w.wojnar Posted Tuesday at 02:53 PM Posted Tuesday at 02:53 PM (edited) Cześć, Po miesiącu pracy udostępniam scenariusz osadzony w latach 80. Osobowy z Katowic do Sędziszowa (aktualnie odcinek Katowice-Wolbrom). Liczny ruch AI. Po szczegóły zapraszam do readme. Do pobrania: https://ko-fi.com/wwojnar# Edited Tuesday at 02:55 PM by w.wojnar poprawa treści. 5 5 1
RWag64 Posted Tuesday at 08:19 PM Posted Tuesday at 08:19 PM (edited) Why don't we have the texts located in the "locales" folder displayed in the Chat screen ? We only have the name of the text, like "#KatSed_01_Zap_Kat1". I think it's the "#", but why ? Edited Tuesday at 08:19 PM by RWag64
Bart Posted Tuesday at 08:24 PM Posted Tuesday at 08:24 PM Ten scenariusz to kawał porządnej roboty! Klimat tamtych lat czuć na każdym kroku. Szczególnie zapowiedzi na stacji Katowice i realistyczne komunikaty radiowe sprawiają, że mapa wreszcie tętni życiem. W połączeniu z dużym ruchem AI daje to niesamowite wrażenie – czujesz się, jakbyś faktycznie przeniósł się w czasie do lat 80-tych, w moim przypadku do dzieciństwa. Jak dla mnie to najlepszy scenariusz nie tylko do tej mapy, ale również do całej gry. Ogromne gratulacje dla autora i wielkie podziękowania za włożoną pracę! Polecam! 1
saku Posted Tuesday at 08:26 PM Posted Tuesday at 08:26 PM (edited) Nie wiem jak wyjechać z Katowic. Wchodzę do pociągu, przełączam radio z 1 na kanał 2 (odkryte metodą prób i błędów), zgłaszam się, ale cały czas odpowiadam "Jeszcze się zbieramy" i semafor pozostaje czerwony. Tak czy inaczej dzięki za wysiłek, fajne są misje gdzie zaczyna się stojąc na peronie. Edited Tuesday at 08:28 PM by saku
MegaRollo Posted Tuesday at 08:34 PM Posted Tuesday at 08:34 PM Po jakim czasie skład powinien pojawić się w Katowicach? Czekam i czekam na tym peronie trzecim a tu nic nie przyjeżdża 😞
w.wojnar Posted Tuesday at 08:34 PM Author Posted Tuesday at 08:34 PM 6 minut temu, saku napisał(a): Nie wiem jak wyjechać z Katowic. Wchodzę do pociągu, przełączam radio z 1 na kanał 2 (odkryte metodą prób i błędów), zgłaszam się, ale cały czas odpowiadam "Jeszcze się zbieramy" i semafor pozostaje czerwony. Tak czy inaczej dzięki za wysiłek, fajne są misje gdzie zaczyna się stojąc na peronie. Jeżeli włączysz tryb debbug, i prześlesz mi screena z okienka komunikatów, to wtedy będę mógł przeanalizować to tam się podziało na Twoim komputerze.
MegaRollo Posted Tuesday at 08:37 PM Posted Tuesday at 08:37 PM 3 minuty temu, MegaRollo napisał(a): Po jakim czasie skład powinien pojawić się w Katowicach? Czekam i czekam na tym peronie trzecim a tu nic nie przyjeżdża 😞 Restart gry pomógł 😄 1 1
saku Posted Tuesday at 08:51 PM Posted Tuesday at 08:51 PM 15 minutes ago, w.wojnar said: Jeżeli włączysz tryb debbug, i prześlesz mi screena z okienka komunikatów, to wtedy będę mógł przeanalizować to tam się podziało na Twoim komputerze. Nie wiem czy to przez to że zrestartowałem grę, czy że włączyłem tryb developerski, ale teraz zadziałało 😅 1 1
Good Posted Tuesday at 09:21 PM Posted Tuesday at 09:21 PM (edited) Cześć, próbuję pojechać w lato 2xEN57, ale po przyjęciu pociągu, i sprawdzeniu radiołączności nie dostaję wyjazdu z Katowic, pojawia się informacja o gotowości do odjazdu pociągu "Hutnik", który jest kilka torów dalej, on dostaje semafor, ale nie rusza z miejsca, przez co ja nie mogę dostać semafora prawdopodobnie. SimRail_log_2025-01-28_22-09-24.txt Edited Tuesday at 09:24 PM by Good
misiek_131415 Posted Tuesday at 10:12 PM Posted Tuesday at 10:12 PM 46 minut temu, Good napisał(a): Cześć, próbuję pojechać w lato 2xEN57, ale po przyjęciu pociągu, i sprawdzeniu radiołączności nie dostaję wyjazdu z Katowic, pojawia się informacja o gotowości do odjazdu pociągu "Hutnik", który jest kilka torów dalej, on dostaje semafor, ale nie rusza z miejsca, przez co ja nie mogę dostać semafora prawdopodobnie. Akurat przed chwilą odpaliłem scenariusz na 2xEN57. Stałem bez wyjazdu chyba do 10:57. Ale dostałem. Przed Zawodzie wyszedłem z gry bo dzisiaj tylko chciałem zobaczyć jak start wygląda. U mnie działa początek ale z opóźnieniem. Może dlatego że dość późno zmieniłem kanał na 2 i ZEW3 dałem. Ale działa. Możliwe że scenariusz się długo ładuje czy coś takiego.
