abuszko Posted Thursday at 03:38 PM Posted Thursday at 03:38 PM Obecnie, pełniąc dyżur na stacjach z blokadą półsamoczynną, konieczne jest optyczne kontrolowanie strzałek, aby uniknąć opóźnień pociągów. Jest to szczególnie problematyczne przy dużym natężeniu ruchu. Rozwiązaniem tego problemu mogłoby być wprowadzenie sygnałów dźwiękowych, które, podobnie jak w rzeczywistości na nastawniach, informowałyby o stanach bloków. Dzięki temu możliwa byłaby natychmiastowa reakcja, co usprawniłoby pracę dyżurnych. 1
Marcion Posted Thursday at 05:09 PM Posted Thursday at 05:09 PM Jest dźwięk blokad liniowych w urządzeniach przekaźnikowych.
SIMRAIL Team firleju Posted Thursday at 05:33 PM SIMRAIL Team Posted Thursday at 05:33 PM Urządzenia komputerowe luźno bazują na systemie w którym w rzeczywistości też nie ma dźwięku żądania blokad liniowych.
abuszko Posted Thursday at 07:11 PM Author Posted Thursday at 07:11 PM Byłem około rok temu na jednym z LCS, gdzie zamontowane są urządzenia komputerowe firmy Elester. Każdej próbie zablokowania bloku początkowego towarzyszył dźwięk informujący dyżurnego, że sąsiednia stacja planuje wyprawić pociąg.
Hubert Posted Friday at 09:06 AM Posted Friday at 09:06 AM Też jestem za tym, by urządzenia komputerowe jakieś dźwięki wydawały. O ile przy pulpicie kostkowym gra jest jakby luźniejsza - kontrolujesz sobie wszystko (rozkład jazdy, sytuację na stacji, pogodę, przeglądasz filmiki z śmiesznymi kotkami na komórce) tak przy nastawni komputerowej trzeba czatować przy komputerze i czekać czy aby jakaś strzałka od WBL się nie zapali. Dobry pomysł. 2
KOlorowy Posted Friday at 09:50 AM Posted Friday at 09:50 AM Albo grasz i siedzisz na nastawni, uważnie czuwając, albo zajmujesz się telefonem. Potem ja czekam, aż jeden łaskawiec z drugim oderwie wzrok od telefonu i przyjmie blokadę, ewentualnie (grając jako mechanik) poda mi wjazd/wyjazd/przelot. Wystarczy patrzeć w EDR i żadna blokada nas nie "zaskoczy" 1 5
bart_dem Posted Friday at 11:55 AM Posted Friday at 11:55 AM (edited) 2 godziny temu, KOlorowy napisał(a): Wystarczy patrzeć w EDR i żadna blokada nas nie "zaskoczy" Wszystko ok, zgadzam się z Tobą. Ale siądź proszę na Starzyny, a szybko przekonasz się, że jednak może "zaskoczyć". To chyba jedyny posterunek gdzie nawet bot włącza blokadę (Kozłów - Sprowa) nie pytając czy droga wolna. Pyta jedynie przy zmianie kierunku i w tym przypadku zaskoczenia nie ma. Również byłbym za tym aby jakaś sygnalizacja dźwiękowa była na nastawniach komputerowych. Edited Friday at 11:56 AM by bart_dem 2
KOlorowy Posted Friday at 12:50 PM Posted Friday at 12:50 PM 55 minut temu, bart_dem napisał(a): Wszystko ok, zgadzam się z Tobą. Ale siądź proszę na Starzyny, a szybko przekonasz się, że jednak może "zaskoczyć". To chyba jedyny posterunek gdzie nawet bot włącza blokadę (Kozłów - Sprowa) nie pytając czy droga wolna. Pyta jedynie przy zmianie kierunku i w tym przypadku zaskoczenia nie ma. Również byłbym za tym aby jakaś sygnalizacja dźwiękowa była na nastawniach komputerowych. To nie lepiej po prostu nauczyć bota, żeby tak nie robił? 1
Owerow Posted Friday at 07:39 PM Posted Friday at 07:39 PM 7 godzin temu, bart_dem napisał(a): Wszystko ok, zgadzam się z Tobą. Ale siądź proszę na Starzyny, a szybko przekonasz się, że jednak może "zaskoczyć". To chyba jedyny posterunek gdzie nawet bot włącza blokadę (Kozłów - Sprowa) nie pytając czy droga wolna. Pyta jedynie przy zmianie kierunku i w tym przypadku zaskoczenia nie ma. Również byłbym za tym aby jakaś sygnalizacja dźwiękowa była na nastawniach komputerowych. Na szlakach dwutorowych nie obowiązuje pytanie o wolną drogę w normalnych warunkach prowadzenia ruchu. Informuje się jedynie o odjeździe. 2
pan kura Posted Friday at 10:24 PM Posted Friday at 10:24 PM W dniu 27.03.2025 o 20:11, abuszko napisał(a): Byłem około rok temu na jednym z LCS, gdzie zamontowane są urządzenia komputerowe firmy Elester. Każdej próbie zablokowania bloku początkowego towarzyszył dźwięk informujący dyżurnego, że sąsiednia stacja planuje wyprawić pociąg. W symulatorze są jest zasymulowana nastawnica EBIScreen 300, która nie posiada dźwięku dzwonka po użyciu "włączenia blokady liniowej", aż do zatwierdzenia kierunku. Zatem jak mój poprzednik (firleju) powiedział. W najbliższym czasie nie jest planowane dodanie fikcyjnych buczków/dzonków pod konkretny typ nastawnicy, która powyższej funkcji nie posiada. 1 1
Recommended Posts