Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam,

na wstępie chciałbym zaznaczyć że nie jestem nowym w tą grę i trochę już w nią gram ale to co ostatnio się dzieje to, moim zdaniem przechodzi ludzkie pojęcie.

Zwracam się do Programistów, Administratorów, Moderatorów tej gry o zwrócenie swojej uwagi na parę kwestii, która od momentu wydania gry w pełnym dostępie, ma miejsce, otóż:

1. Dlaczego na serverze, uznawanym za główny w Polsce, grają ludzie którzy nie mają pojęcie o grze? tzn. wchodzą na pociąg i nie potrafią prostego czuwaka zbić, lub wchodzą na dyżurkę i nie znają priorytetów (tzn. puszczają towar przed expres lub przed pendo). Moje pytanie brzmi, dlaczego takie osoby mają dostęp do PL2 [BEZ WYDARZEŃ] ?

2. Dlaczego na Polskich serverach wciąż można spotkać obcokrajowców, którzy na wezwanie dyżurnego lub mechanika, nie reagują, przecież ta gra ma co najmniej po 4 servery w większości regionów europy a od wydania tej gry w pełnej wersji nawet pojawiły się servery treningowe i tzw. "INT" international. Osobiście wnioskuję żeby servery PL były tylko dla PL.

3. Dlaczego "trolle" sobie swobodnie "hasają" po serverach ? , nie mówcie mi proszę tutaj o żadnych inspekcjach handlowych itp., takie osoby powinny być eliminowane z gry online. Sam jestem graczem od lat 90' i w tychże latach nikt nie martwił się o jakieś inspekcje handlowe czy inne rzeczy, dostawało się bana za ''trollowanie'' i koniec i każdy grał zgodnie z zasadami.

4. Dlaczego jest tak nie jasny system banowania graczy ? gracz dostaje bana bo komuś przeszkadzał ? aż tak polegacie na AI ? O_o  można na serverze zgłosić każdego i dostanie bana ? a "trolle" się śmieją.

5. Dlaczego nie wprowadzicie tzw. "Adminów" na server? Danego dnia admin sobie wejdzie (nie wiesz kto nim jest) i ma możliwość wykopania kogoś z servera.

6. PL2 [BEZ WYDARZEŻEŃ] - jest , jak wiemy, uznawany za polski główny server, a tymczasem grają na nim ludzie którzy nie mają kompletnie doświadczenia, bo kupili grę, albo ją dostali na święta (data premiery pełnej wersji: 13.12.2024r.) i psują grę innym graczom którzy od co najmniej dwóch lat tworzyli tą grę (ja, przyznaje się nie byłem w tym gronie), a Wy developerzy, mieliście tych ludzi w poważaniu, bo dla producentów, developerów liczył się zarobek przed świętami.

7. Dlaczego ktoś (często jakiś młodziak), bezczelnie mi piszę na czacie że jemu "nudzi się na innych serverach, bo tam się nic nie dzieje'', a wchodzi na PL2 i rozwala innym ludziom grę ?

8. Dlaczego w "Instrukcji" nie ma obowiązku zgłaszania na dyżurkach że pociąg "odjechał" ? ludzie nie doświadczeni naczytają się instrukcji i potem mają pretensję do tych doświadczonych dyżurnych. Tekst w stylu: "w instrukcji nie ma obowiązku......" owszem nie ma ale to bardzo to ułatwia dyżurowanie.

Ostatni mój postulat:

Dlaczego ludzie którzy spędzili w tej grze sporo czasu (sam mam prawie 600 godzin), mają cierpieć bo Wy szanowni programiści, nie uwzględniliście tego, że ktoś może im psuć tą grę.

Szanujcie graczy, bo to dzięki graczom, wasza gra jest super, a byłaby extra gdybyście słuchali społeczności a nie portfeli.

Liczę się z tym że pewnie dostanę bana na grę , ale trudno, ktoś to musiał napisać 🙂

Zapraszam do dyskusji, tylko merytorycznej a nie hejtowanej 🙂. Co Wy o tym myślicie ? Zachęcam też grono administratorów do odniesienia się do tego posta 🙂

Pozdrawiam 

Samych zielonych dla wszystkich graczy i dużo cierpliwości 🙂

Edited by tomadozzer86
  • I disagree 3
  • I agree 6
Posted

Kolego sympatyczny, 

Odpowiedzi na większość twoich pytań znajduje się we fragmencie twojej wypowiedzi:

22 minuty temu, tomadozzer86 napisał(a):

7. Dlaczego ktoś (często jakiś młodziak), bezczelnie mi piszę na czacie że jemu "nudzi się na innych serverach, bo tam się nic nie dzieje'', 

Także dlatego dyżurki na stacjach z dużym ruchem są wiecznie zajęte: maszyniści generują opóźnienia, dyżurni muszą organizować ruch. To gracze swoimi komentarzami tworzą tą atmosferę, dla której nie jesteśmy w stanie rzucić grę w kąt po przejechaniu wszystkich wariantów tras.  

• I disagree 2
  • Thanks 1
  • I agree 1
Posted (edited)
14 minut temu, PL_Andrev napisał(a):

Kolego sympatyczny, 

Odpowiedzi na większość twoich pytań znajduje się we fragmencie twojej wypowiedzi:

Także dlatego dyżurki na stacjach z dużym ruchem są wiecznie zajęte: maszyniści generują opóźnienia, dyżurni muszą organizować ruch. To gracze swoimi komentarzami tworzą tą atmosferę, dla której nie jesteśmy w stanie rzucić grę w kąt po przejechaniu wszystkich wariantów tras.  

Jakoś ja dzisiaj od restartu, przez 2 godziny zagrałem dyżurkę i wszystko płynnie szło.... w moim mniemaniu to raczej powinien być ten ruch płynny a nie bazować na "komentarzach" graczy, jesteś dyżurnym, Ty sterujesz i Twoje zdanie sie liczy a nie komentarze mechaników.

Moim zdaniem bzdura, bo ostatnio spotkałem dzieciaka który nie dowierzał że w Strzałkach i Olszamowicach można operować dwiema stacjami. Próbowałem wytłumaczyć ale był mądrzejszy ode mnie.... no bo przecierz, a często zdarza się tak że Olszamowice albo Strzałki są sterowane przez dyżurnych którzy wchodzą "na chwilę" po puszczają na pałę i wychodzą.

Edited by tomadozzer86
  • I agree 1
Posted (edited)
Godzinę temu, tomadozzer86 napisał(a):

2. Dlaczego na Polskich serverach wciąż można spotkać obcokrajowców, którzy na wezwanie dyżurnego lub mechanika, nie reagują, przecież ta gra ma co najmniej po 4 servery w większości regionów europy a od wydania tej gry w pełnej wersji nawet pojawiły się servery treningowe i tzw. "INT" international. Osobiście wnioskuję żeby servery PL były tylko dla PL.

O, to ja mogę coś powiedzieć w tym temacie 🙂

Otóż widać, że jesteś nowy na forum i nie wiesz, ale literki w nazwie serwera to wcale nie jest oznaczenie języka w jakim należy się porozumiewać na tym serwerze 🙂

Nie jest to też "fizyczna" lokalizacja kraju, w którym znajduje się serwer.

Zapewne chciałbyś wiedzieć co te literki oznaczają? Cóż, wszyscy chcielibyśmy, czekamy na odpowiedź co najmniej od sierpnia 2024 roku:

Moje prywatne zdanie jest takie, że to po prostu losowe literki, które wpisały się administratorowi w momencie zakładania serwera, ot takie szczęście, że akurat wylosowały się PL, DE, EN czy INT, a nie TK, PD czy WS 😉

Edited by zbynak
  • Haha 1
  • I agree 2
Posted

Ad. 1 Nie ma czegoś takiego jak główny serwer. To, że dużo osób wchodzi na konkretny serwer to nic nie znaczy.

Ad. 3 Prędzej czy później gracz zostanie odpowiednio ukarany.

Ad. 4 Czy możesz podać jakiś konkretny przykład?

Ad. 5 W każdej chwili moderator może wejść na serwer. Nawet jeśli on jest pełny.

Ad. 7 W przypadku trollingu złóż raport.

Ad. 8 Instrukcję to masz na myśli poradnik w grze? Jeśli tak to on tylko tłumaczy obsługę urządzeń. Wiem, brakuje ogólnego wbudowanego do gry poradnika trybu dyżurnego ruchu.

• I agree 4
Posted
3 godziny temu, tomadozzer86 napisał(a):

Witam,

na wstępie chciałbym zaznaczyć że nie jestem nowym w tą grę i trochę już w nią gram ale to co ostatnio się dzieje to, moim zdaniem przechodzi ludzkie pojęcie.

Zwracam się do Programistów, Administratorów, Moderatorów tej gry o zwrócenie swojej uwagi na parę kwestii, która od momentu wydania gry w pełnym dostępie, ma miejsce, otóż:

1. Dlaczego na serverze, uznawanym za główny w Polsce, grają ludzie którzy nie mają pojęcie o grze? tzn. wchodzą na pociąg i nie potrafią prostego czuwaka zbić, lub wchodzą na dyżurkę i nie znają priorytetów (tzn. puszczają towar przed expres lub przed pendo). Moje pytanie brzmi, dlaczego takie osoby mają dostęp do PL2 [BEZ WYDARZEŃ] ?

3. Dlaczego "trolle" sobie swobodnie "hasają" po serverach ? , nie mówcie mi proszę tutaj o żadnych inspekcjach handlowych itp., takie osoby powinny być eliminowane z gry online. Sam jestem graczem od lat 90' i w tychże latach nikt nie martwił się o jakieś inspekcje handlowe czy inne rzeczy, dostawało się bana za ''trollowanie'' i koniec i każdy grał zgodnie z zasadami.

4. Dlaczego jest tak nie jasny system banowania graczy ? gracz dostaje bana bo komuś przeszkadzał ? aż tak polegacie na AI ? O_o  można na serverze zgłosić każdego i dostanie bana ? a "trolle" się śmieją.

5. Dlaczego nie wprowadzicie tzw. "Adminów" na server? Danego dnia admin sobie wejdzie (nie wiesz kto nim jest) i ma możliwość wykopania kogoś z servera.

6. PL2 [BEZ WYDARZEŻEŃ] - jest , jak wiemy, uznawany za polski główny server, a tymczasem grają na nim ludzie którzy nie mają kompletnie doświadczenia, bo kupili grę, albo ją dostali na święta (data premiery pełnej wersji: 13.12.2024r.) i psują grę innym graczom którzy od co najmniej dwóch lat tworzyli tą grę (ja, przyznaje się nie byłem w tym gronie), a Wy developerzy, mieliście tych ludzi w poważaniu, bo dla producentów, developerów liczył się zarobek przed świętami.

7. Dlaczego ktoś (często jakiś młodziak), bezczelnie mi piszę na czacie że jemu "nudzi się na innych serverach, bo tam się nic nie dzieje'', a wchodzi na PL2 i rozwala innym ludziom grę ?

8. Dlaczego w "Instrukcji" nie ma obowiązku zgłaszania na dyżurkach że pociąg "odjechał" ? ludzie nie doświadczeni naczytają się instrukcji i potem mają pretensję do tych doświadczonych dyżurnych. Tekst w stylu: "w instrukcji nie ma obowiązku......" owszem nie ma ale to bardzo to ułatwia dyżurowanie.

Ostatni mój postulat:

Dlaczego ludzie którzy spędzili w tej grze sporo czasu (sam mam prawie 600 godzin), mają cierpieć bo Wy szanowni programiści, nie uwzględniliście tego, że ktoś może im psuć tą grę.

Szanujcie graczy, bo to dzięki graczom, wasza gra jest super, a byłaby extra gdybyście słuchali społeczności a nie portfeli.

Liczę się z tym że pewnie dostanę bana na grę , ale trudno, ktoś to musiał napisać 🙂

Zapraszam do dyskusji, tylko merytorycznej a nie hejtowanej 🙂. Co Wy o tym myślicie ? Zachęcam też grono administratorów do odniesienia się do tego posta 🙂

Pozdrawiam 

Samych zielonych dla wszystkich graczy i dużo cierpliwości 🙂

Ja się odniosę do punktu drugiego
po 1 masz gdzieś napisane że na Polski Serwer  czy to PL1 2 4 5 itp że inne narodowości nie mogą wejść i grać równie dobrze Ty możesz iśc na Serwerry Niemieckie czy  europejskie jeśłi gracz jest ogarnięty  wie co i jak  to nie widzę przeciw wskazań by zawitał na PL2. A co to reszty to kolega wyżej Ci wyjaśnił co i jak

• Like 1
  • I agree 1
Posted

Siemandero !!

Na początku całej tej dyskusji należy zapytać „czym ma być, a czym obecnie jest” dla każdego z nas symulator SimRail.

Jeśli jednym z kolejnych symulatorów, to olejmy wszystkie te dyskusje; bo najczęściej prowadzą tylko do nerwowych sytuacji i podziałów między graczami - po co się unosić skoro nie mamy na to wpływu.  Tylko wtedy traktujmy się wszyscy tak samo (bez raportów, donosów, wyzwisk, obelg, odwetów oraz upierdliwych i szczeniackich zachowań). Niech każdy gra tak, jak mu się to podoba.

Z drugiej strony jeżeli ten symulator ma być (jak to gdzieś, kiedyś czytałem na forum SimRaila) bardziej profesjonalny i realistyczny, to poruszana tu np. kwestia znajomości języka staje się bardziej złożonym problemem.
Ja tego nie wymyślam,
                                       ale zgodnie z obecnie obowiązującymi przepisami maszynista musi znać język urzędowy kraju, w którym prowadzi pociąg na poziomie minimum B1.
A to oznacza jak podaje ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 1 grudnia 2022 r. w sprawie świadectwa maszynisty; w jednym z punktów: „maszynista posiada umiejętność rozumienia ze słuchu i rozumienia tekstu czytanego oraz umiejętność ustnego i pisemnego porozumiewania się we wskazanym przez zarządcę infrastruktury języku co najmniej na poziomie biegłości językowej B1 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy.
Natomiast Dyżurny Ruchu zatrudniający się do pracy na terenie Polski nie ma obowiązku znajomości języka angielskiego lub jakiegokolwiek innego niż polski.

• Haha 2
  • I agree 5
Posted
14 godzin temu, Arkadio40 napisał(a):

po 1 masz gdzieś napisane że na Polski Serwer  czy to PL1 2 4 5 itp że inne narodowości nie mogą wejść i grać równie dobrze Ty możesz iśc na Serwerry Niemieckie czy  europejskie jeśłi gracz jest ogarnięty  wie co i jak  to nie widzę przeciw wskazań by zawitał na PL2.

AREK

O ile pamiętam temat serwerów i znajomości języków był poruszany rok temu. Wtedy np. moja propozycja stworzenia serwerów IN1, IN2... zamiast tych wiejących pustkami CN1, UA1, ES1, EN1, EN2 i EN3 - spotkała się ze stwierdzeniem, że się nie da czy tam się nie opłaca.

I druga kwestia: co mi daje fakt, że jak Cię zacytuję "jeśłi gracz jest ogarnięty  wie co i jak  to nie widzę przeciw wskazań by zawitał na PL2"; że zgłaszam takiemu dyżurnemu pilną potrzebę postoju technicznego u niego na stacji lub sytuację awaryjną - jak On i tak nie rozumie co ja mu chcę przekazać. Albo klasyka: maszynista, który stoi na torze głównym dodatkowym bo przepuszczał inny pociąg, czeka na wyświetlenie zielonego światła gdyż innego koloru nie uznaje. W takiej sytuacji mam wątpliwości czy ON wie o co kaman.

Posted
W dniu 11.02.2025 o 21:54, Marcion napisał(a):

Ad. 1 Nie ma czegoś takiego jak główny serwer. To, że dużo osób wchodzi na konkretny serwer to nic nie znaczy.

Ad. 3 Prędzej czy później gracz zostanie odpowiednio ukarany.

Ad. 4 Czy możesz podać jakiś konkretny przykład?

Ad. 5 W każdej chwili moderator może wejść na serwer. Nawet jeśli on jest pełny.

Ad. 7 W przypadku trollingu złóż raport.

Ad. 8 Instrukcję to masz na myśli poradnik w grze? Jeśli tak to on tylko tłumaczy obsługę urządzeń. Wiem, brakuje ogólnego wbudowanego do gry poradnika trybu dyżurnego ruchu.

No więc tak:

Ad. 1#1 we wczesnym dostępie wszyscy gracze wpajali mi że to server główny, właśnie dlatego że dużo ludzi na nim gra 🙂

Ad. 3#1 prędzej czy później ? raczej chyba później 🙂

Ad. 4#1 gracz dostaje bana "głosowego" i nie dostaje za to uzasadnienia, ostatnio spotkałem dyżurnego który dostał "głosowego" bana a sam nie wiedział za co i na ile czasu.

Ad. 5#1 to czemu nie banuje graczy na bierząco ? skoro słorzenie raportu trwa chwilę, to powinna być od razu reakcja i ban.

Ad. 7#1 składam zawsze jak widzę trolling i wiem że to chwilę trwa zanim ktoś z servera wyleci, a moim zdaniem powinno się to odbywać odrazu.

Ad. 8#1 nigdy tej instrukcji nie czytałem bo moim zdaniem tam są napisane głupoty, ja, przyznaję, jestem laikiem jeśli chodzi o kolej, bardziej jara mnie transport drogowy, ale jeżeli wypuszcza się grę to instrukcja powinna być napisana w sposób który nie utrudnia gry innym graczom.

W dniu 11.02.2025 o 22:47, Arkadio40 napisał(a):

Ja się odniosę do punktu drugiego
po 1 masz gdzieś napisane że na Polski Serwer  czy to PL1 2 4 5 itp że inne narodowości nie mogą wejść i grać równie dobrze Ty możesz iśc na Serwerry Niemieckie czy  europejskie jeśłi gracz jest ogarnięty  wie co i jak  to nie widzę przeciw wskazań by zawitał na PL2. A co to reszty to kolega wyżej Ci wyjaśnił co i jak

Właśnie , jeżeli gracz jest ogarnięty !! (słowo klucz), a jak nie jest ogarnięty ? wczoraj na KrK Przedmieście i na KrK Batowicach usiedli dwa chinczyki i co ? nie ogarnięci zupełnie i psują grę innym graczom bo nie rozumieją po PL ani po ANG. Raport na niego, nic nie daje, bo zanim mod wejdzie to napewno zdążą wyjść z gry.

W dniu 11.02.2025 o 20:10, zbynak napisał(a):

O, to ja mogę coś powiedzieć w tym temacie 🙂

Otóż widać, że jesteś nowy na forum i nie wiesz, ale literki w nazwie serwera to wcale nie jest oznaczenie języka w jakim należy się porozumiewać na tym serwerze 🙂

Nie jest to też "fizyczna" lokalizacja kraju, w którym znajduje się serwer.

Zapewne chciałbyś wiedzieć co te literki oznaczają? Cóż, wszyscy chcielibyśmy, czekamy na odpowiedź co najmniej od sierpnia 2024 roku:

Moje prywatne zdanie jest takie, że to po prostu losowe literki, które wpisały się administratorowi w momencie zakładania serwera, ot takie szczęście, że akurat wylosowały się PL, DE, EN czy INT, a nie TK, PD czy WS 😉

No ok, w takim razie to po co te nazewnictwo ? "PL" , "DE" czy inny kraj ? nie można tego po prostu zrobić jako "INT" i taki server zrobić x 12 ? 

• I agree 1
Posted
28 minut temu, tomadozzer86 napisał(a):

No ok, w takim razie to po co te nazewnictwo ? "PL" , "DE" czy inny kraj ? nie można tego po prostu zrobić jako "INT" i taki server zrobić x 12 ? 

W styczniu 2023 zakładali wiele serwerów dla wielu krajów. Sprawa się rypła bo poza pl. de. fr. cz nie ma potrzeby osobnych serwerów. Powoli likwidowali serwery,  potem nagle przesiadka na INT i zostały tylko te najbardziej popularne.  Inaczej zakładali i zmiana koncepcji w trakcie. A dlaczego nie ma samych int teraz? Wyobrażasz sobie DE i PL na jednym serwerze teraz?:D:D:D:D PL by zraziło do gry wszystkich obcojęzycznych:D:D:D

• Like 1
Posted
2 godziny temu, tomadozzer86 napisał(a):

Ad. 4#1 gracz dostaje bana "głosowego" i nie dostaje za to uzasadnienia, ostatnio spotkałem dyżurnego który dostał "głosowego" bana a sam nie wiedział za co i na ile czasu.

Ad. 5#1 to czemu nie banuje graczy na bierząco ? skoro słorzenie raportu trwa chwilę, to powinna być od razu reakcja i ban.

Ad. 7#1 składam zawsze jak widzę trolling i wiem że to chwilę trwa zanim ktoś z servera wyleci, a moim zdaniem powinno się to odbywać odrazu.

Ad. 8#1 nigdy tej instrukcji nie czytałem bo moim zdaniem tam są napisane głupoty

4. System wymaga lekkiej przebudowy. Można nowy temat założyć.

5., 7. Niekoniecznie moderator może być dostępny w danej chwili.

8. Skąd wiesz twoim zdaniem, że są tam napisane same głupoty skoro nie przeczytałeś? Z fusów wywróżyłeś?

Posted
W dniu 12.02.2025 o 19:21, misiek_131415 napisał(a):

W styczniu 2023 zakładali wiele serwerów dla wielu krajów. Sprawa się rypła bo poza pl. de. fr. cz nie ma potrzeby osobnych serwerów. Powoli likwidowali serwery,  potem nagle przesiadka na INT i zostały tylko te najbardziej popularne.  Inaczej zakładali i zmiana koncepcji w trakcie. A dlaczego nie ma samych int teraz? Wyobrażasz sobie DE i PL na jednym serwerze teraz?:D:D:D:D PL by zraziło do gry wszystkich obcojęzycznych:D:D:D

No przecież jak ktoś pisał wyżej samo nazewnictwo nie znaczy że to server z danego kraju więc w czym problem ? 

Moim zdaniem jeżeli ktoś wypuszcza grę i znakuje servery, skrótami kraju, to oczywistą sprawą jest że ten server jest dla danego kraju. Jeżeli i tak na serverze PL widzimy obcokrajowców to ja nie widzę sensu trzymać serverów PL,DE,FR,CZ, skoro i tak na serverze PL można spotkać obcokrajowców, czy któryś z was grał kiedyś na serverze DE ? lub FR ? szczerze w to wątpię, ale do odważnych świat należy. 

• I agree 3
Posted (edited)
21 godzin temu, Marcion napisał(a):

4. System wymaga lekkiej przebudowy. Można nowy temat założyć.

5., 7. Niekoniecznie moderator może być dostępny w danej chwili.

8. Skąd wiesz twoim zdaniem, że są tam napisane same głupoty skoro nie przeczytałeś? Z fusów wywróżyłeś?

Ad. 4#1 to dlaczego do tej pory nie został przebudowany, skoro gra wyszła na pełnym trybie ? (tzn. na pełnej wersji, nie dopatrzenie na wczesnym dostępie, ciekawe 🫣)

Ad. 5#1 "...moderator może być nie dostępny w danej chwili..." ? serio ? moderator, lub admin powinni być zawsze dostępni ( lub wprowadzić skrypt do gry który od razu banuje po zaraportowaniu i na drugi dzień admin weryfikuje długość bana i ew., go zdejmuje).

