 1/2 lubi niekiedy ścinać więc to już chyba wada gry, którą mam nadzieję, kiedyś naprawią
Grandal74 Posted Friday at 03:10 PM Posted Friday at 03:10 PM (edited) Ewidentnie coś jest na rzeczy. Dziś i wczoraj w okolicach Doroty i Dańdówki mocno ścięło, zamroziło obraz na jakieś 4-5 sek i poszło dalej bardzo płynnie. Ostatnio po takich zmrożeniach potrafiło mnie wywalić do pulpitu, tu jednak jakoś poszło dalej bez wywalenia z SimRail. Mam mocny komputer, aż nadto wystarczający jak na SimRail, fps nie spadają poniżej 70, a średnio cały czas 100 na bardzo mocnych ustawieniach w 2K, ale te frezy w pewnych momentach, rzadkie, ale jednak, są mocno zastanawiające. Nie ma możliwości, że to problem zżerania pamięci ram bo mam cały czas pogląd na 3 monitorze i z 48GB jest jeszcze 2/3 pamięci niezajętej. Karta ma 16GB vram, więc i tu nie ma prawa być problemu. Mam nadzieję, że zostanie to naprawione. Edited Friday at 03:12 PM by Grandal74
azzorekk Posted Friday at 03:24 PM Posted Friday at 03:24 PM 20 minut temu, Sharik napisał(a): No właśnie jak bawiłem się naprawić to, to co chwilę zmieniałem z 1/2 na pełną przez co teraz te tekstury są brzydkie. Najgorzej wygląda model np EP07 gdzie lakier wygląda jak z Minecrafta z takimi kwadracikami, a na full już nieco lepieji te cyfry i litery na pociągach trochę gorszej jakości, chociaż z dala nie widać tego. Ale też na 1/2 lubi niekiedy ścinać więc to już chyba wada gry, którą mam nadzieję, kiedyś naprawią Nie wiem, ja nie widzę różnicy lakieru na EP07 między tymi ustawieniami. Nie widzę dużej różnicy między teksturami, jedynie widzę tą pogorszoną jakość po przybliżeniu kamery w kabinie czy przybliżenie do napisów na taborze. Myślę, że jak pograsz chwilę na tej 1/2 rozdzielczości to zapomnisz jak wygląda pełna rozdzielczość i w efekcie grafika nie będzie dla ciebie tak zła. Za nim kupiłem SimRaila to grałem w Maszynę i OpenRails, tam to szału nie ma z grafiką. Wtedy wydawała mi się ładna. Jak zagrałem w Simraila to zobaczyłem jak piękną grafikę ma ta gra. Teraz jak sporadycznie wracam do tych dwóch gier to grafika naprawdę wydaje mi się tam brzydka, tak działa przyzwyczajenie.
Arbalista8 Posted Friday at 08:57 PM Posted Friday at 08:57 PM Tutaj może poruszę temat, bo mogę się domyślać o co chodzi. Nawet jaki najlepszy komputer by nie był, i karta graficzna również, a także ilość RAMu która jest w tym symulatorze ważna (ja również mam 32GB bo dokupiłem sobie, a mimo to w Wawie na pełnej rozdzielczości tekstur ta ilość pamięci jest za mała i jest crash), to w tym symulatorze, jak u mnie również w tym nieszczęsnym TSW5 (który zakupiłem a ma podobne zwiechy co chwile i to nie do zniesienia) wąskim gardłem jest interfejs dysku twardego, a potem kod i optymalizacja SimRaila. Te zwiechy występują wtedy, gdy wjeżdżamy w obszar, który ze względu na ustawioną odległość rysowania na raz musi załadować bardzo dużo tekstur (tutaj wchodzi w grę odczyt wszystkich potrzebnych fragmentów plików oraz załadowanie do pamięci). Analogiczna sytuacja ma miejsce w przypadku odładowywania tych tekstur, czyli opuszczania takiego zagęszczonego obszaru. Z całą pewnością wg mnie to powinno być robione z odpowiednim większym wyprzedzeniem oraz rzecz jasna na wielu wątkach, ale nie wiem jak bardzo na to pozwalają możliwości silnika Unity. Jako rozwiązanie sugerowałbym ogarnięcie wg narzędzi wydajnościowych jak największego odczytu danych z dysków oraz ustawień zarządzania zasilaniem procesora, aby był skłonny znacznie podwyższać taktowanie jednego rdzenia. Jeżeli chodzi o dysk twardy i na obudowie PC jest jeszcze kontrolka wykorzystania dysku, to można zweryfikować moje przypuszczenia czy podczas zwiech ta kontrolka się świeci mocno. Tak na marginesie, czy komuś udało się rozwiązać opisany problem z TSW5, jak go posiadał? To pierwszy TSW jaki kupiłem na moje nieszczęście, tyle relatywnie kasy w porównaniu do SimRaila, a przez te zwiechy co są praktycznie co kilka sekund ja klasyfikuję ten symulator jako dno w porównaniu z Simrailem. 5
vikingpn89 Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago potwierdzam,u mnie zmiana rozdzielczości tekstur na 1/2 rozwiązała problem lagów w Warszawie
Recommended Posts