patryk.starzynski93 Posted April 7 Posted April 7 Siemka wszystkim, Mam pytanie do graczy korzystających z grafiki Radeon RX9070 XT (jeżeli takowi są oczywiście). Jak jest z wydajnością Simraila na wspomnianych kartach graficznych? Pytam, ponieważ za niedługo zamierzam złożyć nowego solidnego PC-ta i waham się pomiędzy RTX 5070Ti A właśnie Radkiem RX9070 XT. Nie ukrywam, że w pewnym sensie też składam tego kompa pod Simraila (i nie tylko w sumie) i nie chciałbym utopić paru tysi w GPU, które w Simrailu zwyczajnie kuleje. Z góry wielkie dzięki za odpowiedzi.
KOlorowy Posted April 7 Posted April 7 Sam sobie Pan odpowiedziałeś na pytanie. Jest to kwestia optymalizacji. Owszem - im mocniejsza konfiguracja sprzętowa, tym gra nie tyle co lepiej chodzi, ale doznaje mniej "przycinek" (czyli ta słaba optymalizacja mniej daje się we znaki).
patryk.starzynski93 Posted April 8 Author Posted April 8 Nie do końca sam sobie odpowiedziałem, gdyż RX9070 w wielu tytułach bije na łeb RTX-a, jednak z racji tego, że Simrail jest dość... specyficzną produkcją, to chciałem wywąchać jak graczom na 9070XT chodzi Simrail 😉
Jelonkowiec Błotny Posted April 8 Posted April 8 Posiadam znacznie słabszą kartę niż wybrany przez Ciebie Radeon - 6700 XT. Zdarzają się spadki klatek przy bardziej zatłoczonych innymi składami miejscach. Jest jednak inny problem z kartami AMD i simrailem - antyaliasing. Niezależnie od ustawień występuje raz mocny, raz słabszy flickering sieci trakcyjnej, płotów, torów w odległości. Kiedyś poruszałem ten wątek na forum, ale nic za bardzo z tym nie zrobiono.
Grandal74 Posted April 8 Posted April 8 (edited) To prawda, u znajomego na RX 7800XT flickering sieci wygląda koszmarnie. Dla mnie kompletnie nieakceptowalnie. Na plus, że karta daje spokojnie radę i ciągnie płynnie SimRail. Na moim RTX 4080 po odpaleniu dlss na ultra jakość i flickering jest mało widoczny, nie rzuca się w oczy. Co do wydajności, to żadnych problemów (wszystkie suwaki graficzne w prawo na maks, albo prawie na maks). Nawet na dużych stacjach przy kilku składach obok wszystko śmiga bezproblemowo. Edited April 8 by Grandal74 1
bart_dem Posted April 8 Posted April 8 8 godzin temu, patryk.starzynski93 napisał(a): Nie ukrywam, że w pewnym sensie też składam tego kompa pod Simraila 8 godzin temu, patryk.starzynski93 napisał(a): nie chciałbym utopić paru tysi w GPU, które w Simrailu zwyczajnie kuleje. No to bez zastanowienia RTX. SimRail to trudny przypadek i nawet silny Radek będzie tu bardziej kulał niż słabsza karta od zielonych. (Nie mylić z Zielonym Ładem🤣) 1
Conrad Posted April 8 Posted April 8 Ja mam 7800XT i dopiero użycie optiscalera, który pozwala korzystać z DLSS 2.0 w SimRail, poprawia znacznie grafikę. Sam FSR jest tragiczny i nic nie pomaga. https://github.com/cdozdil/OptiScaler 1
Conrad Posted April 9 Posted April 9 14 godzin temu, patryk.starzynski93 napisał(a): Dzięki wielkie za odpowiedzi! Daj znać jakie masz odczucia po użyciu tego narzędzia, bo to ciekawy temat, gdzie nie mając obsługi FSR wyższego niż 1 można użyć "przetłumaczonego" DSLL 2.0. Szkoda, że w SimRail niezaktualizują wszystkich generatorów na wyższe, pewnie zwiększyłoby to możliwości konfiguracji fakeowych klatek.
patryk.starzynski93 Posted April 9 Author Posted April 9 4 godziny temu, Conrad napisał(a): Daj znać jakie masz odczucia po użyciu tego narzędzia, bo to ciekawy temat, gdzie nie mając obsługi FSR wyższego niż 1 można użyć "przetłumaczonego" DSLL 2.0. Szkoda, że w SimRail niezaktualizują wszystkich generatorów na wyższe, pewnie zwiększyłoby to możliwości konfiguracji fakeowych klatek. Zgodnie z wypowiedziami przedmówców wybiorę RTX-a do nowego PC, więc jedyne do czego się będę mógł odnieść, to do tego jak działa DLSS 😉
Recommended Posts