Ad. 8#1 Nie, nie wróżę z fusów, słuchałem się ludzi którzy mieli ode mnie większe doświadczenie we wczesnym dostępie i stąd nauczyłem się dyżurki, nie siadam na dyżurki które nie ogarniam i śmiało to mówię, ale drażni mnie jak przez czyjąś nie kompetencję na dyżurce (bo naczytał się instrukcji), ja muszę naprawiać jego błędy. (uprzedzam, owszem zawsze mogę zaraportować ale co to da ? )

Edited by tomadozzer86
  • Haha 1
  • I agree 1
Posted
22 minuty temu, tomadozzer86 napisał(a):

zy któryś z was grał kiedyś na serverze DE ? lub FR ?

Grałem kiedyś często na UA bo były dyżurki i składy zawsze wolne. w 2023 grywałem też na DE bo PL2 był zawsze zapchany. Tak samo jedziesz lokomotywą jak na PL2:D:D:D

• I disagree 1
Posted
Teraz, misiek_131415 napisał(a):

Grałem kiedyś często na UA bo były dyżurki i składy zawsze wolne. w 2023 grywałem też na DE bo PL2 był zawsze zapchany. Tak samo jedziesz lokomotywą jak na PL2:D:D:D

i ? jakie wnioski ? 

Posted
2 godziny temu, misiek_131415 napisał(a):

Nie do końca się z Tobą zgodzę. Wyobraź sobie sytuację: jedziesz lokomotywą na DE1 i z pewnej przyczyny potrzebujesz postój techniczny. Jak to przekazać dyżurnemu, kiedy Ty mówisz tylko po polsku, a on tylko po niemiecku??

Na innej dyskusji pisałem, że "zgodnie z obecnie obowiązującymi przepisami maszynista musi znać język urzędowy kraju, w którym prowadzi pociąg na poziomie minimum B1. A to oznacza że posiada umiejętność rozumienia ze słuchu i rozumienia tekstu czytanego oraz umiejętność ustnego i pisemnego porozumiewania się we wskazanym języku."

PS. Tylko tak na marginesie:
Poziom średnio zaawansowany B1 oznacza, że dana osoba posiada solidne podstawy języka polskiego.

• I agree 2
  • SIMRAIL Team
Posted
1 godzinę temu, ROMECKI napisał(a):

Nie do końca się z Tobą zgodzę. Wyobraź sobie sytuację: jedziesz lokomotywą na DE1 i z pewnej przyczyny potrzebujesz postój techniczny.

Czyli chcesz grać w prowadzenie pociągu, ale jednak nie prowadzić pociągu? Ja rozumiem, że można chcieć np. siku (zwłaszcza przy dłuższej trasie) bądź zdarzają się krótkie zdarzenia losowe, że trzeba się oderwać od komputera, tylko że nie do końca o to chodzi w multiplayerze i na taką właśnie okoliczność można włączyć bota, żeby nie stracić prowadzonego pociągu. Zresztą... nawet jeśli staniesz na postój techniczny, to dyżurny może stwierdzić, że musisz pojechać (bo blokujesz stację, bo jest wolne miejsce na linii, a następne będzie za godzinę itd.) - wyświetli Ci semafor i system AFK włączy Ci bota, a Twój pociąg pojedzie.

1 godzinę temu, ROMECKI napisał(a):

Na innej dyskusji pisałem, że "(...) maszynista musi znać język (...) na poziomie minimum B1."

Czy ja dobrze rozumuję, że chciałbyś ograniczać dostęp do serwerów poprzez żądanie okazania certyfikatu, którego Polacy w Polsce z zasady nie mogą zdobyć i dodatkowo przetwarzać jakieś dodatkowe dane osobowe, żeby powiązać to z kontem Steam?

• Like 1
  • I disagree 3
  • I agree 2
Posted
11 godzin temu, Królik Uszasty napisał(a):

1. Czyli chcesz grać w prowadzenie pociągu, ale jednak nie prowadzić pociągu? Ja rozumiem, że można chcieć np. siku (zwłaszcza przy dłuższej trasie) bądź zdarzają się krótkie zdarzenia losowe, że trzeba się oderwać od komputera, tylko że nie do końca o to chodzi w multiplayerze i na taką właśnie okoliczność można włączyć bota, żeby nie stracić prowadzonego pociągu. Zresztą... nawet jeśli staniesz na postój techniczny, to dyżurny może stwierdzić, że musisz pojechać (bo blokujesz stację, bo jest wolne miejsce na linii, a następne będzie za godzinę itd.) - wyświetli Ci semafor i system AFK włączy Ci bota, a Twój pociąg pojedzie.

2. Czy ja dobrze rozumuję, że chciałbyś ograniczać dostęp do serwerów poprzez żądanie okazania certyfikatu, którego Polacy w Polsce z zasady nie mogą zdobyć i dodatkowo przetwarzać jakieś dodatkowe dane osobowe, żeby powiązać to z kontem Steam?

Spróbuję Ci odpowiedzieć na powyższe, chociaż wiem jaka spotka mnie za to kara (zresztą nie poraz pierwszy).

Ad. 1. "Czyli chcesz grać w prowadzenie pociągu, ale jednak nie prowadzić pociągu?" - Nie chcę grać w prowadzenie pociągu, tylko go prowadzić i to na ogólnych zasadach RÓWNYCH dla wszystkich.

Ad. 2. Źle rozumiesz. To nie ja chcę ograniczać dostęp do serwerów, inni robią to o wiele lepiej. W którym miejscu wypowiedziałem się, że chcę: "przetwarzać jakieś dodatkowe dane osobowe"

• SIMRAIL Team
Posted

Kilkukrotnie wspominasz o poziomie znajomości języka na poziomie B1 dla maszynisty, więc wydaje mi się, że używasz tego jako pewien argument w sprawie języków serwerów (raczej nie wspominasz o tym od czapy tylko, prawda?). Wydaje mi się, że byś chciał, żeby na serwerze językowym byli tylko ludzie znający dany język. Skoro tak, to idziemy dalej.

Poziom znajomości języka B1 jest potwierdzany stosownym certyfikatem, który z zasady wydaje się obcokrajowcom, dla których nie jest to język ojczysty. Dodatkowo takie potwierdzenie trzeba jakoś przypisać do gracza, żeby wiedzieć, kogo wpuszczać, a kogo nie. No i tu się pojawiają się właśnie rzeczone dodatkowe dane osobowe (jeśli chcesz potwierdzać znajomość języka na poziomie B1). Odrębnym wątkiem są "ogólne zasady równe dla wszystkich" - skoro tak, to wypadałoby, żeby każdy gracz legitymował się taką samą znajomością języka, co nie? Zwłaszcza, że poziom B1 obejmuje zarówno rozumienie tekstu pisanego (czyli u nas czat i komunikaty), jak i mówionego (czat głosowy/radio).

Dobrze rozumiem czy coś pokręciłem?

• Like 2
  • I agree 3
Posted
18 godzin temu, ROMECKI napisał(a):

Wyobraź sobie sytuację: jedziesz lokomotywą na DE1 i z pewnej przyczyny potrzebujesz postój techniczny. Jak to przekazać dyżurnemu, kiedy Ty mówisz tylko po polsku, a on tylko po niemiecku??

Nie muszę mówić. Mogę pisać. Google tłumacz  i wkleję na czat    Für einen technischen Stopp fahren Sie bitte an den Straßenrand. Ich brauche eine 10-minütige Pause.

Aż mnie zachęciłeś do DE1:)))))  Będę miał czas to zrobię tam jakąś trasę. W zeszłym roku chyba wawa - opoczno tam jechałem. Bo pamiętam że w Idzikowicach dyżurny lev1 był  i wziął pendo na bok.  Zobaczę jak teraz mi pójdzie.  Wkleję podsumowanie jak nie zapomnę zrzutu ekranu zrobić. 

Posted (edited)
6 godzin temu, Królik Uszasty napisał(a):

Kilkukrotnie wspominasz o poziomie znajomości języka na poziomie B1 dla maszynisty, więc wydaje mi się, że używasz tego jako pewien argument w sprawie języków serwerów (raczej nie wspominasz o tym od czapy tylko, prawda?). Wydaje mi się, że byś chciał, żeby na serwerze językowym byli tylko ludzie znający dany język. Skoro tak, to idziemy dalej.

Poziom znajomości języka B1 jest potwierdzany stosownym certyfikatem, który z zasady wydaje się obcokrajowcom, dla których nie jest to język ojczysty. Dodatkowo takie potwierdzenie trzeba jakoś przypisać do gracza, żeby wiedzieć, kogo wpuszczać, a kogo nie. No i tu się pojawiają się właśnie rzeczone dodatkowe dane osobowe (jeśli chcesz potwierdzać znajomość języka na poziomie B1). Odrębnym wątkiem są "ogólne zasady równe dla wszystkich" - skoro tak, to wypadałoby, żeby każdy gracz legitymował się taką samą znajomością języka, co nie? Zwłaszcza, że poziom B1 obejmuje zarówno rozumienie tekstu pisanego (czyli u nas czat i komunikaty), jak i mówionego (czat głosowy/radio).