Tomasz Grykien Posted yesterday at 01:27 AM Posted yesterday at 01:27 AM Co jest z tym scenariuszem wcale wyjazdu nie dostaję? 1
w.wojnar Posted yesterday at 04:26 AM Author Posted yesterday at 04:26 AM (edited) Ciężko jest odpowiedzieć na pytania bez dostępu do logów,a konkretnie tych dotyczących przebiegu trasy. Najlepiej włączyć debug mode i wrzucić screen z okna dialogowego – tam wyświetlają się informacje o błędnie przydzielonych trasach lub źle działających triggerach. W takich przypadkach najbardziej pomocny będzie screen jak poniżej, włączyć tryb debugowania, edytować plik mission.lua, zmieniając w odpowiedniej sekcji wartość na true. DeveloperMode = function() return true end Następnie wykonać zrzut ekranu z okienka komunikatów, szczególnie po odpowiedzi dyżurnego (coś jak poniżej). Na tej podstawie spróbujemy znaleźć rozwiązanie: Według mnie możliwe problemy z działaniem scenariusza: Różnice w wydajności komputerów – mikroopóźnienia w przeliczaniu zdarzeń mogą wpływać na synchronizację, szczególnie przy różnicach w ilości RAM lub dużym obciążeniu systemu. Zachowanie AI – pociągi używane jako triggery działają w oparciu o dynamiczne przeliczenia, co może prowadzić do opóźnień lub różnic w zależności od wydajności komputera. Drogi ustawiane dynamicznie – trasy są przydzielane po spełnieniu określonych warunków przez AI, np. despawnu pociągu lub zwolnienia toru. Dlatego tak ważne jest aby: Po wejściu do kabiny nacisnąć ZEW1, co uruchamia dalszą logikę scenariusza. Od tego momentu naliczany jest czas do odjazdu pociągu "HUTNIK", który musi zwolnić drogę, aby gracz mógł otrzymać zielone światło. Edited yesterday at 04:27 AM by w.wojnar 1
Bart Posted yesterday at 05:47 AM Posted yesterday at 05:47 AM 4 godziny temu, Tomasz Grykien napisał(a): Co jest z tym scenariuszem wcale wyjazdu nie dostaję? Ha neked nem működik, az éppen jó. Még az ügyeletes AI is tudja, hogy nem érdemes szabad utat adni neked, mert később csak panaszkodnál. Állj csak ott és várj.
Nahaj97 Posted yesterday at 12:45 PM Posted yesterday at 12:45 PM Bardzo przyjemny scenariusz, takie dialogi powinny wychodzić od twórców gry ! Na kilku stacjach przed Wolbromiem nie słychać głosu kierownika jest tylko na czacie napis gotów do odjazdu głównie jak zaczyna się większe opóźnienie poza tym nie widziałem błędów. Szkoda tylko, że modele pociągów wciągają tak horrendalne ilości pamięci Vram i nawet 12 gb i teksturach zmniejszonych na 1/2 przy 1080p czasami potrafi przyciąć z braku Vram a granie z większą ilością AI urozmaica mocno zabawę. Czekam na dokończenie trasy do Sędziszowa. 💪👏 1 1
zbynak Posted yesterday at 05:29 PM Posted yesterday at 05:29 PM Scenariusz bardzo fajny, dużo składów AI oraz odstawionych na torach, rozmowy na radiu też na wielki plus (chociaż mogłyby być głośniejsze). Niestety również trafiłem na problemy, zaczynając od semafora wjazdowego do Dańdówki musiałem się zatrzymywać na kilkanaście sekund pod każdym kolejnym, żeby dostać wjazd/wyjazd, w końcu ze Strzemieszyc już nie dostałem wyjazdu w kierunku Wschodniej. 😞 Jak będę miał czas, postaram się jeszcze raz odpalić scenariusz z trybem debugowania i wrzucić co się działo.
Krzyżoslav_ Posted 14 hours ago Posted 14 hours ago scenariusz niemożliwy do wykonania, próbuje już czwarty raz odjechać z Katowic i nic, ciągle mnie trzyma pod wyjazdowym pomimo ZEW-ów.
Bart Posted 13 hours ago Posted 13 hours ago Godzinę temu, Krzyżoslav_ napisał(a): scenariusz niemożliwy do wykonania, próbuje już czwarty raz odjechać z Katowic i nic, ciągle mnie trzyma pod wyjazdowym pomimo ZEW-ów. Skoro jednym działa, a innym nie, to widocznie przyczyną jest wydajnośc komputera, a zatem scenariusz jest mozliwy do wykonania, tylko na mocniejszych komputerach.
w.wojnar Posted 9 hours ago Author Posted 9 hours ago (edited) 5 godzin temu, Krzyżoslav_ napisał(a): scenariusz niemożliwy do wykonania, próbuje już czwarty raz odjechać z Katowic i nic, ciągle mnie trzyma pod wyjazdowym pomimo ZEW-ów. Kurczę no nie bardzo wiem co mam zrobić z tego typu informacjami. Dlaczego? 1. Scenariusz programowałem na swoim sprzęcie, wiec jak u mnie działa to z logicznego punktu widzenia nie jestem w stanie odpowiedzieć ot tak na pytanie "u mnie nie działa" lub "scenariusz nie możliwy do wykonania" lub "Co jest z tym scenariuszem wcale wyjazdu nie dostaję?" 2. Naprawdę chcę rozwiązać potencjalne problemy, i napisałem szczegółową instrukcję jak dostarczyć mi potrzebnych informacji w celu analizy, to poza kolegą @Good , który przed moimi instrukcjami próbował, nikt ich nie dostarczył. Czasami odnoszę wrażenie, że sporo osób nie czyta Readme i nie analizuje tematu, tylko czeka na gotowe rozwiązania. Edited 8 hours ago by w.wojnar poprawka błędów stylisttycznych 1
ϟChorąży_Głuśϟ Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago Kawał świetnej roboty. Przy pierwszej instalacji nie podawało mi wyjazdu z Katowic, ale przy ponownym wsadzeniu do plików już wszystko zaczęło działać. Może to była kwestia, że pliki były wypakowane a nie bezpośrednio wrzucone z WinRara. 1
misiek_131415 Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 7 godzin temu, Bart napisał(a): Skoro jednym działa, a innym nie, to widocznie przyczyną jest wydajnośc komputera, a zatem scenariusz jest mozliwy do wykonania, tylko na mocniejszych komputerach. Możliwy do wykonania na słabszych jak się komuś zechce poczekać max kilka minut aż Hutnik odjedzie. No ale jak się nie chce to łatwiej napisać NIE DZIAŁA 1
zbynak Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago (edited) Dzisiaj przejechałem początek scenariusza (na więcej nie było czasu) i jadąc w trybie debugowania widziałem, że semafory na stacjach od Dańdówki do DG Wschodniej podają się bardzo późno, jakieś 200 metrów przed semaforem dopiero uruchamia się triger odpowiedzialny za podanie wjazdu/wyjazdu. To powoduje opóźnienia, a jeśli ktoś nie podjedzie odpowiednio pod semafor brak podanie sygnału w ogóle (prawdopodobnie to było przyczyną wczorajszego problemu u mnie). Dodatkowo VD zaczyna wyrzucać błędy, screen w załączniku. Niestety tutaj Steam przestał mi zapisywać zrzuty ekranu z jakiegoś powodu, więc nie mam więcej 😞 Zauważyłem też, że w scenariuszu nie działa automatyczna zmiana kanałów radiowych oraz naliczanie punktów za podawanie sygnału RP1. W Sławkowie spowodowało to brak możliwości odpowiedzi na wywoływanie przez Dyżurnego, mój czas na granie i tak się kończył, więc zamiast szukać właściwego kanału skończyłem grę. Dodam jeszcze błędy w ustawianiu przebiegów z logów, może coś pomogą: new 1.txt Edited 5 hours ago by zbynak 1
w.wojnar Posted 4 hours ago Author Posted 4 hours ago (edited) Dzięki, to są przydane informacje, widzę parę potencjalnych bug'ów, postaram się jutro wrzucić jakąś poprawkę. Edited 4 hours ago by w.wojnar 1
DeDe ツ Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Zaraz za stacją Gajnówka, kilometr przed stacją Charsznica, czerwone. Ktoś miał podobny problem?
Albertosaurus sarcophagus Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 2 godziny temu, DeDe ツ napisał(a): Zaraz za stacją Gajnówka, kilometr przed stacją Charsznica, czerwone. Ktoś miał podobny problem? Dokładnie tak samo skończyłem scenariusz. Do tego czasu uzbierałem ponad 20 minut opóźnienia (przed Dąbrową Górniczą Wschodnią ponad 10 minut czekałem na przejechanie towara) ale czekanie następnych 20+minut mnie pokonało. 1
Recommended Posts