takisetamktos Posted Sunday at 10:32 AM Posted Sunday at 10:32 AM Próbuję zrobić scenariusz osobowy z katowic do krakowa (ale dotyczy to też operacji towarowych na kopalni, nie pamiętam dokładnej nazwy), podjeżdżam ET22 pod wagony, podłączam je, zmieniam kabinę i za cholerę nie mogę ruszyć, lokomotywa chce jechać, bo szarpie, więc zmianę kabiny wykonałem chyba poprawnie. Domyślam się, że wagony są zwyczajnie zahamowane, ale co mam z tym zrobić? Czemu nigdzie o tym słowa nie ma? Próbowałem ustawić wajchę od hamulca w każdym możliwym położeniu, ale nic to nie pomaga.
takisetamktos Posted Sunday at 11:05 AM Author Posted Sunday at 11:05 AM Tak, aż lewa wskazówka opadła do zera, dając stan jak na ss z pierwszego postu.
Łukaszek Posted Sunday at 11:44 AM Posted Sunday at 11:44 AM W kabinie od strony wagonów musisz ustawić hamulec w pozycję odcięcia. W kabinie od strony jazdy dajesz popełnianie i odluźniacz.
takisetamktos Posted Monday at 08:20 AM Author Posted Monday at 08:20 AM Tak robię, ostatnio spróbowałem włączyć hamowanie przed podłączeniem wagonów, ale nic to nie zmieniło, nagrałem zresztą film z ostatniej próby, może ktoś zauważy co robię źle lub o czym zapominam.
bart_dem Posted Monday at 10:02 AM Posted Monday at 10:02 AM Sprężarka się nie załącza. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale zauważyłem, że po zmianie kabiny włączasz najpierw sprężarkę i po niej przetwornicę. Powinno się najpierw włączyć przetwornicę, chwilę odczekać i dopiero załączyć sprężarkę. Może tu popełniasz błąd.
takisetamktos Posted Monday at 11:03 AM Author Posted Monday at 11:03 AM Sprawdziłem i niestety bez zmian.
SIMRAIL Team Królik Uszasty Posted Monday at 11:39 AM SIMRAIL Team Posted Monday at 11:39 AM Piasecznice włączyłeś przełącznikiem? 1
takisetamktos Posted Monday at 02:28 PM Author Posted Monday at 02:28 PM 2 godziny temu, Królik Uszasty napisał(a): Piasecznice włączyłeś przełącznikiem? Nie wierzę, że piasecznica była problemem 😲 Jaki ma związek z hamulcami/sprężarką?
SIMRAIL Team Królik Uszasty Posted Monday at 03:25 PM SIMRAIL Team Posted Monday at 03:25 PM Normalnie piasecznica uruchamia się samoczynnie przy hamowaniu nagłym. Przełącznik odłącza zasilanie piasecznicy i wyluzowania pociągu, aby zapobiec jeździe bez włączonej piasecznicy.
Recommended Posts