Dobrze rozumiem czy coś pokręciłem?

Na serwerze DE niech gra KAŻDY Europejczyk/ Europejka czy osoba Europejska (powiem więcej!), KAŻDY obywatel tego świata, który ocenia swoje umiejętności  języka niemieckiego na stopień komunikatywny, nieutrudniający rozgrywkę innym graczom. Jeżeli jednak pozostali gracze uznają, że Twoje umiejętności językowe są słabe, to uprzejmie zostaniesz wyproszony do momentu, aż podszlifujesz ww. język. Miło by było, gdyby tę zasadę stosować dla każdego serwera językowego. 

Po co podział serwerów na języki, skoro nic to nie wnosi? 

Miał zostać wprowadzony serwer "pro", czy tam będzie dostęp dla nowicjuszy, którzy nie mają pojęcia o prowadzeniu/ kierowaniu ruchem, żeby takowych osób nie dyskryminować? 

Edited by Falan
  • Like 2
  • I agree 2
Posted

Witam,

Jako gracz z około 450-godzinnym czasem gry w roli dyżurnego i maszynisty chciałbym przedstawić swoje spostrzeżenia:

1. PL2 (bez wydarzeń) – Obecnie taka wersja serwera nie ma sensu, biorąc pod uwagę jego obciążenie. Kiedyś serwer był "z wydarzeniami", przez co gracze przyzwyczaili się do tej formy rozgrywki i zawsze było ich dużo. Jeśli jest sporo graczy z doświadczeniem, może warto rozważyć otwarcie serwera dedykowanego dla bardziej zaawansowanych graczy? (Nie mam pojęcia, jak taki serwer miałby wyglądać.)

2. Moderacja/admini – Moim zdaniem, podobnie jak w TMP (ETS2 Multiplayer), warto byłoby zatrudniać graczy (dobrowolnie, oczywiście) na stanowisko moderatorów. Po odpowiednim przeszkoleniu taka osoba mogłaby nadzorować serwer, wydawać bany i ostrzeżenia dla innych graczy, a także przejmować dyżurkę i rozwiązywać problemy, na przykład usuwać zatory na szlakach/stacjach.

3. Podział na języki – można skorzystać z Tłumacza lub innej formy komunikacji, aby umożliwić porozumiewanie się między graczami. (Jak to widzę? Przed wejściem na dany serwer gracz otrzymywałby powiadomienie, np.: „Pamiętaj, aby używać języka ustalonego na serwerze, albo w ostateczności – angielskiego.”)

4. Gracze bez doświadczenia – Nawet na stacjach takich jak Dąbrowa Górnicza osoby bez doświadczenia mają trudności. Jakie jest na to rozwiązanie? Nie wiem – jesteśmy na forum, podzielcie się proszę swoimi pomysłami. 😉

5. Instrukcje kolejowe – Jeśli chodzi o graczy trzymających się ściśle instrukcji, warto pamiętać, że to tylko gra. Trzeba mieć trochę dystansu do innych (przynajmniej do czasu powstania tzw. "serwera PRO").

6. Jestem ciekaw opinii, wniosków i refleksji na temat powyższych uwag. Piszę jako gracz, który lubi dla frajdy pojeździć, pełnić dyżur oraz czasem przeprowadzić "wyprzedzanie pociągów" albo zamknąć tor na innych serwerach niż PL2, aby sprawdzić, jak sobie poradzę. Uważam, że na mniej obleganych serwerach nie da się przeprowadzać takich zamknięć, ponieważ BOT ma swoje racje.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i zapraszam do miłej kulturalnej rozmowy 

• I agree 1
Posted
55 minut temu, Marcelek napisał(a):

. PL2 (bez wydarzeń)

Odpowiem Tobie zdjęciem dzisiejszej rozmowy z Discord.  I ja też się z tym zgadzam.   Obecnie nie ma nudy na PL2. Jadąc 132077 raz jadę z Pruszkowa do Grodziska torem z kibelkami, na drugi dzień torem przed pedolino. Zależy od dyżurnego. Dzisiaj np nie miałem pt w Grodzisku i Korytowie. Puścili mnie bez zatrzymania.  Zatrzymałem się 12 minut przed czasem w Szeligach na pt:) Niestety tam mnie wywaliło z serwera.  Po co eventy jak jadąc jednym tym samym składem 5 razy w tym roku każdy przejazd był inny?  

Zrzutekranu2025-02-15223659.thumb.png.05ed576b1149c2f96bc3359de1ec5913.png

Godzinę temu, Marcelek napisał(a):

4. Gracze bez doświadczenia

Kto chce nauczy się nawet sam bez pomocy kogoś. Kto nie chce nic mu nie pomoże. Żadna pomoc dydaktyczna. 

• I agree 2
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy