Jump to content

Recommended Posts

Posted

Siemka wszystkim, 

Mam pytanie do graczy korzystających z grafiki Radeon RX9070 XT (jeżeli takowi są oczywiście). Jak jest z wydajnością Simraila na wspomnianych kartach graficznych? Pytam, ponieważ za niedługo zamierzam złożyć nowego solidnego PC-ta i waham się pomiędzy RTX 5070Ti A właśnie Radkiem RX9070 XT. Nie ukrywam, że w pewnym sensie też składam tego kompa pod Simraila (i nie tylko w sumie) i nie chciałbym utopić paru tysi w GPU, które w Simrailu zwyczajnie kuleje. 

Z góry wielkie dzięki za odpowiedzi. 

Posted

Sam sobie Pan odpowiedziałeś na pytanie. Jest to kwestia optymalizacji. Owszem - im mocniejsza konfiguracja sprzętowa, tym gra nie tyle co lepiej chodzi, ale doznaje mniej "przycinek" (czyli ta słaba optymalizacja mniej daje się we znaki).

Posted

Nie do końca sam sobie odpowiedziałem, gdyż RX9070 w wielu tytułach bije na łeb RTX-a, jednak z racji tego, że Simrail jest dość... specyficzną produkcją, to chciałem wywąchać jak graczom na 9070XT chodzi Simrail 😉

Posted

Posiadam znacznie słabszą kartę niż wybrany przez Ciebie Radeon - 6700 XT. Zdarzają się spadki klatek przy bardziej zatłoczonych innymi składami miejscach. Jest jednak inny problem z kartami AMD i simrailem - antyaliasing. Niezależnie od ustawień występuje raz mocny, raz słabszy flickering sieci trakcyjnej, płotów, torów w odległości. Kiedyś poruszałem ten wątek na forum, ale nic za bardzo z tym nie zrobiono.

Posted (edited)

To prawda, u znajomego na RX 7800XT flickering sieci wygląda koszmarnie. Dla mnie kompletnie nieakceptowalnie. Na plus, że karta daje spokojnie radę i ciągnie płynnie SimRail.

Na moim RTX 4080 po odpaleniu dlss na ultra jakość i flickering jest mało widoczny, nie rzuca się w oczy. Co do wydajności, to żadnych problemów (wszystkie suwaki graficzne w prawo na maks, albo prawie na maks). Nawet na dużych stacjach przy kilku składach obok wszystko śmiga bezproblemowo. 

Edited by Grandal74
  • Thanks 1
Posted
8 godzin temu, patryk.starzynski93 napisał(a):

Nie ukrywam, że w pewnym sensie też składam tego kompa pod Simraila

8 godzin temu, patryk.starzynski93 napisał(a):

nie chciałbym utopić paru tysi w GPU, które w Simrailu zwyczajnie kuleje.

No to bez zastanowienia RTX. SimRail to trudny przypadek i nawet silny Radek będzie tu bardziej kulał niż słabsza karta od zielonych. (Nie mylić z Zielonym Ładem🤣)

• Thanks 1
Posted
14 godzin temu, patryk.starzynski93 napisał(a):

Dzięki wielkie za odpowiedzi!

Daj znać jakie masz odczucia po użyciu tego narzędzia, bo to ciekawy temat, gdzie nie mając obsługi FSR wyższego niż 1 można użyć "przetłumaczonego" DSLL 2.0. Szkoda, że w SimRail niezaktualizują wszystkich generatorów na wyższe, pewnie zwiększyłoby to możliwości konfiguracji fakeowych klatek.

Posted
4 godziny temu, Conrad napisał(a):

Daj znać jakie masz odczucia po użyciu tego narzędzia, bo to ciekawy temat, gdzie nie mając obsługi FSR wyższego niż 1 można użyć "przetłumaczonego" DSLL 2.0. Szkoda, że w SimRail niezaktualizują wszystkich generatorów na wyższe, pewnie zwiększyłoby to możliwości konfiguracji fakeowych klatek.

Zgodnie z wypowiedziami przedmówców wybiorę RTX-a do nowego PC, więc jedyne do czego się będę mógł odnieść, to do tego jak działa DLSS 😉

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy