ksa Posted March 21 Posted March 21 (edited) 16 godzin temu, patwrobel napisał(a): Trzeba nacisnąć ZEW1 lub ZEW3 wowczas będzie zgloszenie wygaśnięcia semafora do dyżurnego Tak tak, zajarzylem po 4 restarcie, 😃,super scenariusz i czekam na wiecej 👍 Edited March 21 by ksa 1
zbynak Posted March 21 Posted March 21 7 minut temu, ksa napisał(a): Tak tak, zajarzylem po 4 restarcie, 😃,super scenariusz i czekam na wiecej 👍 Ja na szczęście od razu wywołałem dyżurnego i byłem bardzo pozytywnie zaskoczony, że można zgłosić wygaszenie semafora. Ale można w sumie pomyśleć, żeby po jakimś czasie braku reakcji od gracza wyświetlić podpowiedź, tak jak przy rozłączaniu składu czy zmianie kabiny na przykład.
patwrobel Posted March 21 Author Posted March 21 (edited) 2 godziny temu, zbynak napisał(a): @patwrobelTwoje wsparcie w zakresie problemów ze scenariuszami zasługuje na pochwałę, więcej informacji od Ciebie dostajemy o problemach z silnikiem niż od samych autorów. Dzięki, oczywiście ja nie wiem czy winą jest gra czy ja coś źle zrobiłem w scenariuszu (zła kolejność, lub czegoś nie wykonałem a powinienem). Ja tylko piszę swoje domysły proszę nie uznawać tego za pewnik. Nie mam wglądu w kod gry. A niestety nie wszystko jest dobrze opisane i bardzo dużo rzeczy domyślam się i testuje na "żywym organizmie" 😞. Dlatego jest co chwilę nowa wersja za co przepraszam. Właśnie testuję wersję 1.0.4 moich misji - dodałem istotną modyfikację aby każdy kod stacji był uruchamiany asynchronicznie - teraz było synchronicznie wiec cały czas kod szedł liniowo i może po jakimś czasie wątek umiera i dlatego wywala te błędy. Twórcy mają inne podejście do tworzenia scenariuszy - u nich wszystko jest na eventach (wszystko jest asynch). Ja wolałem podeście liniowe aby lepiej panować nad scenariuszem. Jak przejadę się kilka razy i nie będzie problemów to udostępnię nowszą wersję - dam znać. Edited March 21 by patwrobel 2 2
patwrobel Posted March 21 Author Posted March 21 28 minut temu, zbynak napisał(a): Ja na szczęście od razu wywołałem dyżurnego i byłem bardzo pozytywnie zaskoczony, że można zgłosić wygaszenie semafora. Ale można w sumie pomyśleć, żeby po jakimś czasie braku reakcji od gracza wyświetlić podpowiedź, tak jak przy rozłączaniu składu czy zmianie kabiny na przykład. Ale to jest zrobione - za każdym razem jak gra czeka na ZEW (w każdym miejscu) i nie doczeka się po 500 frames (tu jest po prostu counter i czas jest zależny ile mamy klatek na sekundę w danej chwili). U mnie tak na oko to ok 15-25 sek. bez reakcji. Czas jest liczony od zakończenia wygłaszania komunikatu przez dyżurną "640412 przebieg do ŁA podany" 1
SOCCER2019_m Posted March 21 Posted March 21 16 godzin temu, patwrobel napisał(a): Nie mam kody przed sobą ale z tego co kojarzę trzeba wygasić lokomotywe i wyjść na zewnątrz. Powinien być komunikat dyżurnego i stosowną podpowiedz na środku ekranu. Może coś się wykrzaczyło np pobieranie aktualnego VIEW bo czasem tak SimRail ma. Podeślij log to powiem wiecej Już sprawdziłem co trzeba wykonać aby scenariusz się zakończył: 1. Podjechać na min 150m przed semaforem H316 2. Zatrzymać pociąg 3. Zahamować lokomotywę (ciśnienie w głównym zbiorniku poniżej 4.7) 4. Wyjść za zewnątrz Wykonałem te kroki, dalej nie działa niestety, w logu są takie wpisy: [2025-03-21 10:29:47]: [SRK] Łazy - Rozwiązanie przebiegu: LB_O -> z_LB_1072cd -> LB_H316 Pociągowy [2025-03-21 10:29:53]: Long delta time detected! 3255,4441000002 ms [2025-03-21 10:30:12]: Long delta time detected! 259,879300000193 ms [2025-03-21 10:30:19]: Increase value action name (Main Switch) does not exists within action set! [2025-03-21 10:30:19]: Increase value action name (Main Switch) does not exists within action set! [2025-03-21 10:30:19]: Increase value action name (Main Switch) does not exists within action set! [2025-03-21 10:30:19]: Increase value action name (Main Switch) does not exists within action set! [2025-03-21 10:31:47]: Long delta time detected! 345,173400000022 ms [2025-03-21 10:32:47]: Increase value action name (Main Switch) does not exists within action set! [2025-03-21 10:32:47]: Increase value action name (Main Switch) does not exists within action set! [2025-03-21 10:32:47]: Increase value action name (Main Switch) does not exists within action set! [2025-03-21 10:32:47]: Increase value action name (Main Switch) does not exists within action set! [2025-03-21 10:34:10]: Long delta time detected! 218,381099999988 ms [2025-03-21 10:34:55]: Long delta time detected! 218,604099999993 ms [2025-03-21 10:34:58]: Increase value action name (Main Switch) does not exists within action set! [2025-03-21 10:34:58]: Increase value action name (Main Switch) does not exists within action set! [2025-03-21 10:34:58]: Increase value action name (Main Switch) does not exists within action set! [2025-03-21 10:34:58]: Increase value action name (Main Switch) does not exists within action set!
zbynak Posted March 21 Posted March 21 44 minuty temu, patwrobel napisał(a): Dlatego jest co chwilę nowa wersja za co przepraszam. Ale weź nie wariuj, nie ma za co przepraszać, poprawianie na bieżąco błędów to nie jest coś czego trzeba się wstydzić tylko bardzo dobre podejście. Co innego, że jakby był wreszcie Warsztat Steam to byłoby łatwiej, bo aktualizacje pobierały by się z automatu. 1
patwrobel Posted March 21 Author Posted March 21 Dodałem nowszą wersję z poprawkami: Wersja: 1.0.4 Data aktualizacji: 2025.03.21 12:40 Link do pobrania: 44_patwrobel.7z (Aktualizacja: 2025.03.21 12:40) Co poprawiłem: 1. Dodałem nowy Checkpoint - Dąbrowa G. Wsch. (Wyjazd) dla osób które chcą szybciej dojechać do Bukowna i wykonać manewry. 2. Inicjalizacja BOTów - teraz nie powinny się blokować 3. Zmieniłem uruchamianie kodu każdej stacji asynchronicznie - może to wyeliminuje wywalanie się gry po dłuższej grze ciągiem. 4. Poprawiłem błąd z osobowym, że nie ruszał z Ząbkowic 5. Poprawiłem zakończenie misji - jednak był tam błąd 6. Dodałem eventy z uszkodzonym przejazdem w okolicy Bukowna i Kazimierza (TOP będzie pokazywał uszkodzenie + zwolnienie na przejeździe, bez rozmowy z dyżurnym) 7. Zmniejszyłem masę dla Traxx'a bo cięzko było to ciągnąć na począku misji. 8. Poprawiłem kilka mniejszych błędów na które natrafiłem. Smacznego i co złego to nie ja 🙂 4 1
Lonely is Good Posted March 21 Posted March 21 Właśnie pobrałem najnowszą wersję po manewrach w ŁA bo zauważyłem że jest. Zaczynam od początku:) Póki co najlepszy scenariusz jaki widziałem w Simrail. Jedyny mankament dla mnie to brak rozkładu do otwarcia ale przeżyję:) Świetna robota!!
patwrobel Posted March 21 Author Posted March 21 Jak ktoś ma jakiś program do tworzenia rozkładu papierowego to mogę zrobić ale samemu recznie w Excelu mi się nie chce.
Lonely is Good Posted March 21 Posted March 21 2 minuty temu, Sklox napisał(a): Pytanie - czemu w Dragonie nie działają ekrany boczne? Problem u mnie nie występuje po pobraniu najnowszej wersji
s0nY Posted March 21 Posted March 21 Pytanie odnośnie początku Da się jakby zwiększyć moc poprzez włączenie 2xEU07? Ktoś próbował ? bo jak bot dojeżdża do semafora H5 to EU07 są uruchomione.
mluczak.kutno Posted March 22 Posted March 22 Niestety na dwie próby z Dragonem (lato, godzina 18.00) dwa utknięcia przed wjazdem do Ząbkowic po torze lewym. Czekałem kwadrans, klikałem ZEW, nic. Zero ruchu za mną i przede mną. Ps. Mógłbym przeskoczyć do innego checkpointa, ale ten scenariusz chyba jest zbyt ciekawy, by go przewijać 🙂 SimRail_log_2025-03-22_11-48-28.txt
patwrobel Posted March 22 Author Posted March 22 @mluczak.kutno Faktycznie był błąd przy dojeździe do Ząbkowic lewym torem -> event był zapięty na semafor L1_2971 a powinien być na L1_2971N. Wydaje mi się że to sprawdzałem i nie wiem czy w ostatniej marcowej poprawce Twórcy tego nie wyprostowali, ale już się tego nie dowiemy. W każdym bądź razie łapcie nową wersję 1.0.5 gdzie ten błąd jest naprawiony. Jeżeli ktoś chce przetestować ten konkretny przypadek wystarczy w pliku mission.lua na górze zmienić procenty w zmiennej PERCENT_PASSENGER_TRAIN_SCENARIO. Jak ustawimy 0, 0, 100, 100 wówczas zawsze odpali się 3 event. Procentowo łapane jest od góry w dół pierwszy dla wylosowanej liczny [1-99] Cytat PERCENT_PASSENGER_TRAIN_SCENARIO = { Standard = 40, BreakOnDabrowaGornicza = 60, BreakOnDabrowaGorniczaPogoria = 80, BreakOnDabrowaGorniczaZabkowice = 100 }; Dodałem nowszą wersję z poprawkami: Wersja: 1.0.5 Data aktualizacji: 2025.03.22 17:00 Link do pobrania: 44_patwrobel.7z (Aktualizacja: 2025.03.22 17:00) Co poprawiłem: 1. Błąd gdy do Ząbkowic jedziemy lewym torem nie wyzwalał się event i nie szedł kod dla stacji Ząbkowice 4
jmluengor Posted March 22 Posted March 22 Have you made any changes to the files in the Local folder? I'm asking because I translated the en.lan file (1.0.4 version) into Spanish. Thank you for your fantastic work.
patwrobel Posted March 22 Author Posted March 22 (edited) 2 godziny temu, jmluengor napisał(a): Have you made any changes to the files in the Local folder? I'm asking because I translated the en.lan file (1.0.4 version) into Spanish. Thank you for your fantastic work. No I did not changed local file and sound Edited March 22 by patwrobel 1
s0nY Posted March 22 Posted March 22 (edited) Żeby każdy developer gier tak szybko naprawiał zgłaszane błędy jak patwrobel to branża gier byłaby idealna. Tak trzymaj stary ! 🫵💪 Tyle że jest malusi problem 😄 W twojej najnowszej wersji nie ma wyboru Faz scenariusza i odradzam się na torach na Wygwizdowie Wielkim I próbując wrócić do Menu gry gra się craszuje. Edited March 22 by s0nY 4
Tomcik_Dublin Posted March 22 Posted March 22 Czy to tylko ja, czy po ostatniej łatce Twojego scenariusza gracz jest zespawnowany w szczerym polu? A gra nie reaguje na nic. 😄
mluczak.kutno Posted March 22 Posted March 22 Potwierdzam problemy kolegów powyżej. W Twoim drugim scenariuszu zresztą dzieje się to samo.
s0nY Posted March 22 Posted March 22 2 minuty temu, Tomcik_Dublin napisał(a): Czy to tylko ja, czy po ostatniej łatce Twojego scenariusza gracz jest zespawnowany w szczerym polu? A gra nie reaguje na nic. 😄 Dokładnie mam to samo post wyżej i uprzedzając pytania starsze wersje mają to samo i to jest dziwne 🙃
patwrobel Posted March 22 Author Posted March 22 (edited) PRZEPRASZAM WSZYSTKICH za wywalenie całej biblioteki! JUŻ POPRAWIONE można pobierać wersję 1.0.5 <- podmieniona na poprawną wersję: Link do pobrania: 44_patwrobel.7z (Aktualizacja: 2025.03.22 20:30) Usunąłem z plików wsadowych misji KOMENTARZ jak niżej i to powodowało że gra nie przyjmowania skryptu - ale uwaga to jest komentarz nie powinien mieć znaczenia. Jednak jak widać ma duże znaczenie. Nie zauważyłem, bo ja zmieniam coś i reload'a robię a efekt jest dopiero jak wyjdzie się całkowicie z gry. Jeszcze raz SORKI: Cytat -- SimRail - The Railway Simulator -- LUA Scripting scenario -- Version: 1.0.5 Edited March 22 by patwrobel 7
jmluengor Posted March 22 Posted March 22 Your work, patience, and dedication are priceless. Thank you so much. 3
Jabol_Punk Posted March 22 Posted March 22 Potwierdzam, rewelacja. Podobnie jak poprzedni. Gratuluję, kawał świetnej roboty. 2
Sklox Posted March 23 Posted March 23 W dniu 21.03.2025 o 16:34, Lonely is Good napisał(a): Problem u mnie nie występuje po pobraniu najnowszej wersji Po pobraniu najnowszej niestety dalej to samo.
Recommended Posts