Jump to content

Recommended Posts

Posted

(1) Grając na scenariuszu składem prowadzonym przez ET22 kilka razy wywaliło mi styczniki. W kilku przypadkach nie byłem w stanie doprowadzić do ponownego wyłączenia styczników (zapalenia niebieskiej lampki koło nastawnika). Macie jakiś patent na to? Niezbyt dokładnie wiem kiedy się to odblokowuje. 

Metoda jaką wypracowałem to nastawnik na 0, hamulec na jazda, napełnienie przewodu hamulcowego, i czuwak. Trochę dziwne bo nie widzę związku między stycznikami a przyciskiem czuwaka (gram bez czuwaka, może tu jest problem że gra nie przewiduje że ktoś gra bez).

(2) To proste jest: jaka jest różnica między jazdą "naprzód I" a "naprzód II" ?

Posted
2 godziny temu, PL_Andrev napisał(a):

Nikt nie zna odpowiedzi na na pytanie nr 2 ?

weź ciężki towarowy jedz na 1 obserwuj amperomierze. potem na 2 i obserwuj amperomierze. zobaczysz różnicę. po mojemu na 1 słabiej ciągnie. ale to po mojemu. 

Posted

Z tego co pamiętam z innego wątku, I jest do ruszania na mokrych/śliskich szynach, a II do normalnych warunków

• Thanks 1
Posted

N1 – jazda do przodu z załączonym układem dostosowania sił do nacisku kół ( osłabienie 
 wzbudzenia silników trakcyjnych pierwszego wózka w kierunku jazdy celem 
 ograniczenia poślizgu zestawów prowadzących ) blokada w układzie elektrycznym 
 zapewnia pracę tego układu tylko na połączeniu szeregowym silników trakcyjnych bez 
 możliwości bocznikowania
N2 – jazda do przodu bez załączenia układu dostosowania sił do nacisku kół

• Thanks 3
  • I agree 2
Posted
W dniu 9.02.2025 o 20:59, PL_Andrev napisał(a):

wywaliło mi styczniki

Masz na myśli nadmiarowy?

Nadmiarowy musisz odblokować przyciskiem, ale mając nastawnik na 0.

Styczniki liniowe blokują się przy ciśnieniu powyżej 0.2 mpa, lokomotywa musi być wyluzowana.

• Thanks 1
Posted
13 godzin temu, Łukaszek napisał(a):

Styczniki liniowe blokują się przy ciśnieniu powyżej 0.2 mpa, lokomotywa musi być wyluzowana.

Chyba właśnie o to chodziło - nieznana przyczyna braku możliwości odblokowania styczników.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy