Jump to content

Recommended Posts

Posted

Siema.
Dwa miesiące temu złożyłem w miarę wydajny komputer, lecz SR nadal nie potrafi uciągnąć Pełnej rozdzielczości tekstur.

Specyfikacja:
AMD RX 7800 XT 16GB Vram
AMD Ryzen 7 7800 x3d
32GB RAM 
27 cali monitor w rozdzielczości 2560x1440 (2k), 180Hz 

Problem jest taki, że wczoraj odpaliłem SR na pełnej rozdzielczości tekstur i zrobiłem kurs Łódź Widzew - Puszcza Mariańska i było płynnie miód malina, może raz ścięło się, a tak to super.
Po robocie wracam odpalam SR nic nie ruszałem i nagle są takie ścinki niekiedy, po prostu rozgrywka nie jest płynna, pomimo 90-100 FPS utrzymujących się ciągle podczas jazdy, a 60-80 jak są większe stacje. 
Z obserwacji zauważyłem jeszcze, że zawsze prawie jak dojeżdżam do Skierniewic, to gra się zawiesza na 1-2 sek i potem te ścinki sekundowe są przez kilka minut rozgrywki a potem znikają.

Pytanie brzmi czy da się jakoś zoptymalizować tą pełną rozdzielczość w SR by móc grać na niej bez tych ścinek takich?
W skrócie żeby tych ścinek się pozbyć i zwiększyć płynność rozgrywki.

Odrazu mówię, że ETS, FS, TF2 inne gry działają super. Wiem że SR optymalke ma słabą, ale czy da się coś z tym zrobić? Nie tracąc bardzo na jakości.

Moze po kilku latach ktoś znalazł jakiś sposób na to. 

Dzięki za pomoc i miłego dnia

Posted

U mnie z kolei na nowym komputerze wydajność spada na wysokości Ww-y Centralnej, niezależnie od ustawień, a komputer dość mocny.

Posted

No na slabszych tak. Ale na kompach z pólki wyższej 5-6k jak dla mnie pelna rozdzielczośc powinna idealnie dzialać, a dziala jak dziala. Raz plynnie, a raz doslownie są lagi i ścinki, przez co trzeba na 1/2 rozdzielczości lecieć. 
Mam nadzieję, że jak poprawili niektóre rzeczy to i to też poprawią, bo jest szansa. 

Chyba, że tajny sposób jakiś jest na to, ale wątpie

Posted
1 godzinę temu, Sharik napisał(a):

Ale na kompach z pólki wyższej 5-6k

Sorry, że się nabijam ale dzisiaj w tej cenie nie dostaniesz GPU z "półki wyższej" 🙂

• I agree 4
Posted

Tak trochę odchodzimy od meritum, ale Matys ma rację. Niedawno "odświeżyłem" sobie kartę, przesiadając się na 3080, która jest, powiedzmy, porównywalna (w jednych grach lepsza, w drugich gorsza) do Twojej. Karta miała premierę 3 lata temu, jeśli dobrze wyklikałem, więc ja bym nie szalał z określeniem "z wyższej półki", a raczej trzymał się Twojego pierwszego "w miarę wydajny komputer".

Ponadto, dawanie za przykład dobrego działania w, jak by nie patrzeć, dość już starej grze ETS, która pewnie nawet na kartoflu fajnie chodzi, też nie jest dobrym porównaniem.

• I agree 2
Posted
3 godziny temu, Sharik napisał(a):

przez co trzeba na 1/2 rozdzielczości lecieć. 

No tak, ale przecież 1/2 rozdzielczości tekstur też jest dobre. Cała rozdzielczość moim zdaniem po prostu zżera klatki, a między tymi dwoma trybami tak naprawdę nie zauważysz różnicy podczas zwykłego grania, chyba, że się bardzo dobrze przypatrzysz teksturom.

Posted
6 godzin temu, Matys napisał(a):

Sorry, że się nabijam ale dzisiaj w tej cenie nie dostaniesz GPU z "półki wyższej" 🙂

No to fakt, nie umiałem tego dobrze ująć w słowa. Ale wiesz o co chodzi

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy